Hamilton lani bolj užival v uspehu kot leta 2008

Lewis Hamilton že na VN ZDA do naslova svetovnega prvaka?

Objavljeno
22. oktober 2015 19.10
Posodobljeno
23. oktober 2015 12.00
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V Mercedesu bi se lahko še tretji zaporedni konec tedna veselili lovorike. Potem ko so pred dvema tednoma v Sočiju predčasno proslavili konstruktorski naslov svetovnega prvaka v formuli 1 in si je teden dni pozneje Pascal Wehrlein pridirkal skupno zmago v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM), bo imel pojutrišnjem v Austinu prvo »zaključno žogico« še Lewis Hamilton.

Angleški zvezdnik ima pred zadnjimi štirimi letošnjimi dirkami – po nedeljski veliki nagradi ZDA (s štartom ob 20. uri) bodo na sporedu še VN Mehike (1. novembra), VN Brazilije (15. 11.) in VN Združenih arabskih emiratov (29. 11.) – težko nadomestljivih 66 točk naskoka pred drugouvrščenim Sebastianom Vettlom (Ferrari) in še sedem več pred tretjeuvrščenim moštvenim sotekmovalcem Nicom Rosbergom. To pomeni, da si bo Hamilton v primeru nove zmage v Austinu, kjer bo spet med glavnimi favoriti, že zagotovil drugi zaporedni in skupno tretji naslov svetovnega prvaka, če Vettel preizkušnje ne bo končal višje od tretjega mesta.

Čeprav je le vprašanje časa, kdaj si bo pridirkal neulovljivo prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku za SP, se 30-letnik iz Stevenaga s tem noče obremenjevati. »Iz izkušenj dobro vem, da v našem športu nisi še na cilju, preden ga ne dosežeš. Zato se bom tudi tokratne preizkušnje lotil enako kakor vseh drugih doslej,« je Hamilton diplomatsko odvrnil ob prihodu v Teksas, kjer bo v nedeljo – kakor ni pozabil pribiti – kljub vsemu storil vse, kar je v njegovi moči, da bo ubranil lansko zmago. Če svojega dela v letošnji sezoni ne bo dokončal na VN ZDA, bo pač poskusil piko na i postaviti drugje.

»Na voljo imam štiri dirke, da si zagotovim lovoriko. Kje mi bo to uspelo, ni ključnega pomena, pomembno je le, da se mi to posreči do ciljne črte v Abu Dabiju,« je poudaril dvakratni svetovni prvak. Na vprašanje, kako med seboj primerja obe dosedanji lovoriki, je odgovoril, da se občutki, ki so ga prevevali ob njunih osvojitvah, zelo razlikujejo. »Ko sem leta 2008 prvič postal prvak (z McLarnom), sem bil šele drugo sezono v formuli 1. Takrat nisem mogel zares uživati v uspehu, ker še nisem popolnoma dojel, kaj mi je uspelo. Morda tudi zato naslova nisem bil tako vesel kot lani,« je razkril in dodal, da ima lepše spomine na drugi šampionski krožnik verjetno tudi zaradi tega, ker je bil starejši.

»V prejšnji sezoni sem imel že skoraj trideset let in sem zagotovo tudi zato bolj razumel, kaj vse sem moral – skupaj z najbližjimi – vložiti v ta podvig. Tudi zaradi tega sem z večjim užitkom pobiral sadove trdega dela,« je razložil Hamilton, ki je lani v Austinu zmagal z dobrimi štirimi sekundami prednosti pred Rosbergom in skoraj pol minute pred Danielom Ricciardom (Red Bull). Čepico s tretjo zvezdico si lahko že za pojutrišnjem pripravi tudi zato, ker sta se Vettel in Rosberg – kar zadeva letošnje prvenstvo – že bolj ali manj vdala v usodo.