Kitajska debitantka zakuhala prvo nesrečo na letošnjem Dakarju

S svojim minijem je pri polni hitrosti zletela s prašnega kolovoza in zbila štiri gledalce, še šest pa jih oplazila.

Objavljeno
03. januar 2016 13.11

Buenos Aires - Že uvodno dejanje letošnjega vztrajnostnega relija Dakar, včerajšnji prolog, je poskrbelo za dobršno mero drame. Prva kitajska voznica na velikem južnoameriškem izzivu, Guo Meiling, je izgubila nadzor nad svojim minijem X-raid in pri polni hitrosti zletela s prašnega kolovoza, pri tem pa zbila štiri gledalce ob progi, od katerih so trije v kritičnem stanju, oplazila pa še šest bencinskih navdušencev, ki so morali v zdravniško oskrbo.

Prireditelji so na kraj nezgode poslali štiri helikopterje z zdravniškimi ekipami in enajstimi reševalnimi vozili. »Med tistimi, ki so potrebovali pomoč, so bili tudi štirje otoci in nosečnica, ki pa ni utrpela hujših poškodb,« je pojasnil direktor lokalne bolnišnice Daniel Modesto. Direktor preizkušnje Etienne Lavigne je sicer postregel s podatkom o vsaj dvanajstih poškodovanih, med njimi sta tudi povzrročiteljica nesreče in njen sovoznik Min Liao. Uspešna kitajska podjetnica je sicer ljubiteljica avtomobilističnih preizkušenj po brezpotjih in že nekaj let tekmuje na vztrajnostnih relijih.

Med avtomobilisti je sicer najhitreje začel Nizozemec Bernhard Ten Brinke s toyoto, branilec lanske zmage, Katarec Nasser Al-Attiyah (mini), je bil četrti, nekdanja relistična asa, Finec Mikko Hirvonen (mini) in Francoz Sebastien Loeb (peugeot), pa sta zasedla sedmo in deseto mesto. Med motociklisti vodi Španec Joan Barreda Bort na hondi, edini slovenski predstavnik Simon Marčič s KTM pa je na 52. mestu zaostal natanko minuto.