Kaos v Bakuju v prid srečnega Avstralca 

Ricciardo izkoristil kratek stik Vettla in Hamiltona za prvo letošnjo zmago v F1. 

Objavljeno
26. junij 2017 01.19
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Baku - Prva dirka za VN Azerbajdžana je ponudila veliko razburjenja, Daniel Ricciardo je bil junak in Lance Stroll je prvič stopil na oder za zmagovalce, za zgodbo dneva pa sta vnovič poskrbela Sebastian Vettel in Lewis Hamilton, ki sta odvrgla rokavice v vse bolj vročem boju za naslov prvaka v formuli ena. 

Doslej sta Vettel in Hamilton z izbranimi besedami govorila drug o drugem, ampak njun športni duh je utonil v Kaspijskem morju. Ko je bil na ozkih in zavitih ulicah Bakuja varnostni avto, se je Vettel skoraj zaletel v zadek tedaj vodečega Hamiltona. Angležu je očital, da je nalašč upočasnil ob izhodu iz ovinka. V besu je zapeljal ob Hamiltonov bok in z gumo trčil v nič hudega slutečega Angleža. Govorica rok med njima je bila jasna in je zadala prvi resnejši udarec medsebojnemu spoštovanju med dirkačema.

Daljšo je potegnil štirikratni svetovni prvak v ferrariju. Kljub desetminutnem kazenskem postanku zaradi nevarne vožnje je prišel pred trikratnega prvaka v mercedesu, ki je moral malo pred tem zaradi težav z ohlapnim zadnjim krilcem pod prisilo v boks. Hamilton je do konca lovil četrtouvrščenega Vettla, vendar ga tudi v ciljni ravnini ni mogel prehiteti in tako se je njegov zaostanek z 12 točk povečal na 14. Hamiltonu se je sicer obetala druga zaporedna zmaga in četrta v sezoni, potem ko si je v kvalifikacijah privozil najboljše izhodišče in tudi na štartu zlahka ubranil prednost. Morda je še dobro, da se s Vettlom nista srečala na zmagovalnem odru, saj bi v afektu lahko padla še kakšna težja beseda ali gesta. Že zdaj pa je jasno, da bo velika nagrada Avstrije 9. julija polna čustev in neporavnanih računov.

Vettel se je po dirki branil, češ da ni bilo nič posebnega. »Saj se ni nič zgodilo. Kako pa naj bi se odzval? Lewis gotovo tega ni storil namerno, ampak to ni bila smotrna poteza. Meni je škodila in zanj je bila tvegana. Dvignil sem roko in tako pokazal, kaj sem si mislil,« je Nemec usmeril prst na Hamiltona, ki mu ni ostal dolžan. »Deset sekund kazni za nevarno dirkanje, lepo vas prosim. Saj mi ni treba reči ničesar več. No, zdaj je, kar je, pozabimo vse skupaj in gremo naprej,« se le ni hotel v žgočo debato spustiti razočarani Hamilton.

V Bakuju, ki je drugič gostil dirko F1 – lani se je imenovala VN Evrope – so se na koncu v soju žarometov znašli nepričakovani junaki: Valtteri Bottas, ki se je po trku z rojakom Kimijem Räikkönenom na štartu prebil z zadnjega mesta na drugo; Lance Stroll (Williams), po očetu in sinu Gillesu in Jacquesu Villeneuvu tretji Kanadčan na zmagovalnem odru; in kajpak zmagovalec Daniel Ricciardo, ki je končal absolutno dominacijo Ferrarija in Mercedesa ter Red Bullu privozil prvo zmago v sezoni, sebi pa peto in prvo po lanski VN Malezije.

»Saj ne morem verjeti, najprej sem moram uščipniti v lice. To je bila res nora dirka, na koncu sem se hihital kot kak osnovnošolec. Ali sem pred dirko pomislil, da lahko zmagam? Niti za ves denar. Toda bilo je vsega: trki, varnostni avtomobili, rdeča zastava ... Že lani je bilo podobno. Vedel sem, da se moram izogibati težavam in voziti svojo dirko, kar se mi je obrestovalo,« je od sreče žarel 27-letni Avstralec, ki je štartal šele z 10. mesta in je bil po šestih krogih 17., nakar se je začel prebijati naprej, na roko pa so mu šle okoliščine: »Po ponovnem štartu sem začutil, da so mogoče tudi stopničke, nakar sem slišal, kaj sta imela Lewis in Sebastian. Vse se je izšlo sanjsko.«

Tudi dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso je bil nasmejan, čeprav je osvojil šele deveto mesto. To sta bili namreč prvi točki za sloviti McLaren. Osemnajstletni Stroll pa je bil ves iz sebe, pred tem je bila njegova najboljša uvrstitev deveto mesto na domači dirki v Montrealu, zdaj pa je postal najmlajši dirkač, ki se mu je v prvi sezoni uspelo zavihteti na častni oder.