Mojstrsko: Tim Gajser zmagal na Švedskem

V prvi vožnji švedske dirke za SP je prvega zasledovalca pustil za seboj za skoraj 10 sekund, v drugi pa potrdil zmago. 

Objavljeno
20. avgust 2017 14.58
Posodobljeno
20. avgust 2017 14.58
press*Gajser
J. P., N. Gr.
J. P., N. Gr.

Uddevalla - Podobno kot pred mesecem dni v češkem Loketu je lanski svetovni prvak v elitnem motokrosističnem razredu MXGP, 20-letni Makolčan Tim Gajser (honda), danes ponovno dokazal, da so ga vse težave te sezone le še dodatno utrdile. V prvi vožnji šestnajste letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva, velike nagrade Švedske v Uddevalli, je namreč vodil od prvega do zadnjega kroga, vmes pa kopičil časovno zalogo pred zasledovalci in mojstrsko odpeljal tako rekoč samostojno dirko.

Prvega izzivalca je za seboj pustil za skoraj deset sekund. Na roko mu je šel tudi Husqvarnin Francoz Gautier Paulin, ki je glavnino vožnje za seboj zadrževal nevarnega Nizozemca in zmagovalca kvalifikacij Jeffreyja Herlingsa (KTM), ki se je naposled le dokopal do drugega mesta, medtem ko je še vedno prepričljivo vodilni v skupni razvrstitvi, prekaljeni Italijan Antonio Cairoli (KTM), vse možnosti za odmeven dosežek zapravil že na štartu. Gajser se je tako veselil sedme letošnje zmage v posamični vožnji, od tega jih je pet zabeležil že na prvih petih dirkah. 

Zato pa je bil tokratni osmoljenec Jernej Irt (husqvarna), ki je točko zgrešil za slabih pet sekund in pristal na nehvaležnem 21. mestu. Njegov brat Peter z yamaho je na 24. mestu za zmagovalnim rojakom zaostal en krog. Oba sta se, spomnimo, na prejšnji elitni postaji v Švici prebila med dobitnike točk in poskrbela za nov zgodovinski mejnik slovenskega motokrosa. 

V drugi vožnji je Tim Gajser rutinirano potrdil, da se je vrnil v sam svetovni vrh. Končal je na drugem mestu, zaostal je le za Francozom Fevbrejemin se za velikih sedem točk veselil nove zmage na grand prixu, prve po Mehiki in prve po težki poškodbi, ki ga je za mesec dni oddaljila od motokrosa. 

»To je zame zelo pomembna in posebna zmaga, vmes sem bil poškodovan in vesel sem, da sem se pobral in da smo spet na vrhu. Delali smo zelo trdo in danes se nam je obrestovalo, prva zmaga po Mehiki, zelo sem vesel,« je bil takoj po dirki nasmejan Gajser. Smolo je imel Jeffrey Herlings, ki se mu je v boju za drugo mesto z Gajserjem in zmago na GP-ju strgala veriga. 

Dobro se je odrezal tudi Jernej Irt, ki je v drugi vožnji zadržal 19. mesto in osvojil nove točke v svetovnem motokrosističnem prvenstvu, tokrat je na svoj račun vpisal dve. 

IZIDI PRVE VOŽNJE

1. Tim Gajser (Slo, honda) 34:57,413
2. Jeffrey Herlings (Niz, KTM) + 9,286
3. Gautier Paulin (Fra, husqvarna) 12,301
4. Clement Desalle (Bel, kawasaki) 17,530
5. Glenn Coldenhoff (Niz, KTM) 19,141
21. Jernej Irt (Slo, husqvarna) 1:59,836
24. Peter Irt (Slo, yamaha) - 1 krog