Lewis Hamilton že razmišlja o tekili

Formula 1: Dirka v Mehiki naj bi ustrezala Ferrariju, a zabavo pripravljajo pri Mercedesu.

Objavljeno
27. oktober 2017 00.45
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Veliko presenečenje bo, če Lewis Hamilton to nedeljo ne bo postal svetovni prvak formule 1. Očitno se nahaja v pravi državi, saj je Mehika v preteklosti okronala več največjih športnikov, med drugim sta v tej državi svetovna nogometna prvaka postala Pele (1970) in Diego Maradona (1986).

Nenavadno je tudi, da lahko Lewis Hamilton postane svetovni prvak v Mehiki, kajti dirkališče bratov Rodriguez bi moralo v teoriji ustrezati predvsem Ferrariju, največ težav pa povzročati Mercedesu. Ko so pri nemškem moštvu na začetku sezone proučevali koledar dirk, so bili prepričani, da v Mehiki kaj velikega ne morejo doseči, toda potek dogajanja je bil takšen, da bodo imeli verjetno največjo zabavo prav v največjem mestu na svetu.

Na prvi pogled mehiško dirkališče spominja na Monzo, kar naj bi godilo Mercedesu, vendar je razlika v nadmorski višini. Ciudad de Mexico leži na 2250 metrih, zato je zrak redkejši, posledično Mercedesov dirkalnik na dolgih ravninah zaradi posebnih krilc ne more iz sebe spraviti želene hitrosti. Dirka v Mehiki bolj spominja na razmere v Monte Carlu in v Budimpešti, na obeh omenjenih dirkah je letos blestel Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel, zelo so trpeli pri Mercedesu.

Dirka v Mehiki pri tekmovalcih vzbuja mešane občutke. Marsikoga moti velika mestna gneča, toda obenem gre za enega najbolj pestrih prizorišč, saj ljudje na tribunah navijajo kot na nogometnih tekmah. Mehičani imajo radi formulo 1 in njene zvezdnike, ponovno bodo najbolj navdušeno spodbujali rojaka Sergia Pereza pri Force India.

»V Mehiki je pristno vzdušje s sombreri, dobro glasbo in bogato zgodovino,« je že v ZDA povedal Lewis Hamilton, najverjetneje bo tokrat tudi sam imel bučno zabavo. »Mehičani obožujejo tekilo in so vedno nasmejani, vsaj tako velja za tiste, ki sem jih spoznal. Vedno smo se odlično razumeli, v Mehiko pa večkrat pridem tudi med zimskim premorom. Glavno mesto je dih jemajoče, dobro se počutim tudi na dirki, ko pogledam na velike tribune, ki so polne do zadnjega kotička.«

Čeprav so pri Ferrariju favoriti za zmago v Mehiki, niso preveč dobre volje, saj vedo, da so brez pravih možnosti za posamični in konstruktorski naslov prvaka. V kolikor je jasno, da ima Mercedes še vedno boljši dirkalnik in je Hamilton večji del sezone dirkal skoraj brezhibno, je prekaljeni poznavalec dogajanja v formuli 1 Flavio Briatore prepričan, da bi lahko Ferrari dosegel več, če bi imel poleg Vettla boljšega drugega dirkača. S krivdnim prstom je pokazal na Kimija Räikkönena. »Jaz gotovo ne bi podaljšal pogodbe obema dirkačema, saj je z Räikkönenom skoraj nemogoče osvojiti konstruktorski naslov. Že res, da ne moreš biti vrhunski na vsaki dirki, toda Räikkönen je preprosto preveč nestanoviten, za bitko z Mercedesom pa je samo Vettel premalo,« je bil Briatore brez dlake na jeziku.