Katar okrepil Lorenzov ego

Predlanski svetovni prvak Jorge Lorenzo si želi tretjič zapored zmagati na domačem dirkališču v Jerezu.

Objavljeno
28. april 2012 11.43
J. P., šport
J. P., šport

Ljubljana – Tudi med motociklističnimi navdušenci je veliko takih, ki jim spomin ne seže več v leto 2001. Takrat se je zadnjič zgodilo, da je isti voznik (Valentino Rossi) zmagal na prvih dveh dirkah sezone SP. Statistično gledano ima letos lepe možnosti Jorge Lorenzo.

V razredu motogp je namreč zmagal v zadnjih dveh izvedbah VN Španije in s tem končal dolgoletno Rossijevo prevlado v Jerezu. Italijan je na tem tradicionalnem prizorišču dirk med letoma 2001 in 2009 zmagal kar šestkrat in je v elitnem razredu z naskokom najuspešnejši tekmovalec v zgodovini preizkušnje. Predlanski svetovni prvak pa ne lovi zgolj čim lepše predstave pred domačim pragom, temveč tudi nov mejnik v karieri – 40. zmago na preizkušnjah za SP.

»V Jerezu sem bil hiter na testiranjih, na dirkah pa tu zlepa ne zatajim. Vendar pa pričakujem novo razburljivo predstavo. Prepričan sem, da bosta Casey Stoner in predvsem Dani Pedrosa izjemno hitra. Lepšega začetka sezone si ne bi mogel želeti, vendar sem za zmago v Katarju trdo garal celo zimo. Domača zmaga bi štela dvojno, upam le, da letos v Jerezu ne bo deževalo,« je poudaril Majorčan, ki bo prihodnji petek dopolnil 25 let.

Na včerajšnjem treningu je vpisal tretji najhitrejši čas, za Pedroso in presenetljivo hitrim Rossijem. »Na rahlo spolzki progi že po desetih krogih ni bilo več pravega oprijema, zato sem moral znižati ritem. Obilne padavine bi bile druga zgodba, v podobnih razmerah kot tokrat pa očitno nisem najhitrejši,« je pojasnil Lorenzo, ki je lani tu zmagal na razmočeni progi. Njegove zmage z yamaho v Katarju marsikdo ni pričakoval, saj so bili Hondini vozniki na testiranjih pred sezono korak pred konkurenco. Je bil razplet na dirkališču Losail zgolj splet srečnih okoliščin ali pa se utegne v peti sezoni med elito drugič okititi s prestižno lovoriko, bo bolj jasno že v nedeljo.

»Čeravno je bilo še pred mesecem morda videti, da je med hondo in našim motorjem velika razlika, lahko mirno zatrdim, da je yamaha v tej sezoni precej boljša kot lani. Napredek je očiten, seveda pa bo treba počakati vsaj še dirko ali dve, da se razmerje moči dejansko izkristalizira,« zatrjuje Lorenzo.

Prvi mož Yamahine tovarniške ekipe v motogp Wilco Zeelenberg Špančevo trenutno pripravljenost ocenjuje takole: »Lanske težave našega moštva, ki smo jih sicer poznali, a stežka sprejeli, so omajale Jorgejev ponos. Resda je zmagal na treh preizkušnjah in sezono končal kot svetovni podprvak, a ni bil zadovoljen. Ni mu bilo lahko povrniti samozavesti, zmaga v Katarju je v tem pogledu nanj delovala nadvse blagodejno. Sposoben se je takoj prilagoditi na položaj na progi, mentalno je tako ali tako eden najmočnejših tekmovalcev v zgodovini motociklizma. Tudi ko mu tekmeci uidejo, se ne vda. Dobro ve, da možnost za zmago obstaja, dokler ne pade ciljna zastavica.« S tem je nizozemski menedžer tudi zavrnil namige o skorajšnji vrnitvi Rossija k Yamahi. »Naša prioriteta je nova pogodba z Lorenzom,« zatrjuje Zeelenberg.