Mercedes šampionsko leto kronal z dvojno zmago

Tokrat so pri konstruktorskem zmagovalcu forsirali Bottasa, ki pa mu Vettel ni prepustil naslova svetovnega podprvaka.

Objavljeno
27. november 2017 00.30
Janez Porenta
Janez Porenta
Abu Dabi – Moštvo Mercedesa je v včeraj končani sezoni SP v formuli 1 pobralo vse, kar je bilo na mizi, tekmecem pa pustilo drobtine. Že predčasno, v Mehiki, se je s posamično lovoriko okitil Lewis Hamilton, konstruktorska zvezdica, četrta zapovrstjo, je bila v vitrini še prej. Spodobilo se je torej tako uspešno sezono zapečatiti s še eno – že četrto – dvojno zmago.

V prejšnjih treh poskusih je bil v Kanadi, domači Veliki Britaniji in Italiji šampion Hamilton malenkostno hitrejši od moštvenega kolega Valtterija Bottasa, tokrat je bilo obratno. Finec je dobro pripravljenost kazal že v kvalifikacijah, ko si je četrtič letos zagotovil najboljše štartno mesto, nato pa od začetka do konca – s kratko izjemo postanka v boksu – dirkal na čelu kolone s tolikšno prednostjo pred izzivalci, da se ni niti enkrat pošteno zaiskrilo. Dirka je bila monotona in dolgočasna, prehitevanj skorajda ni bilo, redko kdaj prej se je zgodilo, da je bil po dveh krogih na prvih dvanajstih mestih povsem enak vrstni red voznikov kot ob štartu.

Pri Mercedesu tokrat niso forsirali Otočana, kot je bilo običajno skozi sezono, temveč Skandinavca. Z razlogom. Po idealnem scenariju, ki pa je stal na zelo trhlih nogah, bi namreč Bottas lahko postal celo svetovni podprvak, če bi zmagal, Ferrarijev Nemec Sebastian Vettel pa bi bil deveti ali slabši oziroma bi odstopil. Prvi del enačbe se je izšel, drugi pač ne, kajti tudi Seb je vedel za to računico in ni želel s tvegano vožnjo ničesar prepustiti naključju. Zadovoljil se je s tretjim mestom, Finec pa se tudi ni pritoževal nad tolažilno nagrado – tretjo zmago (in že trinajstimi stopničkami) v sezoni, »srebrni puščici« sta si skupaj kar dvanajstkrat pokorili konkurenco in vpisali, reci in piši, en sam odstop.

Hamilton ni predčasno končal niti ene preizkušnje, še več – sleherno je oplemenitil s točkami, najslabši, deveti, je bil na dirki po Mehiki, ki ga je vnovič ustoličila za svetovnega prvaka. Postal je šele tretji šampion v zgodovini F1 s točkami z vsake dirke, po Juanu Manuelu Fangiu leta 1954 in Michaelu Schumacherju 2002. Pri točkah je bil tako zdaj na že kar 25 preizkušnjah zapovrstjo, kar ga na večni lestvici uvršča na drugo mesto zgolj za Fincem Kimijem Räikkönenom (27), mimo katerega lahko švigne na Kitajskem prihodnje leto. Zanimivo pa je, da je Lewis dosegel najmanjše število točk v zadnjih štirih sezonah (363), prejšnja tri leta jih je vselej nanizal med 380 in 384.

»Počutil sem se precej bolj sproščeno kot prejšnjič v Sao Paulu. To je bil eden od vikendov, ko sem imel ves čas vse pod nadzorom. Finci običajno ne kažemo čustev, kar pa ne pomeni, da smo brezčutni. Sam jih težko pokažem, a se vseeno počutim odlično. Ta zmaga je zame izjemno pomembna, sploh upoštevaje dejstvo, da sem imel razmeroma zahteven prehod v drugo polovico sezone. Trdo sem delal in stopnjeval formo, zaključna zmaga je nagrada za trud. Končno tretje mesto pušča precej manevrskega prostora, da prihodnjo sezono zaključim še više,« se je smejalo Fincu, za katerim je res popoln konec tedna, saj je vpisal najboljši čas kvalifikacij, najhitrejši krog in zmago na dirki. To se je pred njim letos posrečilo zgolj še Hamiltonu, štirikrat.

Še posebej čustveno pa je konec dirke dočakal tudi Williamsov Brazilec Felipe Massa, ki je pri 36 letih (ne prvič, a tokrat menda dokončno) pomahal formuli 1 v slovo. Na zadnjem dejanju kariere je vpisal točko, že 1167. v karieri in 43. letos, kar ga je v končni razvrstitvi utrdilo na enajstem mestu. Njegovo zamenjavo v dosedanjem delodajalcu še iščejo, med najresnejšimi kandidati se omenja tudi povratnik Robert Kubica, ki pa ga čakajo še posezonska testiranja.