Ljubljenec šefov končal Ferrarijevo sušo

Sebastian Vettel po taktični odločitvi do zmage na VN Monaka.

Objavljeno
29. maj 2017 00.10
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Monte Carlo – Dirka za VN Monaka je ljubiteljem formule 1 ponudila le malo več razburjenja kot priletnemu zakonskemu paru nedeljski izlet na deželo z golfom serije dve. Je pa prinesla dvojno zadovoljstvo Ferrariju, ki je v kneževini premagal 16-letni urok, njegov paradni dirkač Sebastian Vettel pa je z zmago še povečal prednost pred Lewisom Hamiltonom.

Ferrari je z dvojno zmago tudi prevzel vodstvo v konstruktorskem seštevku, Vettel pa ima 25 točk ali eno zmago prednosti pred Hamiltonom, kar je že kar precej, res pa je sezona šele dobro zakorakala v drugo četrtino. Pravzaprav je bilo aktualno samo vprašanje, ali bo Kimi Räikkönen lahko okronal svoj prvi »pole position« od leta 2008, toda prevladala je strateška odločitev in vodilni v svetovnem prvenstvu Vettel je brez stresa pred Finca prišel po postanku v 40. krogu od 78.

Dirkač s številko 5 si je vsaj v očeh šefov prislužil čisto petico, toda njegov moštveni kolega Räikkönen ni bil tako navdušen. Ni mogel in niti ni hotel skriti nezadovoljstva z odločitvijo nadrejenih in je ob hladnem stisku roke mlajšemu kolegu to tudi pokazal z izrazom ledenega moža, ki se ni spremenil, ko mu je pokal izročila mična monaška princesa Charlene in ko ga je Vettel poškropil s šampanjcem.

»Ne morem reči, da ravno kipim od sreče,« je bil pomenljiv Räikkönen, ki je moral v bokse pet krogov pred Vettlom, ta pa si je lahko brez prometa pred seboj privozil odločilno prednost. »Danes sem jaz moral ugrizniti v kislo jabolko. Drugo mesto je sicer v redu, ampak ne pomeni mi prav veliko,« je še dejal Finec, ki je nazadnje zmagal na prvi dirki sezone 2013 v Avstraliji.

Ob Räikkönenu in Danielu Ricciardu, ki mu je smola v boksu vzela lansko zmago in je bil presrečen s tretjim mestom, je tudi Hamilton požel simpatije objektivnih navijačev, saj je štartal kot 13., pa se prebil do sedmega mesta za nekaj točk (6). Hamiltonov pogovor pred kamerami ÖRF je trajal le nekaj sekund in Anglež se sploh ni trudil izustiti kaj pametnega. Grozni vikend na Azurni obali ga bo v nočnih morah preganjal vsaj do naslednje dirke v njemu priljubljeni Kanadi. Do takrat se bodo morali pri Mercedesu resno pogovoriti in še resneje ukrepati, saj sta bila njihova dirkalnika, tako dominantna v zadnjih letih, povsem nekonkurenčna rdečim iz Maranella in srebrne puščice so prvič ostale brez aduta na zmagovalnem odru.

Končala se je tudi pravljica Force India, Sergio Perez in Esteban Ocon sta prvič v sezoni ostala brez točk. Šele v 60. krogu je nekaj adrenalina prinesla nesreča Pascala Wehrleina, čigar dirkalnik se je pred vstopom v predor postavil ob bok po rahlem trku z Jensonom Buttnom, nakar je na stezo prišel varnostni avto. Z mladim Nemcem je bilo vse v redu, Buttnu, ki je za eno dirko zamenjal Fernanda Alonsa (sinoči je dirkal na dirki Indy 500), pa niso koristile besede podpore Španca iz ZDA – zaradi menjave dela motorja je štartal zadnji, vozil daleč od prvih točk za McLaren in potem sploh ni končal dirke.

Vettel je vpisal 45. zmago v karieri, v Monaku je zmagal drugič po letu 2011 z Red Bullom, Ferrari pa je tam po letih 1999 (Schumacher, Irvine) in 2001 (Schumacher, Barrichello) vpisal tretjo dvojno zmago. Štirikratni svetovni prvak je za krmilom ferrarija ponovil uspeh svojega vzornika iz otroštva Michaela Schumacherja izpred 16 let. »Neverjetno, bila je zelo tesna dirka. Nekaj posebnega je zmagati tukaj. Vsakič vidim več Ferrarijevih navijačev in več Ferrarijevih zastav, dogaja se nekaj fantastičnega,« je bil presrečen Vettel, ki lani ni zmagal niti enkrat, v tej sezoni na šestih dirkah že trikrat. »Storiti moramo vse, da na naslednjih dirkah ohranimo to formo. Ko vidiš fante, kako z zanosom pojejo italijansko himno, ti gredo kocine pokonci,« je še dejal Nemec in se ni ukvarjal s teorijo zarote: »Ni bilo ukazov iz moštva, tudi jaz sem bil presenečen, ko sem prišel pred Kimija. Zmaga je tu in zame je to dovolj.«