Po zgodovinskem uspehu Maldonada se je pri Williamsu vnel požar

Na dirki formule ena za VN Španije je presenetljivo zmagal Pastore Maldonado, drugi je bil domači junak Fernano Alonso.

Objavljeno
13. maj 2012 11.40
Posodobljeno
13. maj 2012 15.42
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Barcelona - Dirkač moštva Williams Pastore Maldonado je na dirki za VN Španije presenetil ljubitelje formule ena in prišel do svoje prve zmage, kar je tudi izjemen dosežek za njegovo rodno Venezuelo.

Drugo mesto je na koncu zasedel domači ljubljenec občinstva Fernando Alonso (Ferarri), ki je z Maldonadom ves čas španske dirke bil ogorčen boj za zmago. Na zmagovalni oder je stopil še nekdanji svetovni prvak Kimi Räikkönen (Lotus).

»To je čudovit dan zame, kot tudi celotno moštvo - nepozabna dirka! Za nami je težka preizkušnja, saj smo imeli kar nekaj težav s prilagajanjem naše strategije, toda dirkalnik je bil ves čas konkurenčen. Sedaj imamo odlično priložnost, da postanemo vrhunsko moštvo, potrebno pa bo biti konstanten skozi celotno sezono,« je dejal 27-letni Venezuelec, ki je Willamsu priboril prvo zmago po letu 2004.

Romain Grosjean je s četrtim mestom poskrbel za dobro voljo pri Lotus, za njim sta se zvrstila še Kobajaši in Sebastian Vettel (Red Bull). Aktualni prvak je v zadnjih dveh krogih pridobil kar dve mesti, saj je najprej uspel ugnati Lewisa Hamiltona (McLaren), kot tudi Nica Rosberga (Mercedes). Nemški as Michael Schumacher (Mercedes) je po trčenju z Brunnom Senno predčasno končal dirko.

Po velikem slavju zagorelo v garaži Williamsa

Dve uri po končani dirki pa je v garaži zmagovalne ekipe Williams prišlo do požara. Vzroki zaenkrat še niso znani, v nesrečnem dogodku pa je bilo nekaj ljudi tudi poškodovanih. Gost dim je zajel ciljno ravnino, tribune pa so bile ob tem, z izjemo peščice gledalcev, na srečo že prazne.

Alonso ugnal Maldonada v prvem ovinku

Najboljše izhodišče pred dirko je imel prav Maldonado, saj so nadzorniki dirki kaznovali Hamiltona, ki je dobil kvalifikacije, a zaradi premajhne količine goriva moral dirko pričeti z zadnjega mesta. Domači favorit Alonso je odlično štartal, saj je že v prvem ovinku uspel priti pred Venezuelca, Räikkönen se je prebil na tretje mesto, tik za njim je Rosberg.

Še največ je v uvodu dirke izgubil Sergio Perez, ki je v enem od ovinkov zdrsnil s steze in moral zaradi težav s pnevmatiko na hiter postanek v bokse, nato pa v 40. krogu tudi končal dirko.

Praktično celotno dirko sta se v vodstvu izmenjaval Alonso in Maldonado, ki je po tretjem postanku v boksih prevzel vodstvo in ga tudi po silovitih napadih Španca ni več izpustil iz rok. V finišu dirke se jima je povsem približal Räikkönen, a se moral nato zadovoljiti s tretjim mestom.

Izidi dirke F1 za VN Španije

1. Pastor Maldonado (Ven/Williams) 1:39:09,145
(povp. hitrost: 185,838 km/h)
2. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) + 3,195
3. Kimi Raikkönen (Fin/Lotus) 3,884
4. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 14,799
5. Kamui Kobajaši (Jap/Sauber) 1:04,641
6. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:07,576
7. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:17,919
8. Lewis Hamilton (VBr/McLaren Mercedes) 1:18,140
9. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:25,246
10. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog

...

Skupno

1. Sebastian Vettel 61
2. Fernando Alonso 61
3. Lewis Hamilton 53
4. Kimi Räikkönen 49
5. Mark Webber 48
6. Jenson Button 45
7. Nico Rosberg 41
8. Romain Grosjean 35
9. Pastor Maldonado 29
10. Sergio Perez 22