Kimija za predsednika

Formula 1: Ferrarijev vodja po Madžarski hvalil finskega dirkača Kimija Räikkönena.

Objavljeno
29. julij 2016 03.20
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Čeprav je Kimi Räikkönen veliko nagrado Madžarske končal »šele« na šestem mestu, si je za prikazano prislužil najvišje ocene poznavalcev in spremljevalcev formule 1. Hladnokrvni Finec, ki je zaradi napačne odločitve odgovornih pri Ferrariju dirko na Hungaroringu začel komaj s 14. položaja, je navdušil s številnimi prehitevalnimi manevri, ki so na zaviti progi pri Budimpešti prej izjema kakor pravilo.

»Zelo sem srečen. Kimi je dokazal, da ni brez razloga zadnji Ferrarijev svetovni prvak. Znova je upravičil naše zaupanje in na ta način pokazal, da si je popolnoma zaslužil podaljšanje pogodbe. Med dirko je bil borec v pravem pomenu besede,« je vodja italijanskega moštva Maurizio Arrivabene pohvalil Räikkönena.

»Ledeni mož«, ki velja za enega od najbolj priljubljenih dirkačev v kraljevskem avtomobilističnem razredu, je imel tudi na Hungaroringu ogromno privržencev, med vsemi transparenti pa je bil daleč najbolj viden tisti, na katerem je pisalo »Kimi for president« (Kimija za predsednika). To so navijači tudi glasno vzklikali, ko jih je prišel pozdravit finski zvezdnik.

Na njihovih krilih je potem Räikkönen v nedeljo kar letel po stezi, na kateri ni preprosto prehiteti niti najpočasnejših dirkačev. Zobe (in prednje krilce) si je polomil šele na Maxu Verstappnu, mimo katerega nikakor ni našel poti. Nizozemski up, ki je s svojimi osemnajstimi leti dvakrat mlajši od svetovnega prvaka iz sezone 2007, je na vse možne načine odbijal napade izkušenejšega tekmeca. Nekateri menijo, da tudi z nedovoljenimi, ko je večkrat pri visoki hitrosti zgolj nakazal spremembo smeri vožnje.

»Kdor pozna Kimija, ve, da ne govori veliko. Ko pa ga kaj zmoti, to tudi naravnost pove – brez ovinkarjenja. Ne dvomim, da bo nekaj krepkih na svoj račun slišal tudi Max,« je bil prepričan Timo Glock, nekdanji dirkač formule 1 in zdaj občasno strokovni komentator pri nemški televizijski postaji RTL. In res je nato Räikkönen po dirki zlil kar precej žolča na Verstappna.

»Če že začneš enkrat zavijati na eno stran, si ne moreš več premisliti in nenadoma zasukati krmila v drugo smer. Na srečo sem se mu takrat še toliko umaknil, da ga nisem zadel na polno,« je bentil »ledeni mož« in komisarjem pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) položil na srce, da so v preteklosti dirkače kaznovali že za precej manjše prekrške: »Seveda pa nisem jaz zadolžen za to, da odločam, kaj je prav in kaj ne.«

Verstappen je vztrajal, da ni kršil predpisov. »Bilo bi neumno, če bi me kaznovali. Vozil sem na meji, vendar pa je nisem prekoračil,« se je branil mladi Nizozemec in se na vprašanje, kako komentira Kimijev izbruh jeze prek radijske zveze, namuznil, češ da je vesel, ker mu je uspelo s svojo vožnjo izvabiti nekaj besed iz Räikkönenovih ust.

Kakorkoli že; v zadnjih letih najbolje plačani finski športnik je imel veliko povedati tudi čez pristojne pri FIA, ki so dovolili, da so v drugi del kvalifikacij napredovali tudi dirkači (med njimi Red Bullova Verstappen in Daniel Ricciardo), ki v prvem delu niso dosegli 107 odstotkov časa najhitrejšega Nica Rosberga. V zadnjem delu so to pravilo spet upoštevali.

»Kako je mogoče, da isto pravilo v istih kvalifikacijah uporabiš na različna načina? Zakaj imamo sploh pravila, če se komisarji enkrat odločijo tako, drugič spet drugače, češ: 'Tu je v redu in tu ne?' Tega ne razumem, to mi mora nekdo razložiti. Nesmiselno je namreč imeti pravila, če ne veljajo vedno za vse enako,« je zmajeval z glavo Räikkönen, čigar cilj na nedeljski VN Nemčije v Hockenheimu bo preboj na zmagovalni oder.