Marquezu kvalifikacije, popoln polom Yamahe

Italijanski motociklistični »doktor« Valentino Rossi se prvič doslej ni prebil v hitrejšo kvalifikacijsko skupino.

Objavljeno
22. oktober 2016 10.27
MOTO-PRIX-AUS
J. P.
J. P.

Phillip Island - Čeprav so do konca sezone svetovnega prvenstva v kraljevskem motociklističnem razredu moto gp še tri dirke, pa pravega rezultatskega naboja ni več čutiti, saj je končni zmagovalec, mladi Hondin Španec Marc Marquez, znan že predčasno. Lovoriko, tretjo med elito, je namreč potrdil že minuli konec tedna v japonskem Motegiju, zato lahko v finišu sezone tekmuje sproščeno, kar je navsezadnje dokazal tudi danes zjutraj v kvalifikacijah za veliko nagrado Avstralije na Phillip Islandu, letošnjo šestnajsto postajo.

Sedmič v sezoni si je namreč zagotovil najboljše štartno izhodišče, resda pa za hrbtom ni imel standardnih izzivalcev, Yamahinih asov Jorgeja Lorenza in Valentina Rossija. Italijanski »fosil« se prvič doslej sploh ni prebil v hitrejšo kvalifikacijsko skupino, španski padli branilec lanske lovorike pa se v specifičnih avstralskih razmerah, ki jih krojita dež in veter, nikakor ni znašel in je za najhitrejšim rojakom zaostal gromozanskih šest sekund in pol, torej je bil prepričljivo zadnji med hitrejšimi kvalifikanti, med katere se je prebil skozi stranska vrata, z drugim mestom v prvih kvalifikacijah počasnejših voznikov. Rossi je bil med njimi šele peti in bo štartal iz zgolj 15. izhodišča.

Skozi prve kvalifikacije se je moral prebiti tudi zmagovalec Brna, Britanec s hondo Cal Crutchlow, ki pa je potem v drugo pokazal pravi obraz in se najbolj približal Marquezu, manj kot sekundo je zamudil le še Yamahin Španec Pol Espargaro. Ob stalno preteči dežni grožnji so bile te kvalifikacije predvsem obračun taktike, v kateri je Hondin tovarniški voznik očitno pravi mojster. Dirka na Phillip Islandu bo na sporedu jutri ob 7. uri zjutraj po slovenskem času.

IZIDI KVALIFIKACIJ

1. Marc Marquez (Špa, honda) 1:30,189
2. Cal Crutchlow (VB, honda) + 0,792
3. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 0,918
4. Aleix Espargaro (Špa, suzuki) 1,484
5. Jack Miller (Avst, honda) 1,565
6. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 2,231
7. Nicky Hayden (ZDA, honda) 2,755
8. Stefan Bradl (Nem, aprilia) 2,826
9. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 2,901
10. Hector Barbera (Špa, ducati) 3,725
12. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 6,651