Marquez še ni na »ti« z Avstrijo

Motociklizem: Red Bull Ring je bil lani v znamenju Ducatija.

Objavljeno
12. avgust 2017 02.08
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Spielberg – Teden dni zatem, ko je zadel »jackpot« na loteriji z gumami v Brnu, bo svetovni prvak in vodilni v razredu motoGP Marc Marquez poskusil doseči »hattrick« v Spielbergu. Toda na dirkališče na avstrijskem Štajerskem španski šampion pač nima lepih spominov.

Po enajstih dirkah od 18 je gneča pri vrhu še vedno velika, vodilno peterico loči zgolj 31 točk. Marquez na hondi se je sicer po dveh zmagah malce oddaljil, ima 154 točk, sledijo mu Maverick Viñales (Yamaha, 140), Andrea Dovizioso (Ducati, 133), Valentino Rossi (Yamaha, 132) in Dani Pedrosa (Honda, 123).

Marquez bi si verjetno želel, da bi bila naslednja dirka kje drugje kot v naši severni soseščini, kamor se je karavana vrnila lani po devetnajstletni odsotnosti. Na prenovljenem Red Bull Ringu, enem najhitrejših dirkališču v koledarju, je bil namreč šele peti, čemur so botrovale tudi težave z izpahnjeno ramo. »Tukaj smo imeli lani cel kup preglavic in upam, da bo tokrat drugače,« se boljšega iztržka nadeja trikratni svetovni prvak, ki je na Češkem odlično ocenil razmere na stezi in z zgodnjo menjavo motocikla zdrvel do zanesljive zmage. »Tudi z Brnom smo imeli v preteklosti težave, pa nam je uspel fantastičen rezultat, zato dirko v Avstriji pričakujemo samozavestni in optimistični,« dodaja eden od zgolj štirih prvakov v vseh treh kategorijah. S tem se lahko pohvali tudi Valentino Rossi. Na Češkem je bil četrti, ker je preveč odlašal z menjavo, četrti je bil tudi lani v Avstriji. Sedemkratni svetovni prvak v kraljevskem razredu je z 22 točkami zaostanka za Marquezom še vedno v igri za naslov, čeprav vima zgolj zmago na Nizozemskem, na zadnjih dveh dirkah pa ni stal na zmagovalnem odru. Kljub temu je sila pozitiven, z optimizmom so ga navdala testiranja, ki so jih opravili po VN Češke, in na katerih sta bila z moštvenim kolegom Viñalesom najhitrejša med vsemi.

»Za nas je zelo dobro, da je nova dirka prišla tako kmalu, še posebej po tako spodbudnih testiranjih v Brnu, kjer smo preizkusili veliko stvari. Med vikendom smo bili hitri v vseh razmerah, testiranja pa so nam dala še malce boljši vpogled v zmogljivost motorja. Avstrija nam morda ne ustreza najbolj, vseeno pa se bomo borili za dober rezultat,« je bil dobre volje Rossi, ki se je dokončno spoprijateljil z jeklenim konjičkom: »Na YZR-M1 se zdaj zares dobro počutim in lahko vozim še hitreje. Prvenstvo je še odprto, zato je pomembno na vsaki dirki iztržiti čim več točk.«

Novinec pri Yamahi Viñales je po odličnem štartu in treh zmagah na petih dirkah popustil, nazadnje pa se po daljšem času spet povzpel na stopničke, to pa namerava ponoviti tudi v Avstriji: »Pri Hondi letijo na krilih dvojne zmage, zato bo zelo pomembno naslednje dirke končati med prvo trojico, če želimo osvojiti prvenstvo,« je povedal Viñales.

Dirke, ki jo bo obiskalo tudi lepo število slovenskih ljubiteljev motošporta, se verjetno še najbolj veselijo pri Ducatiju. Lani so vpisali dvojno zmago z Andreo Iannonejem in Andreo Doviziosom, Iannone, ki je mesto v moštvo prepustil Jorgeju Lorenzu in zdaj sedi na suzukiju, je imel tudi najboljši štartni položaj in je zmogel najhitrejši krog. Veliko pa si obeta tudi Johann Zarco, ki je lani slavil zmago v moto2.