Marquezu se je poplačala potrpežljivost

Motociklizem: Španec z zmago na mokri dirki v Misanu ujel Andreo Doviziosa.

Objavljeno
10. september 2017 23.50
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Misano – Kdor je pomislil, da bo 13. dirka v sezoni dala resnejši namig o razpletu svetovnega prvenstva v motociklističnem razredu motoGP, se je uštel. Marc Marquez se je z zmago na VN San Marina v Misanu v skupni razvrstitvi po točkah izenačil s tretjeuvrščenim Andreo Doviziosom – imata jih po 199, le 16 točk zadaj je Maverick Viñales.

Tudi v odsotnosti prvega zvezdnika Valentina Rossija, ki okreva po zlomu noge in bo izpustil vsaj še naslednjo dirko v Aragonu (24. t. m.) ter slabem vremenu z dežjem se je ob dirkališču, imenovanem po leta 2011 tragično umrlem Marcu Simoncelliju, zbralo skoraj 100.000 ljudi. Večina jih je vihrala rumene zastave v moralno podporo lokalnemu junaku Rossiju, čigar napad na jubilejni 10. naslov svetovnega prvaka je zaradi nesreče na treningu praktično izgubljen.

Gledalci so stiskali pesti za rojaka Andreo Doviziosa in Danila Petruccija, ki pa jima ni uspelo privoziti do prve zmage za Ducati po letu 2007 (Stoner) in prve italijanske od Rossijeve pred tremi leti. Kot smo že vajeni v tej sila izenačeni sezoni, se je o zmagovalcu odločalo v zadnjem krogu in enem zadnjih zavojev. Branilec naslova Marquez je spretno ugnal Petruccija in prišel do četrte zmage v sezoni, z njo pa tudi prevzel skupno vodstvo, ki si ga sicer deli s tokrat tretjim Doviziosom.

Viñales, ki je štartal iz najboljšega položaja, se ni tako dobro znašel na mokri stezi in je bil četrti. Dirka bo še v slabšem spominu ostala Jorgeju Lorenzu, ki se je po štartu s četrtega mesta izstrelil v vodstvo, si v uvodnih krogih privozil že precejšnjo prednost, v šestem pa zletel s spolzke steze in končal dan.

Trikratni prvak Marquez je zmagal tretjič v Misanu in si povrnil samozavest, potem ko ga je pred tem v Silverstonu na cedilu pustila honda. Do konca je še pet dirk in spet je tam, kjer želi biti. »Ves čas sem moral nadzorovati svoj ritem, v takšnih razmerah moraš biti potrpežljiv,« je povedal Španec, znan po svoji brezkompromisni vožnji, zaradi katere je tudi v tej sezoni pogosto padel, nazadnje na petkovem treningu. V zadnjem od 28. krogov pa le ni želel biti preveč preračunljiv in je švignil mimo Petruccija, za nameček odpeljal še najhitrejši krog. »Pomislil sem, sezona je zelo izenačena in pet točk bi mi še kako prav prišlo. Odločil sem napasti in izšlo se je. To je bila zelo pomembna zmaga zame in za moštvo, vendar nas ne sme uspavati, še naprej moramo pritiskati na polno,« je še povedal 24-letnik, ki je štartal kot tretji.

Če je bil v Misanu pri Riminiju, blizu Rossijevega in Doviziosovega doma, deležen tudi kakšnega žvižga, pa bo čez dva tedna povsem drugače, v Aragonu bo imel ogromno spodbudo španskih navijačev in tam bo skušal vknjižiti jubilejno 60. zmago v karieri (v motoGP jih ima 33). Petrucci, ki je vodil tri četrtine dirke, bo na prvo zmago v karieri moral še počakati. Dovizioso, ki bi lahko pri 31 letih postal najstarejši dirkač s tremi zaporednimi zmagami po Micku Doohanu iz leta 1998, je bil povsem zadovoljen s tretjim mestom. Prvič sploh je stopil na zmagovalni oder v Misanu. »Bil sem blizu vodilnima, toda nisem se najbolje počutil na motorju, zato sem ocenil, da bi bilo tveganje napada preveliko. Skoraj vsi so bili na robu padca. To je bil težek vikend, razmere so bile nepredvidljive, toda uspelo nam je priti na stopničke, zato sem vesel, je dodal »Dovi.«