Matej Žagar šesti na Češkem

Najboljši slovenski spidvejist se je še tretjič zapored prebil v polfinale dirke za SP.

Objavljeno
19. maj 2013 00.19
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Praga - Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar se je še na tretji zaporedni dirki za SP, veliki nagradi Češke v Pragi, prebil v polfinale, tam pa obtičal v ozadju in se veselil končnega 6. mesta, kar je njegova druga najboljša uvrstitev letos. Prve zmage med elito se je veselil mladi Britanec Tai Woffinden.

Matej Žagar se na praški oval rad vrača, saj je na njem pred sedmimi leti vpisal najboljši dosežek kariere, 2. mesto, ki ga je ponovil letos v Bydgoszczu. Tokrat si je za popotnico zagotovil nastop brez napake pred dnevi na dirki češkega prvenstva, na kateri ni v petih vožnjah tekmecem prepustil niti ene točke.

Enajstkratni slovenski prvak je dobro začel, izkoristil številko 1, ki jo je nosil na hrbtu, in s tem ugoden štartni položaj v prvih dveh vožnjah - obakrat je opravil z vsemi tekmeci, medtem ko je v naslednjih dveh nastopih vpisal drugi mesti. Niti ponesrečena zadnja vožnja (0 točk), v kateri se je pomeril z najprepričljivejšima dirkačema rednega dela, Taijem Woffindnom in Emilom Sajfutdinovom, ter nekdanjim svetovnim prvakom Gregom Hancockom, mu ni mogla preprečiti napredovanja v polfinale, v katerem pa je štartni položaj lahko izbiral šele kot tretji in zato dobil slabše zunanje mesto. Obtičal je v ozadju in do ciljne zastavice ni mogel švigniti mimo nobenega od treh tekmecev, kar je naposled zadoščalo za končno 6. mesto. Z njim je v skupnem seštevku po štirih preizkušnjah zadržal sedmo mesto.

Na poti k tretji zaporedni zmagi se je zataknilo po rednem delu sicer najprepričljivejšemu Rusu Emilu Sajfutdinovu, ki je takoj po uspehu na prejšnji preizkušnji na Švedskem odletel domov, da je še ujel poslednje minute življenja svojega očeta Damirja, ki je malo zatem preminil zaradi raka. Rus je tudi danes v finalu veljal za nespornega favorita, a se je dotaknil štartnega traku in bil izključen. Krstne zmage se je torej veselil 22-letni Britanec Tai Woffinden, ki se je v skupnem seštevku vodilnemu Sajfutdinovu približal zgolj na točko, na zmagovalni oder sta skočila še Krzystof Kasprzak z izenačenjem dosežka kariere in Nicki Pedersen, ki bi moral po poškodbi levega zapestja na prejšnji preizkušnji v Göteborgu počivati štiri tedne, a ni ubogal navodil zdravnikov in je bil znova v konkurenci. V finalu je spet padel, a jo je tokrat odnesel brez resnejših posledic. Naslednji izziv čaka spidvejsko elito sveta prvi junijski dan, ko bo štadion Millennium v Cardiffu gostil VN Velike Britanije.

Rezultati VN Češke v Pragi:
1. Tai Woffinden (VB) 19
2. Krzystof Kasprzak (Pol) 12
3. Nicki Pedersen (Dan) 10
4. Emil Sajfutdinov (Rus) 17
5. Fredrik Lindgren (Šve) 11
6. Matej Žagar (Slo) 10
7. Andreas Jonsson (Šve) 9
8. Jaroslaw Hampel (Pol) 8

Skupno po štirih dirkah:
1. Emil Sajfutdinov 55
2. Tai Woffinden 54
3. Jaroslaw Hampel 46
4. Nicki Pedersen 44
5. Tomasz Gollob (Pol) 43
6. Chris Holder (Avst) 40
7. Matej Žagar 38
8. Greg Hancock 34.