Kimi Räikkönen pokazal zobe z »rdečo boginjo«

Formula 1: na prostih treningih pred VN Malezije najhitrejša Mercedesova asa Lewis Hamilton in Nico Rosberg.

Objavljeno
28. marec 2014 19.53
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Sepang – Mercedesova dirkača sta kraljevala tudi na prostih treningih pred drugo letošnjo preizkušnjo formule 1 za veliko nagrado Malezije. Medtem ko je bil na prvem s časom 1:40,691 najhitrejši Lewis Hamilton, ga je po drugem na vrhu semaforja rezultatov zamenjal Nico Rosberg (1:39,909). Toda njuna prevlada je bila včeraj precej manjša kot pred dvema tednoma v Melbournu.

Izjemno dobro razpoložen je bil namreč včeraj tudi Ferrarijev zvezdnik Kimi Räikkönen, ki je imel obakrat drugi dosežek treninga. Za Hamiltonom je zaostal le za 0,152 sekunde, od Rosberga, zmagovalca uvodne preizkušnje za veliko nagrado Avstralije, pa ga je ločilo še manj – vsega 35 tisočink! Ker tudi zaostanki preostalih favoritov niso bili veliki – tretji je bil Sebastian Vettel (red bull, + 0,061), četrti Hamilton (+ 0,142), peti Fernando Alonso (ferrari, + 0,194), šesti Felipe Massa (williams, + 0,203) – in vremenoslovci napovedujejo dež, se danes od 9. ure po srednjeevropskem času obetajo sila razburljive kvalifikacije, jutri (10.00) pa očitno tudi napeta dirka za veliko nagrado Malezije.

Težko je zdaj od daleč soditi, ali je konkurenca v pičlih dveh tednih že skoraj povsem izničila Mercedesovo prednost, ali pa »srebrni puščici« zgolj še nista pokazali vsega, kar zmoreta, kakor je med drugim namignil Rosberg. »Imeli smo nekaj manjših preglavic, zaradi katerih nismo mogli izčrpati vseh naših rezerv,« je pojasnil 28-letni Nemec in pripomnil, da so bile zaradi visokih temperatur (pri visoki vlažnosti okrog 35 stopinj Celzija, medtem ko se je asfalt segrel celo na 50˚C) razmere za dirkanje včeraj prav nore. »V takšni vročini je verjetno za vsakogar velik izziv odpeljati krog brez napake, tokrat je bil še toliko večji, ker je bila tudi obraba gum večja, kot smo načrtovali. Že tako ali tako pa letos bolj drsimo po stezi sem in tja, kot smo, denimo, lani,« je razložil Rosberg, ki je seveda tudi sam opazil, da so bile razlike manjše kakor nazadnje v Melbournu. A kljub temu verjame, da bodo čez noč še izboljšali mercedesa W05 in se bodo lahko spet potegovali za zmago.

Lewis Hamilton noče, da bi mu misli uhajale drugam

Podobno je razmišljal tudi njegov moštveni sotekmovalec Hamilton, s časi okrog 1:43,5 včeraj najhitrejši, ko so imeli dirkalniki polne posode goriva. »Zadovoljen sem z napredkom, ki smo ga naredili na obeh treningih, a še vedno je v našem bolidu še kar nekaj prostora za izboljšave. Sploh kar zadeva razumevanje delovanja gum in njihove obrabe,« je poudaril 29-letni Anglež, zmagovalec kvalifikacij pred dvema tednoma za veliko nagrado Avstralije, na kateri je potem odstopil. Zanimivo, da v Sepangu dirka s popravljenim motorjem iz Melbourna.

Ker je bil stoodstotno osredotočen na svoje delo, ni pogledoval proti najhujšim tekmecem. »Ker je pred nami ena od najzahtevnejših preizkušenj v sezoni, nočem, da bi mi misli uhajale drugam,« se Hamilton ni pustil motiti. Ob tem je pribil, da morajo vsi v srebrnem moštvu svojo nalogo opraviti najbolje, kar znajo, saj bodo lahko le s takšnim pristopom na domači dirki njihovega glavnega pokrovitelja Petronas dosegli želeni rezultat. »Za kakršne koli napovedi pa je zdaj še prezgodaj,« je bil previden svetovni prvak iz leta 2008.

Precej boljše volje kot v Avstraliji pa je bil včeraj Räikkönen, ki je z drugima mestoma na obeh prostih treningih dokazal, da »rdeča boginja« F14 T le ni tako počasna, kot se je ustvaril vtis na uvodni letošnji dirki. »Že od prvega trenutka naprej sem se tu v svojem dirkalniku počutil precej bolje, kot sem se v Melbournu. To je bil za nas vsekakor uspešen dan tudi zato, ker nismo imeli nikakršnih težav in ker nismo bili toliko osredotočeni na naše čase kot na priprave za dirko. A pozor: pred nami je še dolga pot, na kateri nas čaka še obilo dela,« je Ferrarijeve in svoje navijače pred prezgodnjim veseljem posvaril 34-letni Finec ...