Kdor preživi neurje, gre okrepljen naprej

Formula 1: Mercedesov šampionski sedež Nemca Nica Rosberga bo v letošnji sezoni zasedel Finec Valtteri Bottas.

Objavljeno
16. januar 2017 23.37
Š. R.
Š. R.
Ljubljana – Kar so že nekaj časa čivkali vrabčki na vejah, je prišlo na dan včeraj popoldne: Mercedesov sedež Nica Rosberga, ki je le nekaj dni po lanski osvojitvi naslova svetovnega prvaka v formuli 1 šokiral z novico, da končuje športno pot, bo letos zasedel Valtteri Bottas. Finskemu dirkaču so se s prestopom k najboljšemu moštvu zadnjih treh sezon uresničile sanje.

»To so nadvse vznemirljivi trenutki zame. Verjamem, da bo trajalo še kar nekaj časa, preden bom dojel, kaj se je zares zgodilo. Da bom lahko po Williamsu dirkal še za eno ekipo z veličastno tradicijo, mi pomeni ogromno. Neverjetno sem ponosen, da sem lahko del Mercedesa, ki je še zlasti v prejšnjih treh sezonah nizal navdušujoče dosežke,« ni skrival navdušenja Bottas, potem ko je sklenil pogodbo z vodstvom Mercedesa.

Ob tem se ni pozabil zahvaliti odgovornim v moštvu »srebrnih puščic«, ker zaupajo v njegove sposobnosti in da so mu omogočili takšno priložnost, sam pa se jim bo poskušal oddolžiti z odličnimi vožnjami. Za Tota Wolffa, vodjo Mercedesove zasedbe v formuli 1, se je tako končalo dolgo iskanje. »Včasih nepričakovane okoliščine prinesejo s seboj zanimive možnosti. Nicova odločitev v začetku decembra je bila za vse velikansko presenečenje, zaradi česar se je celotna ekipa znašla pred precejšnjim izzivom. A kdor preživi neurje, gre okrepljen naprej. Zato v vsem tem vidimo novo priložnost za nadaljnji razvoj moštva,« je presodil Avstrijec, ki je minuli četrtek praznoval svoj 45. rojstni dan.

V nadaljevanju je z izbranimi besedami spregovoril o Bottasu, ki je lansko prvenstvo v skupnem seštevku končal na osmem mestu. Bolje mu je šlo v sezonah 2014 in 2015, v katerih je bil na koncu četrti in peti. »Valtteri je dirkač, ki stoji z obema nogama trdno na tleh. Je nezapleten, popolnoma osredotočen na svoje naloge in prav nič vzvišen, torej zelo finski. Prepričan sem, da je za nas najboljša možna izbira,« je poudaril Wolff in ob Bottasovih uspehih v mlajših kategorijah posebej izpostavil njegovih devet uvrstitev na zmagovalni oder v formuli 1. Najvišje se je z drugima mestoma predpredlani zavihtel v Silverstonu in Hockenheimu.

Na krstno zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu še čaka, njegovi najzvestejši navijači ne dvomijo, da jo bo dočakal letos. Da je napočil čas za novo stopnico v karieri 27-letnega Finca, ki se je – mimogrede – septembra lani poročil z rojakinjo, odlično plavalko Emilio Pikkarainen, je dal jasno vedeti tudi vodja Mercedesovega moštva v formuli 1. »Zdaj bomo videli, ali bo Valtteri rastel z izzivi in se potegoval tako za zmage kot tudi za naslov(e) svetovnega prvaka. Kolikor ga poznam, pa vem, da bo dal vse od sebe,« je še dejal Wolff. Da se bo potrudil po svojih najboljših močeh, je Bottas zagotovil tudi ob včerajšnji predstavitvi v Brackleyju, kjer ima nemška ekipa svoj sedež.

»V novem moštvu so me zelo lepo sprejeli. Seveda moram spoznati še veliko ljudi in si zapomniti precej novih obrazov, toda začetni vtis je čudovit,« je bil navdušen dirkač iz Nastole, nedaleč stran od znanega zimsko-športnega središča Lahtija, kjer se bo čez dober mesec (22. februarja) začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Da so odgovorni pri Mercedesu vendarle dobili v svoje vrste Bottasa, so morali najprej odkupiti njegovo pogodbo z Williamsom (Valtterijeva letna plača naj bi znašala 5,5 milijona evrov) in moštvu dati določen popust za pogonske agregate, vodilni pri Williamsu pa so ga dokončno spustili iz svojih rok šele takrat, ko je izkušeni Brazilec Felipe Massa preklical svoj odhod v športni pokoj in se še za eno sezono vrnil k ekipi.