Konservativen? O tem noče Marquez nič slišati

Motociklizem: Marc Marquez ima najboljše možnosti za lovoriko v razredu moto gp tudi v letu 2015.

Objavljeno
27. marec 2015 20.52
reut*Marquez MOTORCYCLING-PRIX
T. V., šport
T. V., šport

Doha – V dveh letih se je položaj Marca Marqueza radikalno spremenil. Medtem ko je bil sprva le zelenec, ki ga nihče ni jemal resno, lani pa branilec lovorike, pri katerem se se spraševali, ali jo lahko ponovi, je letos nesporni kandidat številka 1 za novo krono v moto gp. Lanske rekorde je spravil v predal, pravi, da je pred njim najtežja sezona, a treningi na dirkališču Losail so pokazali, da je spet na poti k uvodni zmagi.

Od aktivnih motociklistov bi se le Valentino Rossi ta čas lahko postavil v kožo mladega zvezdnika, ki od selitve v najvišjo kategorijo predstavlja drugo osončje za celotno konkurenco. Sam je namreč v začetku prejšnjega desetletja pet let zapovrstjo zase zadrževal najdragocenejši pokal v motociklističnem svetu in občutil vse prednosti in težave, ki jih prinaša vloga največjega favorita. Lani je Marquez namreč na uvodno dirko lahko prispel neobremenjeno tudi zato, ker je bilo za njim obdobje okrevanja po operaciji, izpustil je eno od pomembnih testiranj in opravil le del treningov za novo sezono. V takšnih okoliščinah bi bilo razumljivo, če bi leto začel v nižji prestavi, letos pa so za njim idealni meseci in prav nič ne skriva, da z vseh strani čuti pritisk.

»Marsikaj se je spremenilo, četudi poskušam odmisliti vse, kar se dogaja okoli mene. Lani je bilo sijajno leto, vendar bo težko ponovljivo. Seveda se dobro spomnim, da sem dosegel 13 zmag in ravno tolikokrat začel dirke s prvega štartnega mesta, da sem deset zmag med drugim nanizal drugo za drugo. Takšne serije ne morejo postati stalnica kariere nekega športnika,« opozarja Španec, ki je v Katarju prosta treninga v minulih dveh dneh končal na vrhu razpredelnice in si pripravil najboljše izhodišče za uvodno dirko. »Telesno sem bolje pripravljen, saj sem imel mirno zimo, brez pretresov in prekinitev. Pa vendar je motor bolje deloval lani, zdaj smo še vedno v obdobju iskanja njegovih najboljših nastavitev,« vse sicer v teh dneh po njegovem ni idealno, zato se je z zanimanjem oziral tudi proti Yamahi, saj tudi njega razganja od radovednosti, kako se bo po lanski sezoni pobral in pokazal Jorge Lorenzo.

»Kdo ve, če bi se lani sezona razvijala, kot se je, če on ne bi prve dirke končal s padcem in jaz nato po dveh ne bi vodil že za 44 točk. Njegova največja napaka je bil ravno prvi del lanskega leta, po Mugellu se je namreč okrepil. Nevaren bo,« sicer Marquez izmenično na vrh največjih izzivalcev postavlja Lorenza in Daniela Pedroso, moštvenega tekmeca, ki vstopa v deseto sezono lova na svetovno lovoriko v elitni kategoriji. Pred kratkim so Marqueza povprašali, ali je vendarle pričakovati, da bo vozil bolj konservativno kot v preteklosti, njegovi manevri na robu dovoljenega so namreč v preteklosti pogosto dvigali prah. »Težko rečem, vedno sem veljal za pogumnega dirkača, vsake dirke se lotim z namenom, da zmagam. Enako bo letos, potem pa bomo videli, kako se bo končalo,« v odgovoru ni niti poskušal z diplomacijo.

Ker je v dveh letih v kraljevskem razredu izboljšal vrsto rekordov na večni lestvici dosežkov, šteje pa šele 22 let, mnogi tudi verjamejo, da po številu zmag in lovorik lahko ujame tudi velike predhodnike, kot sta Rossi ali Giacomo Agostini. A Špancu se zdi neumno, da se zdaj vsi že ukvarjajo s pisanjem novih zgodovinskih knjig, namesto da bi se osredotočali na sedanjost. »Ljudje govorijo, da sem jih sposoben ujeti, a o tem res nočem razmišljati. Imam že štiri svetovne lovorike, a kar je naredil Rossi, je zame nepojmljiv niz, podobno kot pri drugem italijanskem velikanu. Sem mlad in uživam v tem trenutku, neobremenjen želim biti čim dlje,« sporoča Marquez pred jutrišnjo večerno dirko.