Konec monotonosti: Ricciardo novi zmagovalec v F1

S prehitevalnim manevrom tik pred ciljem je Red Bullov Avstralec v kozji rog ugnal tudi dotlej vodilnega Nica Rosberga.

Objavljeno
08. junij 2014 21.58
Posodobljeno
08. junij 2014 21.58
MOTOR-RACING-PRIX/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Montreal - Že pred štartom je bilo jasno, da če bo katera dirka svetovnega prvenstva formule ena premešala karte pri vrhu in prekinila Mercedesovo popolno prevlado, bo to velika nagrada Kanade v Montrealu, ki slovi po progi Gillesa Villeneuva z izjemno specifičnimi karakteristikami. To je znal optimalno unovčiti Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo, ki je tako novo ime na seznamu zmagovalcev dirk za svetovno prvenstvo v F1. Tik pred koncem se je odločil za drzen manever in ugnal dotlej vodilnega Nica Rosberga, dirko pa je v zadnjem krogu zabelila še huda nesreča, ko je neprevidni Felipe Massa pri prehitevanju trčil v Sergia Pereza in oba izstrelil s steze v zaščitne ograje. Pri tem je le malo manjkalo, pa bi Williamsov Brazilec na poti »snel« še serijskega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki je tako, tudi z rahlo pomočjo sreče, končal na zmagovalnem odru. Oba nesrečnika, ki nista videla cilja, sta je odnesla dobro in brez poškodb.

Red Bull si je tako zagotovil izjemno popotnico pred prihodnjo, »domačo« dirko v Spielbergu, Mercedes pa se je moral tokrat zadovoljiti z najslabšim izkupičkom letos - Lewis Hamilton, v preteklosti že zmagovalec treh dirk na tem prizorišču, ki se mu je dolgo nasmihalo vsaj drugo mesto, je moral namreč v 48. krogu zaradi okvare zavor predčasno parkirati svoj dirkalnik ob stezi. V skupnem seštevku se je tokrat drugouvrščeni Nemec Rosberg še učvrstil v vodstvu, Otočan je kljub odstopu zadržal drugo mesto.

Mercedes je imel v Montrealu več težav kot kadar koli prej v tej sezoni popolne dominance. Potem ko se je preizkušnja nagnila v drugo polovico, je namreč začel motor obeh srebrnih puščic drastično izgubljati moč iz električnega sklopa, zato sta vodilna v skupnem seštevku na progi puščala dragocen čas. Najprej Rosberg in nato še Hamilton sta morala zato na postanek v boksu, po vrnitvi na stezo pa je Britanec pustil Nemca za sabo. A ne za dolgo: že dva kroga pozneje je moral na prizorišču svoje prve zmage med dirkaško elito podpisati kapitulacijo zavoljo uničenih zavor. Enake težave so se pojavile tudi pri Nicu, zato so se za njegovim hrbtom kmalu znašli Perez, Ricciardo in Vettel. Kljub vsemu je Nemec zadržal prednost do predzadnjega kroga, ko je Avstralec, ki je malo pred tem švignil že mimo Mehičana pri Force Indii, z uspešnim prehitevalnim manevrom švignil mimo prvi zmagi v karieri naproti.

Kdo je Daniel Ricciardo?

Komaj 24-letni Avstralec je član Red Bulla prvo sezono, na vročem sedežu je konec lanskega leta zamenjal Marka Webbra. V tej sezoni je Ricciardo dobro stopnjeval svoje nastope in tudi rezultate: uvodoma so ga pred domačimi navijači diskvalificirali, v Maleziji je odstopil, nadaljeval je z dvema četrtima mestoma, potem vpisal prve stopničke v karieri v Španiji, tretje mesto ponovil še v Monaku, dosežek kariere pa vknjižil danes v nepredvidljivem Montrealu. Potreboval je torej 57 štartov za krstno zmago med dirkaško elito, po kateri je komajda zadrževal solze.

IZIDI VN KANADE V MONTREALU

1. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1;39:12,830
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 4,236
3. Sebastian Vettel (Nem, red bull) 5,247
4. Jenson Button (VB, mclaren) 11,755
5. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 12,843
6. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 14,869
7. Valtteri Bottas (Fin, williams) 23,578
8. Jean-Eric Vergne (Fra, toro rosso) 28,026
9. Kevin Magnussen (Dan, mclaren) 29,254
10. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 53,678

SKUPNI VRSTNI RED V SP (7)

Dirkači

1. Nico Rosberg 140
2. Lewis Hamilton (VBr, mercedes) 118
3. Daniel Ricciardo 79
4. Fernando Alonso 69
5. Sebastian Vettel 60
6. Nico Hülkenberg 57
7. Jenson Button 43
8. Valtteri Bottas 40
9. Kevin Magnussen 23
10. Sergio Perez (Meh, force india) 20

Konstruktorji

1. Mercedes 258
2. Red Bull 139
3. Ferrari 87
4. Force India 77
5. McLaren 66
6. Williams 58
7. Toro Rosso 12
8. Lotus 8
9. Marussia 2