Matej Žagar le za Avstralcem

Na VN Danske, sedmi dirki SP v spidveju, se je slovenski prvak vrnil na zmagovite tire.

Objavljeno
30. junij 2013 00.44
cvetko/VN Evrope v Bydgoszczu
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

København – Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar je drugič v sezoni SP stopil na zmagovalni oder. Na VN Danske v Københavnu je z drugim mestom izenačil najboljši dosežek kariere, ki se mu je predtem posrečil še dvakrat – leta 2006 v Pragi in na letošnji drugi dirki v Bydgoszczu.

Žagar na danski oval ni imel najlepših spominov, saj je leta 2006 na njem vknjižil pičle štiri točke, leto pozneje pa zgolj eno, po padcu že v prvi vožnji pa so ga morali prepeljati celo v bolnišnico. Vendar pa se 30-letnik iz Črne vasi, ki je pred dnevi še dvanajstič postal slovenski prvak, na preteklost ni pretirano oziral in se je dirke lotil optimistično.
Začetek resda ni bil po njegovih načrtih, saj je prvi nastop končal z diskvalifikacijo, nato pa stopnjeval ritem in ujel polfinale, v katerem pa se je pomeril z najprepričljivejšima spidvejistoma letos, Rusom Emilom Sajfutdinovom in Britancem Taiem Woffindnom, in poljskim veteranom Tomaszem Gollobom. Žagar je dokazal svoje mojstrstvo, odpravil vse tri in se prebil v veliki finale, kjer sta mu želela ob Gollobu načrte prekrižati še Avstralca Darcy Ward in branilec lanske lovorike Chris Holder.
Slovenski predstavnik je odlično začel in hitro pobegnil, vendar pa moral nato predse spustiti povratnika po poškodbi Warda, ki je pri 21 letih vpisal prvo zmago med svetovno spidvejsko elito. Žagarju je zmaga očitno še naprej uročena, dokazal pa je, da so težave z motorji, ki jih v zadnjih mesecih zlepa ni mogel ukrotiti, že preteklost. V skupnem seštevku je po sedmih dirkah (od dvanajstih) še naprej na devetem mestu, le da zdaj za vodilno osmerico, ki si avtomatično zagotovi vstopnico za SP tudi za prihodnjo sezono, zaostaja le še eno točko. Tretje mesto je tokrat vpisal Chris Holder, torej je bil Žagar na stopničkah vkleščen v avstralski sendvič.
Spidvejiste zdaj čaka več kot enomesečni premor, prihodnjo dirko, VN Italije, pa bo italijanski Terenzano namreč gostil šele 3. avgusta.


Rezultati VN Danske v Københavnu:
1. Darcy Ward (Avst) 19
2. Matej Žagar (Slo) 13
3. Chris Holder (Avst) 14
4. Tomasz Gollob (Pol) 10
5. Emil Sajfutdinov (Rus) 13
6. Tai Woffinden (VB) 11
7. Greg Hancock (ZDA) 9
8. Fredrik Lindgren (Šve) 8


Skupno v SP (7/12):
1. Emil Sajfutdinov 97
2. Tai Woffinden 84
3. Chris Holder 82
4. Jaroslaw Hampel (Pol) 72
5. Nicki Pedersen (Dan) 71
6. Greg Hancock 66
7. Niels-Kristian Iversen 64
8. Tomasz Gollob 62
9. Matej Žagar 61