Marquez v pesku, Crutchlow (drugič) na vrhu

Svetovni prvak v razredu moto gp je po vodstvu padel in odstopil, Valentino Rossi iz ozadja do drugega mesta.

Objavljeno
23. oktober 2016 10.35
MOTO-PRIX-AUS
J. P.
J. P.

Phillip Island - »Veliko sem tvegal, bila je izključno moja napaka,« je svetovni prvak v kraljevskem motociklističnem razpredu moto gp, mladi Hondin Španec Marc Marquez, skesano javil v bokse po padcu in odstopu osemnajst krogov pred koncem velike nagrade Avstralije na Phillip Islandu, šestnajste preizkušnje v letošnjem elitnem koledarju. Dotlej je šel suvereno novi zmagi naproti, potem ko si je že v včerajšnjih kvalifikacijah zagotovil rekorden 65. najboljši štartni položaj.

Njegov odstop so izkoristili predvsem fantje, ki so ga lomili na treningih in v kvalifikacijah, saj so morali vsi trije, ki so danes stopili na zmagovalni oder, tudi skozi prvo kvalifikacijsko sito za počasnejše voznike s tretjega treninga, italijanski »fosil« Valentino Rossi pa se celo, prvič doslej, ni prebil v hitrejšo kvalifikacijsko skupino. Štartati je torej moral s petnajstega izhodišča, a potrpežljivo pridobival mesto za mestom, naposled pa premoč priznal zgolj Britancu Calu Crutchlowu s hondo, ki do letos, čeravno bo prihodnji teden dopolnil že 31 let, sploh še ni zmagal v razredu moto gp, zdaj pa ima v žepu že dva laskava uspeha.

Prvič si je namreč konkurenco pokoril avgusta na veliki nagradi Češke v Brnu, drugič pa danes, ko je pred italijanskim »doktorjem« zadržal debele štiri sekunde zaloge. Tretje mesto je zasedel mladi Suzukijev Španec Maverick Viñales, ki se - podobno kot Rossi, s katerim bo prihodnjo sezono moštveni kolega pri Yamahi - ravno tako ni prebil v druge kvalifikacije in je moral na dirki napadati iz ozadja, s trinajstega štartnega mesta. Padli branilec šampionske lovorike, Yamahin Španec Jorge Lorenzo, je s šestim mestom pravzaprav iztisnil še veliko, saj se v spremenljivih avstralskih razmerah, ki sta jih krojila dež in veter, ves konec tedna ni znašel in ni bil konkurenčen najboljšim.

»Sprva sem imel težave s prednjo gumo. Ni bilo lahko, bil sem zmeden, a sem vedel, da moram vztrajati. Neprestano sem se trudil, da sem gumo držal na pravi temperaturi. Bil sem samozavesten že po ogrevanju, zadnjih deset krogov pa nisem več dirkal na vso moč, sploh po tem, ko je posijalo sonce. Zelo sem zadovoljen z ekipo, odlično smo se odzvali po Marcovem padcu, toda bržkone bi zmagal tudi, če bi on ostal v igri. Veselim se zadnjih dveh preizkušenj in seveda potem tudi prihodnje sezone,« se je smejalo Crutchlowu.

Ameriški povratnik Nicky Hayden, ki je po sili razmer na tovarniški hondi zamenjal poškodovanega Španca Danija Pedroso, ni prehitel nikogar in je na 17. mestu ostal brez točk. V razredu moto 2 se je zmage veselil Švicar Thomas Lüthi, ki je Italijana Franca Morbidellija (oba kalex) pustil za seboj za mišjo dlako, za pičlo stotinko, s čimer ostaja v igri za naslov svetovnega prvaka. Za vodilnim Francozom Johannom Zarcom zaostaja 22 točk, pred prvim zasledovalcem, Špancem Alexom Rinsom, pa ima zgolj tri točke naskoka.

Izgledalo je grdo, a jo je Marc Marquez odnesel brez poškodb. Foto: Paul Crock/AFP.


V najšibkejši kategoriji je dirko zaznamoval skupinski padec, pri katerem jo je najslabše odnesel Britanec John McPhee, ki je negiben obležal na stezi, a so prireditelji naknadno sporočili, da je nesrečnik pri zavesti, podobno kot vsi ostali udeleženci nezgode. Dirko so ponovili in izpeljali zgolj še deset krogov, zmage pa se je veselil Južnoafričan Brad Binder (KTM), ki se je že predčasno okitil s šampionsko lovoriko. Do konca sezone, ki je torej odprta zgolj še v »srednjem« razredu, ostajata dve dirki, prva že prihodnji konec tedna v malezijskem Sepangu.

IZIDI

1. Cal Crutchlow (VB, honda) 40:48,543
2. Valentino Rossi (Ita, yamaha) + 4,218
3. Maverick Viñales (Špa, suzuki) 5,309
4. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 9,157
5. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 14,299
6. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 20,125
7. Scott Redding (VB, ducati) 28,369
8. Bradley Smith (VB, yamaha) 28,781
9. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 28,792
10. Jack Miller (Avst, honda) 28,815
Marc Marquez (Špa, honda) odstopil

SKUPNO (16/18)

1. Marc Marquez 273
2. Valentino Rossi 216
3. Jorge Lorenzo 192
4. Maverick Viñales 181
5. Dani Pedrosa (Špa, honda) 155
6. Cal Crutchlow 141
7. Andrea Dovizioso 137
8. Pol Espargaro 117
9. Andrea Iannone (Ita, ducati) 96
10. Hector Barbera (Špa, ducati) 84