Lorenzo s peto zmago v sezoni ujel Rossija

Moto gp: po petih letih v Brnu spet najhitrejši Yamahin motociklist, ob Lorenzu na stopničkah še Marquez in Rossi.

Objavljeno
16. avgust 2015 10.58
Posodobljeno
16. avgust 2015 13.00
MOTORCYCLING-PRIX/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Brno - Potem ko je dvakratni svetovni prvak v razredu moto gp, Yamahin španski motociklist Jorge Lorenzo, od začetka maja do sredine junija opravil s konkurenco na štirih zaporednih preizkušnjah svetovnega prvenstva, si je nato privoščil dvomesečno sušo, ki pa jo je prekinil danes s petim uspehom v sezoni. Za vse tekmece je bil namreč (potem ko je že včeraj postavil rekord kroga) prehiter na enajsti letošnji dirki, veliki nagradi Češke v Brnu, ki jo je pred tem dobil enkrat, leta 2010. Odtlej so na tem prizorišču kraljevali Hondini vozniki, ki pa tokrat po zmagi pač niso mogli poseči.

Marc Marquez, ki je bil najprepričljivejši na minulih dveh preizkušnjah na Sachsenringu in v Indianapolisu, se je moral tokrat zadovoljiti z drugim mestom, še na enajsti dirki te sezone pa je na stopničke skočil tudi italijanski veteran pri Yamahi Valentino Rossi, s katerim se je zdaj Lorenzo v skupnem seštevku povsem poravnal. Oba imata namreč v žepu po 211 točk, le da je Španec vpisal dve zmagi več. Branilec naslova svetovnega prvaka Marquez se je sicer nekoliko približal, a je še vedno oddaljen velikih 52 točk oziroma, z drugimi besedami, več kot dve zmagi.

Lanski zmagovalec, še en Hondin Španec Dani Pedrosa, je imel ta vikend kar precej težav. Že na drugem prostem treningu se je, podobno kot dvakrat tudi njegov moštveni kolega in rojak, znašel v pesku in moral stisniti zobe zavoljo bolečin v nogi, za nameček si je zagotovil zgolj deveto štartno izhodišče. Nekoliko ga je popravil, više kot do petega mesta pa vendarle ni mogel. Pred njim je ostal tudi Ducatijev Italijan Andrea Iannone, medtem ko je njegovega moštvenega kolega in rojaka Andreo Doviziosa v kozji rog ugnal šele v zadnjem krogu. Prihodnja dirka svetovnega prvenstva bo zadnjo avgustovsko nedeljo v britanskem Silverstonu.

POTEK DIRKE

Že pred začetkom je bilo jasno, da bodo gledalci vnovič spremljali troboj na nož za zmago med najhitrejšim v kvalifikacijah in novim rekorderjem kroga v Brnu Jorgejem Lorenzom, zmagovalcem minulih dveh preizkušenj v sezoni Marcom Marquezom in trenutno vodilnim v svetovnem prvenstvu Valentinom Rossijem. Izza štartne linije je najhitreje izstrelilo oba favorizirana Španca - Jorge je zadržal prednost pred Marcom -, zato pa je uvodoma zaspal italijanski doktor in v prvi ovinek zapeljal šele kot šesti.

Rossi sicer ni potreboval veliko časa, da je smuknil mimo obeh Ducatijevih Italijanov, najprej Andree Iannoneja in takoj zatem še Andree Doviziosa, pa tudi mimo Yamahinega Britanca Bradleyja Smitha, vendar pa je med prehitevanjem v gneči izgubil precej dragocenih desetink in posledično kajpak tudi stik z vodilnima Špancema, ki sta bila po šestih krogih že pet sekund spredaj. Marquez je, podobno kot že pred tednom dni onstran luže v Indianapolisu, potrpežljivo dirkal za Lorenzovim izpuhom in v varnem zavetrju mirno čakal na morebitno rojakovo napako.

Lanski zmagovalec Brna, še en Hondin Španec Dani Pedrosa, ki je na drugem prostem treningu pred češko dirko pri padcu utrpel bolečine v nogi, je štartal šele z devetega izhodišča, ki ga v prvem krogu ni mogel popraviti, nato je vendarle izkoristil material in napredoval do šestega mesta. V ospredju je nekje na tretjini preizkušnje Lorenzo pritisnil na plin in vse bolj povečeval naskok pred Marquezom, ki se mu je počasi iz ozadja približeval tudi Rossi. Prav nič ni dišalo po razburljivem razpletu dirke. Z mehkimi gumami je bil Yamahin Španec po polovici že skoraj dve sekundi spredaj.

