Kot Senna in Prost, le 20 let pozneje

Jorge Lorenzo z dvema zmagama hiti proti vodstvu v svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
24. maj 2015 22.19
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Redki so tisti, ki si drznejo trditi, da povsem razumejo Jorgeja Lorenza, še manj je takšnih, ki lahko trdijo, da ga poznajo do obisti. Španec, ki prihaja z enega najbolj turističnih otokov v Sredozemskem morju, Palme de Mallorce, pač ni rojen zabavljač in ne uživa v odpiranju vrat v svojo zasebnost, je pa vražje dober motorist, ki se je z zadnjima zmagama vrnil v bitko za lovoriko 2015. Tretjo v svoji karieri.

Četudi že vrsto let živi na celini, je Lorenzo še vedno močno navezan na rodni otok, pred kratkim je z veseljem pohvalil izbor časnika Times, ki je Palmo de Mallorco izbral za najbolj idealno mesto za življenje. Pozimi je motoristični zvezi Balearov celo posodil vrsto stvari iz svoje zbirke opreme, ki naj bi jo uporabila za letno razstavo, s tem pa izzval nepridiprava, ki so mu zadišali njegovi, več tisoč evrov vredni artikli. Po treh dneh jih je policija na srečo odkrila, s tem se mu od srca odvalil kamen, saj je bilo med njimi niz takšnih, ki jih je nosil ali so obeležili leto 2012, ko je nazadnje slavil skupno zmago v svetovnem prvenstvu (prvo v letu 2010). Njihova vrednost s časom pač še narašča, saj si tedaj ni mislil, da se mu bo naslednji vrhunec športne kariere v naslednjih letih vneto izmikal.

Ko je lani sredi leta postalo jasno, da je njegova kriza daljšega veka, se je tudi sam začel ozirati proti letošnji sezoni. Velika pričakovanja niso nastajala le na papirju in v njegovi glavi, prek zime jih je pridno zalival z neštetimi spremembami v svojem zasebnem in profesionalem življenju. Še celo na Cristiana Gabbarinija, nekdanjega šefa ekipe Caseyja Stonerja, je vrgel oko, a je njegov dotedanji prvi mož stroke Ramon Forcada na koncu le sklenil nov dogovor z Yamaho in vsaj v garaži se na videz ni nič spremenilo. Navzven vse, letos je namreč Lorenzo prvič na kilaži iz leta 2010, s čimer je podkrepil napovedi, da bo v ospredje postavil telesno pripravljenost, ki naj bi bila ključna za njegov lanski neuspeh. Pa še potem se je moral soočiti z višjimi silami, saj mu preoblikovano telo zaradi niza zunanjih dejavnikov na uvodnih dirkah ni pomagalo pri vstopu v leto 2015.

Pomanjkanje rezultatov ga je pahnilo v senco mladega rojaka Marca Marqueza, prehitevati ga je začel tudi Valentino Rossi, odmik od pozornosti javnosti pa mu je prej godila, kot ga spravljala v obup. »Na stvari, ki so me stale boljšega rezultata, nisem imel vpliva,« je vztrajal, kadarkoli so mu novinarji pod nos molili mikrofone, težave z vizirjem, gumami in še čem pa so v minulih tednih pustile vtis tudi pri njegovih delodajalcih. Ne glede na to, da na prvih treh dirkah ni stopil na zmagovalni oder, so se ga odločili zadržati tudi za prihodnjo sezono, lani sklenjena dveletna pogodba je bila namreč ohlapna in jim je dopuščala možnost razhoda v letošnji jeseni. Bilo je naključje, a po odločitvi Japoncev se je na VN Španije na dirkališče vrnil prerojeni 28-letnik, s katerim je SP dobilo še eno dodatno dimenzijo.

»Zato sem jim hvaležen, saj so pokazali, da mi zaupajo. Ko gre vse kot po maslu, je lahko. Vendar veliko bolj cenim zaupanje ljudi, ko ni rezultatov. Redki motoristi se lahko pohvalijo, da so vso kariero v elitni kategoriji preživeli pri Yamahi. S to odločitvijo sem si povrnil tudi mir. Saj ne da je to igralo največjo vlogo, je pa pomagalo. Prve tedne sem vse preveč mislil na to, kako bi spremenil svoj slog vožnje, kako bi bil boljši. Izgubil sem svežino. Zdaj sem se vrnil k svojim instinktom,« pravi Lorenzo, ki se je hitropotezno vrnil med »žive«, obenem pa je v izjemnem letošnjem SP edini, ki že ima dve posamični zmagi. Z VN Španije in VN Francije je skočil na skupno drugo mesto v SP in za Rossijem zdaj zaostaja le 15 točk. Ali drugače: če bi še dvakrat ponovil zadnja dosežka in bi njegov tekmec končal kot drugi, bi ju ločilo pičlih pet točk, za motoristi pa je komaj pet od 18 dirk sezone.

Redki so verjeli, da bo pri Yamahi zavladala takšna sloga z Rossijem in Lorenzom pod isto streho, kot jo je moč spremljati v zadnjem letu. Njuno prvo sodelovanje pred nekaj leti je bilo pač polno zbadljivk in ostrejših sulic, ki sta jih v javnosti rada izstrelila drug proti drugemu. »V prvem letu mi je bilo hudo. Leta 2008 je imel Valentino za seboj že vrsto let sodelovanja z Yamaho, sam pa sem bil poln adrenalina, na vseh dirkah sem hotel zmagati. Težko je bilo, a sčasoma se je najin odnos spremenil. Bolj izkušen sem in bolj vešč motorja. Najin odnos je zdaj še najbolj podoben tistemu, ki sta ga imela v nekem obdobju Ayrton Senna in Alain Prost. Upam pa, da se med nama ne bo končalo podobno kot med njima na dirki v Suzuki,« si je zaželel Španec in obudil spomin na leto 1990, ko sta omenjena tekmeca med dirko trčila in odstopila, s čimer je dirko pred koncem SP Senna osvojil dovolj točk pred tekmecem za drugo lovoriko v karieri.