Ko si je opomogel od šoka, uprizoril pravi šov

Marc Marquez z zmago na VN Aragonije pobegnil Valentinu Rossiju že za 52 točk.

Objavljeno
26. september 2016 03.03
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Alcaniz – Glede na to, s kolikšno prednostjo si je španski motociklistični as Marc Marquez pridirkal najboljši štartni položaj za VN Aragonije (drugouvrščenega rojaka Mavericka Vinalesa je prehitel kar za 0,631 sekunde!), so mu mnogi poznavalci dirk v motoGP vnaprej pripisovali zmago na 14. letošnji postaji za SP. A se je moral zanjo vseeno kar precej potruditi.

Marquez (Honda) si je včeraj v precejšnji meri sam otežil nalogo; njegov slabši štart in ogorčen dvoboj v uvodnih zavojih s Jorgejem Lorenzom (Yamaha) je izkoristil Vinales (Suzuki) ter se prebil v vodstvo. V njem sprva ni zdržal dolgo, saj se je 23-letni Katalonec hitro spet zavihtel na čelo kolone. Ko si je Marquez malo zatem privoščil napako, po kateri ni veliko manjkalo, da bi zdrsnil s proge, pa si je Vinales priboril nazaj prvo mesto.

Suzukijevemu vzhajajočemu zvezdniku sta sledila Yamahina šampiona Lorenzo in Valentino Rossi, ki se je počasi, a vztrajno prebijal proti vrhu. Zavzel ga je v devetem krogu, v katerem je prehitel še Vinalesa, v vodstvu pa je vztrajal tri kroge, ko je z njim po hitrem postopku opravil Marquez. Hondin adut, ki si je opomogel od začetnega šoka, se je nato naglo oddaljil od zasledovalcev, z brezhibno vožnjo v drugi polovici upravičil vlogo glavnega favorita in zanesljivo zmagal.

»Nisem štartal najbolje, za nameček sem v tretjem krogu naredil še napako, zaradi katere sem skorajda izgubil prednje kolo. Če sem iskren, sem se v tistem trenutku že videl na tleh. Potem sem se korak za korakom prebijal nazaj, poskušal priti v želeni ritem, kar mi je po nekaj krogih na srečo tudi uspelo,« je v cilju razpredal Marquez in nadaljeval, da si je – ko je dohitel vodilnega Rossija – vzel en krog za »počitek«, nakar je napadel. »Zatem sem si privozil dovolj veliko prednost, da me nihče ni mogel več ogroziti,« je še dejal 23-letni Španec.

Sliši se kar težko verjetno, da je bila to njegova prva zmaga na suhi progi po debelih petih mesecih, vmes je sicer v svojo korist odločil še dežno veliko nagrado Nemčije na Sachsenringu. S četrtim podvigom v sezoni in skupno 28. v motoGP se je utrdil na vrhu razpredelnice za svetovno prvenstvo, v katerem ima pred zadnjimi štirimi letošnjimi preizkušnjami zajetnih 52 točk naskoka pred drugouvrščenim Rossijem.

Italijanski zvezdnik se je moral sprijazniti s tretjim mestom. V preveliki želji, da bi v predzadnjem krogu vrnil udarec moštvenemu tekmecu Lorenzu, ki ga je prehitel malo predtem, je poskušal z glavo skozi zid, napad pa se mu ni izšel. »Pričakovali smo, da bomo na koncu močnejši, imeli smo drugačno strategijo, vendar pa smo vsi na isti barki. Z uvrstitvijo na zmagovalni oder sem zadovoljen,« je pred slovesno razglasitvijo zdrdral Rossi, ki se mu je od daleč videlo, da ni bil navdušen nad svojim dosežkom.

Zato pa je bil boljše volje Lorenzo, čigar drugo mesto ima toliko večjo težo, če vemo, da je na ogrevanju padel in je moral vzeti rezervni motocikel. »Zelo sem ponosen nase, dal sem vse od sebe in bil v cilju bližje zmagovalcu, kot sem se nadejal pred štartom,« je priznal 29-letni Španec.

Omeniti kaže še Nickyja Haydna (Honda), ki je po skoraj enoletni odsotnosti v motoGP (za moštvo Marc VDS-Honda je nastopil namesto poškodovanega Jacka Millerja) s 15. mestom ujel zadnjo točko za SP. Naslednja dirka bo 16. oktobra v Motegiju na Japonskem.