Ko si vodilni, je vseeno, kakšna je prednost

MotoGP: na vrhu skupnega seštevka je velika gneča, prve štiri motocikliste loči vsega deset točk.

Objavljeno
04. julij 2017 01.29
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Sachsenring – Zasuki, prehitevanja, različni zmagovalci in novi vodilni po skoraj vsaki novi dirki pošteno zaznamujejo letošnje svetovno prvenstvo elitnega motociklističnega razreda motoGP. Na vrhu je spet Španec, a čeprav je Marc Marquez trikratni svetovni prvak, je njegov začasni pristanek na vrhu vseeno presenečenje.

Z najširšim nasmeškom na poletne počitnice odhaja Marc Marquez. Nekdanji čudežni deček, ki je takoj po prihodu med elito ugnal vse konkurente, ima letos več težav zaradi slabšega motocikla, toda pred premorom je spet na vrhu. Po dveh mesecih je v Nemčiji prišel do nove zmage in vodilnega mesta v skupnem seštevku. »Kaj takšnega si še pred nekaj tedni nisem predstavljal, toda na oddih odhajam kot vodilni,« je žarel Marc Marquez.

»Po zmagah si vedno precej boljše volje. Vedeli smo, da nam proga na Sachsenringu zelo ustreza in da gre za zadnjo dirko pred premorom, zato smo imeli velike načrte. Nekdo v ekipi je celo pripravil napis, da bomo šli na počitnice kot vodilni, toda tega nisem verjel,« je bil pred novinarji zgovoren 24-letni španski dirkač in svetovni prvak v letih 2013, 2014 in 2016.

Marquezova prednost na vrhu ni velika. Drugouvrščeni Maverick Viñales zaostaja vsega pet točk, tretji Andrea Dovizioso šest in četrti Valentino Rossi deset, zato se lahko vrstni red povsem premeša že na prihodnji dirki. »Res je, da smo vsi zelo blizu, toda tudi pet točk je nekaj. Najpomembnejše je, da smo v vodstvu in da zdaj drugi lovijo nas,« je brezskrben Marquez.

Kljub temu v Marquezovem taboru ni bilo zgolj veselo, saj je imel v mislih tudi Nickyja Haydna, potem ko je nekdanji svetovni prvak nedolgo tega umrl za posledicami kolesarske nesreče. »Obljubil sem, da bom svojo prvo zmago posvetil Nickyju Haydnu. Še vedno mislimi nanj in na celotno njegovo družino,« je z bolj počasnim glasom rekel španski zmagovalec dirke v Nemčiji.

Naslednja dirka bo šele 6. avgusta v Brnu, toda počitka ne bo veliko. Marquez je denimo na krajše počitnice odšel takoj po nedeljski dirki, a zgolj za teden dni. »Daljšega počitka si ne morem privoščiti, saj nas kmalu čakajo testiranja v Brnu. No, morda bom na dopustu teden in pol, ker smo zmagali na zadnji dirki,« je Marquez pristavil z nasmehom.

Ponovno se prebuja Maverick Viñales. Že pred sezono je največ strokovnjakov stavilo na njegovo zmagoslavje v prvenstvu, odlično je tudi začel, toda potem zašel v krizo. Nikakor ni več našel poti na zmagovalni oder, prav tako je izgubil vodstvo v svetovnem prvenstvu. Brez stopničk je bil tudi v Nemčiji, a je zato precej zadovoljen s četrtim mestom in le petimi točkami zaostanka v skupnem seštevku. »Priznam, da je dirkanje v elitnem svetovnem prvenstvu precej težje od pričakovanj, še posebno, če se boriš za naslov svetovnega prvaka,« je povedal Viñales. »Dobro je, da sem v Nemčiji prehitel Doviziosa in da sem bil najboljši z Yamaho.«

In Valentino Rossi? Italijan je spet imel nekaj več težav, toda ostaja v igri za vodilni položaj. »Že dolgo nas ni bilo toliko na kupu. Vsi smo zelo izenačeni. Naj nihče ne pozabi niti na Danija Pedroso na petem mestu. Stvari se spreminjajo, zato nas je precej več, ki lahko zmagamo. Ali je to dobro ali ne, pa nisem povsem prepričan,« je rekel Rossi.