Lauda in Wolff opozarjata Rosberga

Nemški as bi se lahko že po nedeljski veliki nagradi Mehike začel veseliti svojega prvega naslova svetovnega prvaka.

Objavljeno
27. oktober 2016 23.51
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Nico Rosberg bo imel v nedeljo prvo zaključno žogico. Vkolikor bo z mercedesom W07 ubranil lansko zmago na veliki nagradi Mehike (z začetkom ob 20. uri po srednjeevropskem času), njegov ekipni kolega Lewis Hamilton pa dirke ne bo končal med deseterico, bo že lahko začel proslavljati svoj krstni naslov svetovnega prvaka v formuli 1.

V tem primeru bi imel 31-letni Nemec na svojem računu 356 točk, enako stari Anglež pa bi ostal pri 305 in bi tako pred zadnjima dvema preizkušnjama v Sao Paulu (13. 11.) in Abu Dabiju (27. 11.) za Rosbergom zaostajal že za nedosegljivih 51 točk. A četudi bi Hamilton zasedel deseto mesto in bi razlika med njima znašala natanko 50 točk, bi bil nemški as že prvak – zaradi večjega števila zmag.

A Rosberg ne razmišlja tako daleč. »Seveda je čudovito in razburljivo, če si ob koncu leta še v igri za osvojitev lovorike. Vendar pa se s tem nočem obremenjevati. Želim si, da bi vse skupaj ostalo čim bolj preprosto. Med vikendom se lahko namreč zgodi ogromno stvari, na katere nimaš vpliva. Zato bo najbolje, če o vsem tem ne bom razmišljal. Osredotočiti se moram na svojo nalogo in jo opraviti brez (večje) napake; s takšno miselnostjo se počutim najmočnejši,« je razložil eno od skrivnosti svojega uspeha.

Čeprav bi mu za osvojitev premierne lovorike v kraljevskem avtomobilističnem razredu – v primeru treh Lewisovih zmag – zadostovala tudi tri druga mesta ali dve drugi in eno tretje, ne namerava taktizirati. Zaveda se, da bi se mu lahko preračunljivo dirkanje maščevalo, zato ne bo spreminjal svojega načina vožnje. Le zakaj bi tudi ga, ko pa ga je pripeljal na prag naslova svetovnega prvaka. Z njim bi ponovil podvig svojega očeta Kekeja Rosberga iz sezone 1982, kar je v formuli 1 doslej uspelo le Grahamu Hillu (1962 in 1968) in njegovemu sinu Damonu Hillu (1996).

Zanimivo, da je Damon šampionski pokal visoko v zrak dvignil 34 let po prvem očetovem končnem zmagoslavju; natanko toliko letos mineva od (edine) lovorike Kekeja Rosberga, kar je dober znak za Nica ... »Končno statistika, ki mi je res všeč!« je Rosberg mlajši odvrnil na vprašanje, kako komentira zanimivo primerjavo. Ob tem je pribil, da se nanjo seveda ne more zanašati; na koncu bo bolj ali manj vse odvisno od njega samega. Če pa bo na preostalih treh preizkušnjah vozil tako, kot je na začetku sezone, ko je nanizal štiri zmage zapovrstjo, ali tako kakor v zadnjih dveh mesecih, ko ni bil slabši kot tretji, mu naslov svetovnega prvaka pravzaprav ne more več uiti.

To je tudi njegov načrt. »Ne dirkam zato, da bi bil drugi. Želim si zmagati, in to vsakič! Zato sem tudi imel v Austinu tako dolg obraz, ker mi tam ni uspelo osvojiti prvega mesta,« je vodilni v skupnem seštevku za SP razkril, zakaj po veliki nagradi ZDA, na kateri je moral priznati premoč Hamiltonu, ni skrival razočaranja. V Ciudad de Mexicu bo naredil vse, da bo znova stal na vrhu. »Želim si ubraniti zmago in spet uživati v fantastičnem vzdušju 40.000 gledalcev v velikanskem štadionu za bejzbol,« je poudaril Rosberg, junak lanske velike nagrade Mehike, po kateri mu je ob Hamiltonu družbo na odru za najboljše delal tudi tretjeuvrščeni Finec Valtteri Bottas (Williams), ki si ga – mimogrede – v svojih vrstah želijo pri Renaultu.