Marquez: Še mene bo prepričal

Motociklizem: Yamahin italijanski as Valentino Rossi spomnil na neljube dogodke v letu 2015.

Objavljeno
18. marec 2016 22.33
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Losail – Ko bodo jutri zvečer v Katarju motorji oznanili začetek nove sezone motociklističnega SP in lov na 20. lovoriko v najmočnejšem razredu, se bo odprla tudi sezona lova na odgovore na vprašanja, ki se zastavljajo po letu 2015. Sta Valentino Rossi in Marc Marquez umirila strasti, bo Jorge Lorenzo zdržal visok ritem tudi v naslednjih mesecih, lahko Suzuki in Ducati posežeta v bitko za vrh in predvsem, ali so se odnosi med dirkači zaradi dramatičnega lanskega razpleta res nerešljivo zapletli?

Uvodni prosti trening v Katarju, ki po tradiciji odpira sezono z nočno dirko, je po pričakovanju pripadel najhitrejšemu v pripravljalnem obdobju Jorgeju Lorenzu, četudi se je že na drugem odlično znašel Andrea Iannone iz Ducatija. Kako pomembno je na prvi postaji pokazati svojo moč, je v teh dneh spregovoril prav najbolj izkušen in najbolj uspešen med vsemi Rossi, ki pa je v isti sapi tudi obudil spomin na čudna dogajanja v jeseni 2015 in poslal nekaj dvoumnih sporočil tekmecem, zlasti Marquezu, s katerim na videz nista otoplila odnosa. »Zmaga na VN Katarja ima posebno vrednost, ker gre za prvo etapo sezone. Tu sem vselej beležil dobre rezultate, a favorit je letos Lorenzo. Čez zimo je bil najhitrejši in tudi z Michelinovimi gumami bo poskušal uveljaviti svojo strategijo. A zame bi moralo biti z novimi pnevmatikami letos lažje dirkati v kvalifikacijah,« se je Rossi dotaknil svoje najšibkejše točke v lanskem letu.

»Na zadnjih dirkah lanske sezone se je nekaj zgodilo. Nekaj, kar je bilo drugačno od vsega, česar smo bili vajeni v preteklosti, nekaj, kar je odstopalo od normale. Rad bi videl, da bi se odvijalo drugače, pa ne le pri rezultatih. Vseeno bi rad dodal, da sem sam šele precej pozno doumel vso veličino Ayrtona Senne (v času njegovega vrhunca je bil vnet navijač Nigela Mansella in nato Prosta, op. p.). V karieri je pokazal, da je pogumen,« je pred uvodno dirko omenil Rossi in izzval kratko nelagodje pri Marquezu, ko je ponovil, da je bilo lansko dogajanje daleč od normalnega. »Meriti se bom moral z 20 tekmeci, ne le z Rossijem, moj cilj pa je lovorika. Na žalost pa mi dirkališče v Katarju ne ustreza, a to ne bo vplivalo na moj odnos,« je poudaril Marquez, a nato v pogovoru s španskimi novinarji dejal, da Rossi ves čas v javnosti obrača ene in iste besede: »Tolikokrat to pove, da bo na koncu še mene prepričal, da nisem bil pošten.«

Njune besede so tekmeci v Losailu spremljali z zanimanjem, konec koncev si nihče ne želi, da bi se krvoločnost, s katero sta se lotevala drug drugega v zaključku prejšnje sezone, nadaljevala, saj bi s tem ogrožala tudi druge. Lorenzo se je vsaj na uradni tiskovni konferenci vzdržal komentarja, a lanski prvak je ta čas pač čvrsto v sedlu in ima pred jutrišnjim začetkom v rokah najmočnejše karte. »Od prvega kroga mi je uspevalo držati najboljši čas in bržkone tudi ritem, a pri obeh imam še rezerve. Med drugim bomo do dirke spreminjali še nastavitve in tudi elektroniko, saj pričakujem, da bo z odštevanjem proti dirki vse boljši tudi oprijem, s tem pa tudi časi,« je prepričan Lorenzo, ta čas bržkone telesno najbolje pripravljen dirkač v razredu moto gp.