Lauda: Verstappen sodi na psihiatrijo!

Nemec Nico Rosberg prvič zmagal na veliki nagradi Belgije. Huda nesreča Danca Kevina Magnussena.

Objavljeno
29. avgust 2016 01.48
MOTOR-F1-BELGIUM/
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Spa-Francorchamps – Potem ko je Nico Rosberg z mercedesom W07 težje, kot si je obetal po kazni moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona, osvojil najboljši štartni položaj za VN Belgije, je včeraj lažje, kot je pričakoval, zmagal na 13. letošnji dirki za svetovno prvenstvo v formuli 1. Za lažje delo se ima v največji meri zahvaliti Maxu Verstappnu.

Nizozemski up, ki se je na veselje številnih rojakov ob stezi v Spa-Francorchampsu v soboto izkazal z 2. mestom (za favoriziranim Rosbergom je zaostal le za 0,149 sekunde) in se tako kot najmlajši dirkač v zgodovini prebil v prvo štartno vrsto, včeraj ni unovčil odličnega izhodišča. Ravno nasprotno; po slabšem štartu, po katerem sta mimo njega že švignila Ferrarijeva asa Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel, je poskušal že do prvega zavoja nadomestiti zamujeno, pri tem, ko je na notranji strani s svojim red bullom RB12 silil z glavo skozi zid, pa je trčil v »ledenega Finca«, ki mu povrhu niti nemški ekipni kolega ni pustil dovolj prostora (na spodnji fotografiji).



Medtem ko se je Vettel zavrtel, sta Räikkönen in Verstappen nadaljevala (počasnejšo) vožnjo s poškodovanima krilcema, vendar izgubila toliko časa, da ju je štirikratni svetovni prvak (z Red Bullom med letoma 2010 in 2013) dohitel in še prehitel. Štartno zmešnjavo, ki je priklicala virtualni varnostni avtomobil, je med drugimi odlično izkoristil tudi Hamilton, ki se je z 21. mesta prebil že na enajsto.

Komaj dobro pa so dirkači znova do konca pohodili stopalke za plin, je na progo pripeljal še pravi varnostni avtomobil. Tokrat zaradi Kevina Magnussena, ki je pri visoki hitrosti (pri več kot 280 km/h) v znamenitem dvojnem zavoju Eau Rouge izgubil nadzor nad svojim renaultom R.S.16 in silovito trčil v zaščitno ogrado iz gum. Iz svojega dirkalnika je sicer hitro izstopil brez tuje pomoči, nato pa odšepal do reševalcev. Na srečo je poznejši (preventivni) pregled v bolnišnici pokazal, da 23-letni Danec ni utrpel hujših poškodb.

Ker so prireditelji potrebovali dalj časa, da so očistili progo in popravili ogrado, so prižgali rdečo luč in z njo za več minut prekinili preizkušnjo. Dirkači so zavili v bokse, mehaniki pa so poskušali na poškodovanih bolidih popraviti, kar so lahko. Prekinitev je še najbolj razjezila vodilnega Rosberga. »Prekleto, pa ravno zdaj, ko sem se malo odlepil od zasledovalcev,« je 31-letni Nemec priznal, kaj mu je rojilo po glavi v tistih trenutkih.

Velika nagrada Belgije se je po premoru nadaljevala za varnostnim avtomobilom, prvouvrščenemu Rosbergu pa so sledili Daniel Ricciardo (Red Bull), Nico Hülkenberg (Force India), Fernando Alonso (McLaren) in na 5. mestu že Hamilton. Vendar pa s tem zapletov še ni bilo konec; več bližnjih srečanj sta imela v dvoboju za takratno 14. mesto Verstappen in Räikkönen. Finski veteran se je po svojih močeh trudil, da bi prehitel 18-letnega Nizozemca, ki pa je na vse (ne)mogoče načine branil svoj položaj; tudi tako, da je pri približno 340 km/h, ko se je »ledeni mož« za njim že odločil za napad, tik pred zdajci spremenil smer vožnje.

Čeprav so vsi po vrsti – z Räikkönenom na čelu – zaradi njega zmajevali z glavami, Verstappen ni imel občutka, da bi karkoli storil narobe. »Bilo je na meji, minilo pa je brez težav. Nikomur se ni nič zgodilo,« je odgovarjal mladi Nizozemec, na katerega se je še posebej jezil (nekdanji) šampion Niki Lauda, strokovni komentator pri nemški televizijski postaji RTL. »Noro, Max bi moral nazaj v šolo. Ali še bolje: po teh njegovih odgovorih sodi na psihiatrijo!« je bil brez dlake na jeziku 67-letni Avstrijec.

Rosberg se je na koncu veselil zanesljive zmage, sploh prve v Spa-Francorchampsu, šeste v letošnji şezoni in skupno 20. v formuli 1. Z njo je svoj zaostanek za vodilnim Hamiltonom, ki se je prebil celo do 3. mesta, zmanjšal na devet točk. »To je bil čudovit konec tedna in dan, ki ga zlepa ne bom pozabil. Seveda mi je bilo lažje, ker je moral Lewis štartati iz ozadja, že na VN Italije pa znova pričakujem bitko na nož,« je 31-letni Nemec napovedal naslednjo dirko, ki bo že to nedeljo v Monzi.