Lorenzo brez rezultatskega zasuka, Marquez najhitrejši

V pogon se je po sili razmer vrnil Američan Nicky Hayden, ki pa je obtičal povsem v ozadju. Iannone bo izpustil dirko.

Objavljeno
23. september 2016 16.24
MOTO-ESP-PRIX-ARAGON
J. P.
J. P.

Alcañiz - Do konca sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu je še pet dirk, prva med njimi - velika nagrada Aragonije - že ta konec tedna. Branilec šampionske lovorike Jorge Lorenzo (yamaha) si pred domačim pragom obeta, da bo vendarle zasukal rezultatsko krivuljo navzgor, saj na že sedmih preizkušnjah zapovrstjo ni zmagal. Vendar pa steza Yamahinim motociklom pregovorno ne ustreza, čeravno je Lorenzo v minulih dveh sezonah na njej opravil s konkurenco.

Današnji prvi trening se ni izšel po njegovih željah, saj je zasedel zgolj peto mesto, za najhitrejšim pa zaostal tri četrt sekunde. Pred njim so bili štirje vozniki s štirimi različnimi znamkami »konjičkov«, po dva Italijana in Španca. Najhitrejši čas kroga - 1:48,830 - je postavil vodilni v skupni razvrstitvi Marc Marquez (honda), ki mu je še najbolj za ovratnik dihal Yamahin »doktor« Valentino Rossi, tretje mesto pa sta si, z do tisočinke enakim časom, razdelila Maverick Viñales s suzukijem in Andrea Dovizioso z ducatijem.

Zmagovalcu zadnje preizkušnje v Misanu, izkušenemu Hondinemu Špancu Daniju Pedrosi, se nastop ni posrečil, na enajstem mestu je bil prvi, ki je za rojakom in moštvenim kolegom zaostal več kot sekundo. Ni pa se izkazal niti povratnik v moto gp po sili razmer, Američan Nicky Hayden, ki je zamenjal poškodovanega Avstralca Jacka Millerja. Na dvajsetem mestu je ugnal zgolj Lorisa Baza, od Marqueza pa bil počasnejši debele tri sekunde.

Iannone bo izpustil drugo zaporedno dirko

Italijanski motociklist Andrea Iannone (ducati), ki je na prvem prostem treningu postavil šesti čas, bo izpustil dirko v Alcanizu.

Razlog za odpoved je, da Italijan še vedno čuti posledice padca, ki ga je utrpel pred dvema tednoma v San Marinu, tako da se je zaradi prehudih bolečin v hrbtu odločil, da izpusti še drugo zaporedno dirko.

»To je bila težka odločitev. Na motociklu sem se sicer počutil dobro, vendar pa ne bi mogel odpeljati 23 krogov, saj že po treh zaporednih krogih začutim bolečine v hrbtu,« je pojasnil Iannone.

Italijanski dirkač, ki bo naslednjo sezono dirkal za suzuki, je v tej sezoni na Avstrije slavil svojo prvo zmago, s skupno 96 točkami pa je na sedmem mestu med dirkači.

IZIDI PRVEGA TRENINGA

1. Marc Marquez (Špa, honda) 1:48,830

2. Valentino Rossi (Ita, yamaha) + 0,186

3. Maverick Viñales (Špa, suzuki) 0,348

4. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 0,348

5. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 0,743

6. Andrea Iannone (Ita, ducati) 0,771

7. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 0,889

8. Aleix Espargaro (Špa, suzuki) 0,901

9. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 0,908

10. Cal Crutchlow (VB, honda) 0,926

11. Dani Pedrosa (Špa, honda) 1,163

20. Nicky Hayden (ZDA, honda) 3,043