Logika za Marqueza, pogled nazaj za »Dovija«

Motociklizem: Na nedeljski VN Japonske bo Španec branil 16 točk prednosti pred Italijanom.
Objavljeno
12. oktober 2017 23.15
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Motegi – Pred zadnjimi štirimi dirkami sezone ima Marc Marquez 16 točk naskoka pred Andreo Doviziosom in 28 pred Maverickom Viñalesom, za njim so dve zaporedni zmagi in sedem uvrstitev na zmagovalni oder v osmih dirkah. Po logični oceni je na pragu šestega naslova v SP, četrtega v razredu motogp pri pičlih 24 letih. Pogled v preteklost pa postavlja v ospredje – Doviziosa.

Preprost izračun pravi, da bi šampionska lovorika končala v Italijanovih rokah, če bi imel finiš sezone enak scenarij kot lani. Takrat so se zadnje štiri preizkušnje odvijale na istih prizoriščih in v enakem zaporedju kot letos – Japonska, Avstralija, Malezija in Valencia –, Dovizioso pa je na njih osvojil 67 točk, medtem ko jih je Marquez v istem času zbral 50. Če vse skupaj seštejemo, bi teoretični naslov pripadel Ducatijevemu asu s pičlo točko razlike – 275:274.

Poigravanje s številkami je seveda eno, razmerje moči na dirkališčih nekaj drugega. Navsezadnje si je Marquez lani zagotovil skupno prvo mesto prav z zmago na VN Japonske, kjer sta mu šla na roke tudi padca Jorgeja Lorenza in Valentina Rossija. To je bil njegov prvi podvig v kraljevski konkurenci na stezi v Motegiju, kjer sta v zadnjem desetletju prevladovala Lorenzo in Dani Pedrosa s po tremi zmagami, Rossi pa je bil najhitrejši kar štirikrat, a nazadnje leta 2008. Tokrat se vsem velemojstrom obeta dodaten izziv. Dež, ki ga še posebej preklinja Viñales.

»Verjetno nisva edina, ki bi raje dirkala po suhem. Ljudje mislijo, da se mi obeta lahka naloga, toda 16 točk prednosti ni prav veliko. Še vedno pa je veliko bolje, kot da bi zaostajal za 16 točk za Dovijem. Doslej sem se lahko ubranil zasledovalcev, nikoli pa ne veš, kdaj se ti lahko zalomi. Še vedno sem prepričan, da se lahko uvrstim med najboljšo četverico v vseh možnih vremenskih razmerah in okoliščinah,« meni Marc Marquez in poudarja, da ima prijetne spomine na Japonsko.

»Ne le zaradi lanskega uspeha, v Motegiju sem predčasno proslavil naslov tudi leta 2014, ko sem na dirki zasedel drugo mesto, tukaj pa sem zmagal tudi leta 2012 v moto2 in dve leti poprej do 125 ccm. Vsaka sezone je seveda drugačna od prejšnjih, spreminjajo pa se tudi razmere na japonskih tleh. Nasploh je zaključek prvenstva zelo zahteven, saj se selimo s celine na celino ter menjavamo časovne in podnebne pasove. Za začetek bomo poskusili pokazati, kje je doma Honda,« napoveduje španski ali času primernejše – katalonski zvezdnik.

Andrea Dovizioso ima za seboj devet »japonskih« štartov v razredu motogp in le dvakrat je bil med trojico najhitrejših; leta 2010 in lani je bil drugi. Kljub vsemu pravi, da se veseli nedeljskega štarta: »Rad tekmujem v Motegiju, saj zahteva močna zaviranja in pospeške. Z novimi nastavitvami motorja nam spreminjanje hitrosti ne bi smelo povzročati težav, na ravninah pa je bil moj ducati vedno hiter. V igri za naslov smo ostali le trije, zato se moram zanašati na svoje karte in jih pametno uporabiti. Pred nami so tri dirke v treh zaporednih nedeljah, v katerih se ne bomo mogli ogniti vožnjam na nož,« razmišlja izkušeni 31-letni as iz Forlimpopolija, ki je bil nazadnje tako blizu kroni kraljevskega razreda v sezoni 2011, ko je bil slednjič tretji, a s 122 točkami zaostanka za prvakom Caseyjem Stonerjem.