Marquez: Morda bomo spet videli starega Marca

Španski as dozorel v serijskega šampiona. Letos storil precej manj napak kot v prejšnjih sezonah in kot tekmeci.

Objavljeno
18. oktober 2016 14.16
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Marc Marquez drvi od ene najboljše znamke do druge. Minulo nedeljo je namreč v Motegiju izboljšal še dva (starostna) rekorda v cestno-hitrostnem motociklizmu, saj je postal pri 23 letih in 242 dneh najmlajši trikratni svetovni prvak v kraljevskem razredu ter obenem tudi najmlajši petkratni šampion, če upoštevamo vse kategorije. In vse kaže, da bo španski zvezdnik med elito kraljeval še lep čas.

Marquez je letos dozorel v serijskega šampiona. V sezoni, ki se počasi izteka, do konca so namreč le še dirke na Phillip Islandu (23. t. m.), v Sepangu (30. t. m.) in Valencii (13. 11.), je storil občutno manj napak kot v prejšnjih letih. Vozil je premišljeno in izkoristil priložnosti, ki so se mu ponudile. Za razliko od svojih tekmecev se je med dobitnike točk prebil na vseh petnajstih preizkušnjah.

Yamahina tovarniška dirkača, ki sta v Motegiju poskrbela za prvi dvojni odstop moštva po letu 2010, sta bila bistveno manj učinkovita. Jorge Lorenzo in Valentino Rossi sta – za primerjavo – vknjižila po štiri ničle, ki jih ob tako stanovitnem Marquezu nikakor nista mogla nadomestiti. Katalonski šampion je bil uspešnejši v vseh pogledih – tudi po številu zmag.

Na veliki nagradi Japonske je namreč slavil že peto letošnjo; toliko sta jih Lorenzo (3) in Rossi (2), ki za trikratnim prvakom v skupnem seštevku za SP v motoGP zaostajata za 77 oziroma 91 točk, v tej sezoni zbrala skupaj. Za nameček je minilo kar precej časa, odkar sta se nazadnje veselila prvega mesta. Rossi nanj čaka vse od 5. junija (VN Katalonije), Lorenzova suša pa traja še dva tedna dlje – od 22. maja (VN Italije).

Potem ko Marquezu v prejšnji sezoni, ki jo je končal za obema dirkačema Yamahe, ni šlo po načrtih in željah, se je torej letos vrnil (še) močnejši. Že od uvodne postaje v Katarju, kjer je v cilj pridrvel kot tretji za Lorenzom in Andreo Doviziosom (Ducati), je verjel vase, na naslednjih dveh (ameriških) preizkušnjah, ki ju je odločil v svojo korist, pa je dobil potrditev, da je na pravi poti.

»Po dirkah za veliko nagrado Argentine in ZDA sem globoko v sebi že vedel, da lahko osvojim lovoriko. Z Emiliem Alzamoro sva skovala ustrezno strategijo, na katero pa se v motošportu kljub vsemu nikdar ne moreš povsem zanesti; vedno ti lahko nekaj prekriža račune. Čeprav ni bilo preprosto, sem postopoma povečeval svojo prednost, seveda tudi na račun spodrsljajev, ki so si jih privoščili tekmeci,« je Marquez razkril skrivnost svojega uspeha.

Ob tem se je čudil napakam, ki sta jih delala zlasti Lorenzo in Rossi. »Letos sta jih naredila res veliko, kar je nenavadno. Vendar pa sta tudi onadva – tako kot vsi – le iz mesa in krvi,« je presodil 23-letni Španec in se še enkrat dotaknil preizkušnje v Motegiju, na kateri sta bila Yamahina asa za mnoge glavna kandidata za zmago.

»Ne vem, kaj je bil vzrok za Jorgejev odstop, Valentino pa je verjetno v želji, da bi me prehitel, tvegal preveč in zaradi tega tudi zdrsnil s proge. To se zgodi, ko voziš na skrajni meji in jo prekoračiš,« je padec najhujšega tekmeca komentiral Marquez. Na vprašanje, ali je naslov prvaka predčasno osvojil zato, ker je bil pač toliko boljši od drugih, ali predvsem zaradi napak Rossija & Co., je odvrnil, da morda res ni bil tako močan kot v letih 2013 (6 zmag) in 2014 (13 zmag).

»Tekmeci so si – kot sem že prej rekel – dejansko privoščili kar nekaj spodrsljajev. A se je treba vprašati, zakaj so se jim prikradli. Zase vem, da sem bolj ali manj ves čas pritiskal in vozil na vso moč, očitno sem jih tudi na takšen način prisilil v napake,« je ocenil Hondin šampion in svojim navijačem obljubil, da si bo prizadeval zmagati tudi na preostalih letošnjih preizkušnjah v Avstraliji, Maleziji in Španiji. »Še posebej sta mi všeč stezi na Phillip Islandu in v Valencii, kdo ve, mogoče bomo na njih spet videli starega Marca,« se je še namuznil Marquez.