Mali Schumi do prvega pokala v formuli

Avtomobilizem: Mick Schumacher najboljši novinec na uvodni letošnji dirki nemškega prvenstva v F4.

Objavljeno
26. april 2015 13.47
MOTOR RACING-GERMANY/
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Z uvodno dirko v Oscherslebnu, ki leži približno 30 kilometrov jugozahodno od Magdeburga, se je včeraj začelo nemško prvenstvo v formuli 4, v kateri letos tekmuje tudi Mick Schumacher. Za 16-letnega sina slovitega Michaela Schumacherja je to prva sezona v katerem od razredov formule.

Čeprav je med 38 upi zaslediti še druge zveneče priimke – na štartnem seznamu sta, denimo, tudi Jonathan Cecotto, sin nekdanjega dirkača formule 1 in leta 1975 motociklističnega svetovnega prvaka v kategoriji do 350 ccm Johnnyja Cecotta, ter Harrison Newey, sin sijajnega konstruktorja v kraljevskem avtomobilističnem razredu Adriana Neweyja – se v Oscherslebnu ta konec tedna bolj ali manj vse vrti okrog Micka Schumacherja.

Toda mladi Nemec, ki si je lani pridirkal naslova nemškega in svetovnega podprvaka v kartingu, se je uvodni dan, ko sta bila na sporedu prosta treninga in kvalifikacije, zavil v molk. Tako je sto novinarjev, kolikor se jih je za preizkušnjo Oscherslebnu akreditiralo predvsem zaradi njega, prvi dan ostalo praznih rok oziroma brez Mickove izjave.

Da se bi lahko v miru osredotočal zgolj in samo na dirkanje, ima ob sebi ekipo osmih ljudi, ki mu »ščitijo hrbet« na slehernem koraku. Njegove uvodne predstave, ko si je po petem in četrtem mestu na prostih treningih privozil 19. štartni položaj, je tako komentiral Rob Niessink, vodja moštva Van Amersfoort Racing, katerega barve brani »mali Schumi«, ki je najlepši dokaz za to, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

»Nadvse smo zadovoljni s tem, kako se odvijajo zadeve. Mick je silno zanesljiv, saj naredi zelo malo napak. Njegova nadarjenost ni sporna, kakor tudi ne (dirkaška) inteligenca in pripravljenost za delo,« je Niessink prepričan, da ima sin sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli 1 vse, kar potrebujejo šampioni.

To je dokazal na včerajšnji dirki, na kateri se je z 19. mesta prebil na končno deveto, potem ko je kot po tekočem traku prehiteval tekmece. Za zmagovalcem, dve leti starejšim rojakom Marvinom Dienstom (HTP Junior Team), je zaostal za 10,065 sekunde, od tretjeuvrščenega Italijana Mattie Drudija (SMG Swiss Motorsport Group) pa ga je ločilo manj kot šest sekund.

Je bil pa »mali Schumi«, ki ima danes na voljo še dve dirki (drugo s prenosom na nemški televizijski postaji Sport1 od 15.20 naprej), najboljši med novinci, za kar je prejel poseben pokal. Uspešen ognjeni krst v formuli 4 je – kot je priznal na novinarski konferenci – presenetil tudi njega samega. »Glede na kvalifikacije in moj štartni položaj sem zelo zadovoljen z doseženim. Srečen sem, ker sem pridobil toliko mest. Res si nisem mislil, da bom najboljši novinec!« je po dirki povedal Mick Schumacher, čigar oče Michael še vedno okreva od nesrečnega smučarskega padca konec decembra leta 2013 v Meribelu. Kakšno je njegovo dejansko zdravstveno stanje, vedo le redki poleg njegovih najbližjih, po nekaterih govoricah pa je paraliziran in prikovan na invalidski voziček.

Kakor koli že; med pokrovitelji tekmovanja je – zanimivo – tudi Sebastian Vettel, kar je prišlo v javnost šele pred nekaj dnevi. »Zelo dobro se spominjam začetkov svoje kariere, za katero se imam veliko zahvaliti prav prvenstvu ADAC. To je bilo zame čudovito in obenem izjemno pomembno obdobje, med katerim sem (do)zorel v dirkača. Zato sem sklenil, da tekmovanju vrnem delček tistega, kar sem prejel od njega,« je svojo odločitev pojasnil 27-letni Nemec.

Ob tem je štirikratni svetovni prvak v formuli 1, ki letos blesti v Ferrarijevem dirkalniku SF15-T, pripomnil, da bo z zanimanjem spremljal letošnje prvenstvo v formuli 4, saj je prepričan, da bomo kar nekaj zdajšnjih upov čez nekaj let občudovali tudi v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Po doslej prikazanem je na najboljši poti tja očitno tudi Mick Schumacher ...