Lorenzo odprl motociklistično tržnico

Španski dirkač razreda MotoGP, Jorge Lorenzo, bo še dve leti nastopal za japonskega proizvajalca Yamaho.

Objavljeno
13. junij 2012 00.27
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Motociklistična tržnica je v polnem razmahu, prvi je včeraj podpis na novo pogodbo dal Jorge Lorenzo, trenutno vodilni v svetovnem prvenstvu, ki bo še dve leti ostal pri Yamahi. S tem pa je odprl vprašanje, za kom se bo zdaj zapodila Honda.

Glede na to, da prav vsem ključnim imenom v motociklističnem SP letos potečejo pogodbe in da je Casey Stoner pred tedni pretresel ta bencinski šport z napovedjo jesenske upokojitve, so ugibanja o prestopih za leto 2013 v zadnjem času dobesedno podivjala. Pri Hondi, ki bo jeseni ostala brez paradnega konja in trenutno še aktualnega svetovnega prvaka, jim je bilo pač jasno, da se bodo morali sila podvizati, predvsem pa iz rokava potegniti kakšnega izjemnega aduta, če bodo hoteli k sebi zvabiti Lorenza. Da so pred misijo nemogoče, je bilo namreč jasno že od vsega začetka, saj je španski as vseskozi poudarjal, da bi najraje ostal pri zdajšnih delodajalcih. Pa četudi jih je lep čas vrtel na ognju s podaljševanjem pogajanj in podrobnimi dogovori o manjših določilih v pogodbi.

Včeraj je dokončno potrdil, da bo v prihodnjih dveh letih še naprej sedel na motorju tega japonskega proizvajalca, kateremu je zvest od prestopa v kraljevski razred leta 2008 in za katerega je leta 2010 osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. Konec koncev tudi ni pozabil, da so mu tedaj izrekli maksimalno podporo in mu dali prednost pred njihovim dolga leta udarnim adutom Valentinom Rossijem.

»Izjemno vesel sem, da smo se dogovorili za naslednji dve leti. Res so se potrudili, da so me zadržali v tovarniški ekipi, zato sem vsem za ta trud tudi zahvaljujem. Obožujem sodelovati s sedanjo ekipo. Ves čas je bila Yamaha moja prva izbira, zato sem zadovoljen, da so se pogajanja končala v obojestransko zadovoljstvo. Zdaj se spet lahko osredotočim na SP in upam, da bomo skupaj osvojili še veliko lovorik. Zdaj je veliko bližje uresničitvi tudi moja želja, da bi kariero končal pri Yamahi,« je dejal Lorenzo, ki sicer o tem koraku še ne razmišlja, saj je ob vprašanjih novinarjev, ali bi se podal po poti Casey Stonerja, že pred časom odvrnil, da namerava dirkati do 33. leta.

Ker je Yamaha s tem zaprla pomembno poglavje za bližnjo prihodnost, se seveda zdaj odpira vprašanje, v katero smer se bo ozrla Honda, ki je menda v svojem proračunu že rezervirala velik del denarja, da bi lahko snubila Lorenza. In predvsem, kdo bo nadomestil Stonerja. Sama po sebi se kot najbolj ugodna možnost ponuja Daniel Pedrosa, njen drugi tovarniški dirkač, ki ji je zvest že od svojega debija v SP leta 2011 in ki še vedno čaka na naskok na svetovni vrh.

A pogodbe, tako kot Pedrosi, letos potečejo tudi vsem drugim nosilnim imenom v kraljevskem razredu, Benu Spiesu, Nickyju Haydnu, Valentinu Rossiju, pa trenutno četrtemu v SP Andreu Doviziosi. »Stonerjeva odločitev za upokojitev je vse v SP postavila na glavo. A k sreči se je odločil zgodaj v sezoni. Lorenzo ima ta čas največ moči,« je denimo še pred dvema tednoma prav Dovizioso potrdil, da si bodo drugi oblikovali načrte šele, ko bo jasno, kje se bo ustalil Lorenzo.