Obetala se je torej prva zmaga Yamahe na češkem prizorišču, na katerem je zadnje štiri sezone gospodarila Honda, zadnji junak pred njeno dominanco v Brnu pa je bil leta 2010 ravno Jorge Lorenzo. Sedem krogov pred ciljem je spodneslo motocikel Britanca Cala Crutchlowa, ki je z desetega mesta pristal v pesku in predčasno končal češko epizodo, krog pozneje pa mu je na istem mestu s proge sledil še Suzukijev Španec Maverick Viñales, ki se mu je sicer na devetem mestu obetala lepa bera novih točk.

Povsem v ospredju je Lorenzo držal dvesekundni naskok pred Marquezom, ta pa še izdatnejšo zalogo pred Rossijem. Bolj razburljivo je bilo v troboju za četrto mesto, v katerem je še naprej najbolje kazalo Iannoneju, za njegovim motociklom pa je Pedrosa vztrajno preganjal Doviziosa, a mimo njega nikakor ni mogel, posrečilo se mu je šele tik pred zdajci. Krogi so se hitro obračali, vrstni red pa se ni več spremenil do cilja. Lorenzo se je tako veselil pete zmage v sezoni in s tem prekinil mini serijo Marqueza, na zmagovalnem odru pa jima je družbo delal še veteran Rossi.

V nižjih razredih Antonelli in Zarco

V najšibkejšem razredu so kraljevali dirkači s hondami, zgolj tretje mesto je namreč pripadlo Južnoafričanu Bradu Binderju s KTM. Pred njim sta se zvrstila Italijana Niccolo Antonelli in Enea Bastianini, medtem ko je bil vodilni v skupnem seštevku, Britanec Danny Kent, šele sedmi. V razredu moto 2 se je Francoz Johann Zarco, najhitrejši že v kvalifikacijah, s četrto zmago v sezoni in desetimi zaporednimi stopničkami še utrdil v že sicer krepkem skupnem vodstvu, na zmagovalnem odru sta mu družbo delala še Španca Tito Rabat in zmagovalec Indianapolisa Alex Rins (vsi kalex). Prihodnja preizkušnja, velika nagrada Velike Britanije v Silverstonu, čaka najboljše svetovne motocikliste že čez dva tedna.

IZIDI VN ČEŠKE V BRNU

moto gp

1. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 42:53,042
2. Marc Marquez (Špa, honda) + 4,462
3. Valentino Rossi (Ita, yamaha) 10,397
4. Andrea Iannone (Ita, ducati) 13,071
5. Dani Pedrosa (Špa, honda) 15,650
6. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 15,725
7. Bradley Smith (VB, yamaha) 21,821
8. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 23,240
9. Aleix Espargaro (Špa, suzuki) 43,784
10. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 45,261

moto 2

1. Johann Zarco (Fra, kalex) 41:02,500
2. Tito Rabat (Špa, kalex) 1,421
3. Alex Rins (Špa, kalex) 1,785
4. Alex Marquez (Špa, kalex) 4,393
5. Sam Lowes (VB, speed up) 7,844

moto 3

1. Niccolo Antonelli (Ita, honda) 25:56,866
2. Enea Bastianini (Ita, honda) 0,152
3. Brad Binder (JA, KTM) 0,376
4. Efren Vazquez (Špa, honda) 0,540
5. Jorge Navarro (Špa, honda) 0,560

SKUPNO (11/18)

moto gp

1. Jorge Lorenzo 211
2. Valentino Rossi 211
3. Marc Marquez 159
4. Andrea Iannone 142
5. Bradley Smith 106
6. Andrea Dovizioso 104
7. Dani Pedrosa 91
8. Pol Espargaro 81
9. Cal Crutchlow (VB, honda) 74
10. Danilo Petrucci 63

moto 2

1. Johann Zarco 224
2. Tito Rabat 145
3. Alex Rins 144
4. Sam Lowes 118
5. Thomas Lüthi (Švi, kalex) 118

moto 3

1. Danny Kent (VB, honda) 199
2. Enea Bastianini 154
3. Romano Fenati (Ita, KTM) 122
4. Miguel Oliveira (Por, KTM) 111
5. Efren Vazquez 109