Lewisov četverček, kazen za Nica

Formula 1: najhitrejši iz kvalifikacij Rosberg v domačem Hockenheimu šele četrti, pred njim tudi oba Red Bulla.

Objavljeno
31. julij 2016 18.06
AUTO-PRIX-F1-GER
J. P.
J. P.

Hockenheim - Vse tri treninge in še kvalifikacije povrhu je na domačem dvorišču dobil Mercedesov dirkač Nico Rosberg, vendar pa je na štartu velike nagrade Nemčije na Hockenheimringu, dvanajste letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva v formuli ena, zapravil ves kapital, spustil predse moštvenega sotekmovalca Lewisa Hamiltona in za nameček še oba Red Bullova voznika in zdrsnil na četrto mesto. Do konca preizkušnje se ni nič spremenilo, ostal je na četrtem mestu (vmes je resda za kratko napredoval do drugega) in ni ubranil predlanske zmage s tega prizorišča, ki lani elitnega dogodka ni gostilo. Lanski svetovni prvak Hamilton si je konkurenco pokoril že šestič v sezoni, v internem dvoboju »rdečih bikov« za drugo mesto pa je bil Avstralec Daniel Ricciardo na svoji stoti preizkušnji med elito hitrejši od nizozemskega najstnika Maxa Verstappna.

Daniel Ricciardo je stotič nastopil med dirkaško elito. Foto: Ralph Orlowski/Reuters.


S tem je v skupni razvrstitvi sezone razlika med vodilnima »srebrnima puščicama« s šestih narasla na že izdatnih 19 točk. Rosberg, ki ga je vsaj tretjega mesta stal tudi kazenski postanek v boksih (za nameček je imel še nekaj tehničnih težav), ostaja pri petih zmagah v sezoni, Hamilton pa je bil najhitrejši 49. v karieri in še četrtič zapovrstjo. Nazadnje se mu je takšen niz posrečil v drugi polovici predlanske sezone, ko je med Monzo in Austinom zmagal petkrat zapored. Moštvo Red Bulla je imelo nazadnje dva svoja predstavnika na zmagovalnem odru lani na Hungaroringu, ko je bil Rus Danil Kvjat drugi, Ricciardo pa tretji. Naslednja preizkušnja, na kateri bo Hamilton lovil jubilejno petdeseto zmago, bo zadnji avgustovski konec tedna velika nagrada Belgije na slovitem Spa-Francorchampsu, na kateri si je Otočan konkurenco pokoril lani.

Nico Rosberg je ves kapital zapravil že na štartu. Foto: Jens Meyer/AP.


»Včerajšnji dan se zame ni razpletel po načrtih in pričakovanjih, današnji pač. Štart je bil izvrsten, nato sem ohranil mirno glavo in živce do konca,« se je smejalo Lewisu, medtem ko je Nico obžaloval dogajanje po drugem postanku v boksu, ko je prehitel dotlej tretjeuvrščenega Verstappna, a je tekmovalna žirija ocenila, da je mimo švignil s pomočjo nedovoljenega manevra. Nemec se po radijski zvezi zlepa ni mogel sprijazniti z odločitvijo, vseeno pa je moral pozneje z drugega mesta (bil je le še sedem sekund za vodilnim moštvenim sotekmovalcem) v bokse na prestajanje petsekundne kazni, s čimer je spet zdrknil na četrto mesto in tam ostal do konca.

IZIDI VN NEMČIJE

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes)
2. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) + 6,996
3. Max Verstappen (Niz, red bull) 13,413
4. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 15,845
5. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 32,570
6. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 37,023
7. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 1:10,049
8. Jenson Button (VB, mclaren) - 1 krog
9. Valtteri Bottas (Fin, williams) - 1 krog
10. Sergio Perez (Meh, force india) - 1 krog

SKUPNO V SP (12/21)

Dirkači

1. Lewis Hamilton 217
2. Nico Rosberg 198
3. Daniel Ricciardo 133
4. Kimi Räikkönen 122
5. Sebastian Vettel 120
6. Max Verstappen 115
7. Valtteri Bottas 58
8. Sergio Perez 48
9. Felipe Massa (Bra, williams) 38
10. Nico Hülkenberg 33

Konstruktorji

1. Mercedes 415
2. Red Bull-TAG Heuer 256
3. Ferrari 242
4. Williams-Mercedes 96
5. Force India-Mercedes 83
6. Toro Rosso-Ferrari 45
7. McLaren-Honda 44
8. Haas-Ferrari 28
9. Renault 6
10. MRT-Mercedes 1