Michael Schumacher začenja rehabilitacijo

Michael Schumacher se je prebudil iz kome, zdravniki pa svarijo pred prevelikimi pričakovanji.

Objavljeno
17. junij 2014 09.43
FRANCE-GERMANY-SCHUMACHER-AUTO-PRIX-PEOPLE-FILES
 Barbara Kramžar, dopisnica
Barbara Kramžar, dopisnica
Berlin – Po več kot petih ­mesecih v umetno povzročeni­ komi se je sedemkratni svetovni prvak formule 1 Michael­ ­Schumacher zdaj dokončno prebudil. Njegova menedžerka Sabine Kehm je povedala, da so dirkaškega asa iz bolnišnice­ v Grenoblu premestili v kliniko za rehabilitacijo v švicarski Lozani.

»Če bomo zmagali na prvenstvu, bomo s tem naredili veselje tudi njemu,« je v soboto v Braziliji s solzami v očeh izjavil nemški reprezentant Lukas Podolski. »Saj je Michael Schumacher prav tako nor na nogomet kot mi vsi!«

Petinštiridesetletni prvak tekem formule 1 tokratnega svetovnega nogometnega prvenstva morda še ne bo spremljal kot v najboljših časih, njegove prijatelje in občudovalce pa je neznansko razveselila novica, da so ga zdravniki zbudili iz umetne kome in da lahko po težki možganski poškodbi vse bolj komunicira z njimi in družino. Konec decembra se je ­Schumacher hudo poškodoval med smučanjem v francoskih Alpah.

Prva znamenja izboljšanja

Soproga Corinna javnost prosi za razumevanje, ker bo rehabilitacija v univerzitetni kliniki Chuv potekala v zasebnosti. Tudi nemški nevrologi ocenjujejo, da je nemoteno sodelovanje družine pri tem procesu za bolnike bistvenega pomena. Po uspešnem končanju večmesečnega zbujanja iz umetno povzročene kome Michael Schumacher kaže šele prva znamenja izboljšanja in tudi njegova menedžerka napoveduje dolgo obdobje rehabilitacije. Lozanska klinika je le pol ure vožnje oddaljena od športnikovega švicarskega doma, kamor se je preselil iz Nemčije zaradi davčnih prednosti.

Za zdaj lahko Schumacher v vse daljših intervalih sliši ljudi okrog sebe, odgovarja na dotike in odpira oči, je sporočila menedžerka, že zato, ker so ga premestili na rehabilitacijo, pa njegovi možgani očitno niso več v akutni nevarnosti zatekanja ali odpovedi. Ker so se v minulih mesecih širile govorice o napačnih terapijah, se je Corinna zdaj še posebej zahvalila zdravnikom, bolniškemu osebju in drugim, ki so doslej skrbeli za njenega moža, prav tako neštetim drugim, ki so ves čas upali na ozdravitev. Nekdanji zdravnik formule 1 Gary Hartstein je še v začetku junija izjavljal, da o Michaelu verjetno nikoli več ne bo dobrih novic, čeprav je menedžerka Kehmova aprila poročala o trenutkih zavedanja.

Zdravniki tudi zdaj svarijo pred prevelikimi pričakovanji. Le od 10 do 30 odstotkov podobno ponesrečenih preživi s posledicami, ki jih je lahko prenašati, za revijo Focus ocenjuje frankfurtski nevrokirurg Andreas Pingel. »Po pravilu se morajo bolniki ponovno učiti celo ­jesti in piti.«

»Fant, ti si od hudiča!«

Prijatelji verjamejo, da je Schumi tudi v bolezni velik borec. »To sporočilo je lepše od vsake zmage!« je tik pred prvim nastopom nemškega moštva na svetovnem prvenstvu v Braziliji izjavil nekdanji vrhunski nogometaš Hans Sarpei. »Gigantsko dobro, fant, ti si od hudiča!« se je razveselil nekdanji reprezentant Mario Basler. Zdravniške izkušnje kažejo, da vrhunski športniki bolje prenašajo rehabilitacijo od bolnikov, ki se nikoli niso naučili premagovanja svojih telesnih slabosti in za zmage potrebne železne discipline.

Huda smučarska nesreča ni prvo Schumacherjevo spogledovanje s smrtjo. Leta 2009 je po nesreči z motornim kolesom skoraj ostal na invalidskem vozičku in Corinna Schumacher je moža že tedaj prepričevala o večji previdnosti. Tudi francoske oblasti so presodile, da na usodnem smučanju ni vozil prehitro ali v nasprotju s predpisi, ampak je imel samo neznansko smolo, saj je na glavi nosil ­čelado.