Marquez bo že v Malezijo potoval po krono

Motociklizem: Po šesti zmagi v sezoni in pogromu Andree Doviziosa ima Španec že 33 točk prednosti.

Objavljeno
22. oktober 2017 21.57
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Phillip Island – Pred 16. dirko v letošnjem SP se je Marc Marquez zavedal, da je najhitrejši na avstralskih tleh. Toda prav tako je vedel, da je v dvoboju za naslov prvaka z Andreo Doviziosom pomembna vsaka točka, zato je počakal na pravo priložnost. Dočakal jo je sedem krogov pred koncem in dosegel šesto zmago v sezoni, medtem ko se je njegov veliki tekmec mučil od vsega začetka.

Dovizioso je včeraj štartal šele z 11. položaja in si ne bi smel dovoliti niti najmanjše napake, da bi lahko nadomestil vsaj del izgubljenega, a si je spodrsljaj privoščil že v drugem krogu in zdrsnil na 20. mesto. Na cilj je pripeljal šele kot 13. in osvojil pičle tri točke, medtem ko si jih je Marquez prilastil 25 ter ima pred zadnjima preizkušnjama sezone v Maleziji in Valencii 33 točk naskoka. Četrti naslov v razredu motogp pri 24 letih, skupno šesti v vseh razredih, si bo torej lahko zagotovil že v nedeljo. Če bo v Sepangu osvojil prvo ali drugo mesto, bo povsem nepomembno, kaj bo v finišu razburljivega prvenstva dosegel Italijan.

»Ta zmaga je najdragocenejša v sezoni. Če bi bil prvi, a z Doviziosom za petami, bi bil vesel, toda zdajšnja prednost 33 točk mi omogoča, da lahko končno lažje zadiham. Uspeh je pomemben tudi s psihičnega vidika. Kajti če bi Dovi še enkrat zmanjšal zaostanek, bi dobil krila, mene pa bi začel načenjati črv dvoma. Zdaj je vse veliko lažje. Vso sezono sem veliko tvegal, za zadnji dirki pa lahko v miru načrtujem taktiko. Ne bom ogrozil lovorike, da bi morebiti dosegel še dve zmagi,« razmišlja Marquez, ki je na Phillip Islandu štartal s prvega položaja še četrto leto zapored, a dolgo gledal v hrbet tekmecem. Med njimi so izstopali domačin Jack Miller, ki si je čudežno opomogel le 23 dni po zlomu desne golenice, podobno jekleni rekonvalescent Valentino Rossi, Maverick Viñales in Johann Zarco.

Ob novem izjemnem spektaklu je skupina vodilnih dolgo štela osem mož, kar pet pa se jih je izmenjalo v vodstvu. Trenutek odločitve je prišel v 21. krogu, ko je Marquez prehitel še Viñalesa, saj je nato mojstrsko odbil vse poskuse zasledovalcev. Šest jih je slednjič zaostalo za manj kot šest sekund za junakom dneva (in sezone), najmanj Rossi, ki je v Avstraliji dosegel šest zmag v kraljevskem razredu (zadnjo leta 2014). Tokrat je tako kot lani osvojil drugo mesto in razblinil še zadnjih drobec Viñalesovih teoretičnih možnosti za lovoriko.

»Ni se bilo lahko prerivati na progi, saj je novi rod dirkačev, ki je prišel iz razreda moto2, izjemno agresiven; še posebej Zarco. Lahko se razburjam, vendar prav nič ne zaleže, takšne so zakonitosti sodobne igre in moraš se prilagoditi, če želiš sodelovati. Preizkušnje so zato nevarnejše, toda če ti niso všeč, lahko ostaneš doma,« zadovoljno, a hkrati nergavo ocenjuje 38-letni »dedek« Rossi.

Dovizioso je medtem nejevoljno zmajeval z glavo. Za njegov polom pač nista bila kriva le slabo štartno izhodišče in zgodnja napaka. »Preprosto: moj ducati bil dovolj hiter, niti ko sem dodal plin do konca. Na Phillip Islandu moraš voziti tekoče in imeti potrebno hitrost tudi v srednjem delu zavojev, sicer nimaš nikakršnih možnosti. Prišel sem skrajnih meja motorja, naprej nisem mogel. Zato danes ne morem govoriti o smoli, zgolj o realnosti,« poudarja italijanski as.