Monaška ruleta tretjič zapored Ogierju, Turk zadovoljen

Med tistimi dirkači, ki niso videli ciljne črte relija Monte Carlu, so bili tudi Jari-Matti Latvala, Kris Meeke in Rok Turk.

Objavljeno
24. januar 2016 15.27
J. P.
J. P.

Gap - Sloviti in razvpiti reli Monte Carlo, ki je odprl novo sezono avtomobilističnega svetovnega prvenstva, si ni zastonj prislužil vzdevka »monaška ruleta«. Razgibana trasa, ki zahteva popolnega dirkača, in zimske vozne razmere s snegom in ledom so poskrbele za velik osip, med tistimi, ki niso prečkali ciljne rame, so bili tudi resna kandidata za stopničke, Volkswagnov Finec Jari-Matti Latvala in Citroënov Otočan Kris Meeke, in slovenski predstavnik Rok Turk, ki se je prvič meril s svetovno elito. Šampionsko je novo sezono odprl branilec lovorike Sebastien Ogier in tako dopolnil trojček zaporednih zmag na tem prizorišču, pred prvim zasledovalcem, moštvenim kolegom, Norvežanom Andreasom Mikkelsonom, pa si je zagotovil skoraj dve minuti naskoka. Na zmagovalni oder je svojega hyundaija zapeljal še Belgijec Thierry Neuville.

Pogumno in neustrašno se je z brutalno zahtevno preizkušnjo, ki je zahtevala velik davek, spoprijela idrijska posadka Rok Turk-Enej Ložnar s peugeotom 208 R2, ki si je za cilj postavila uvrstitev v najboljšo šestdeseterico, po dvanajstih »brzincih« pa je držala že 37. mesto, potem ko je konstantno lezla po razpredelnici navzgor. V svojem razredu RC4 je tedaj med petnajstimi uvrščenimi držala odlično peto mesto, nato pa si ni privoščila vozniške napake, temveč ji jo je na 13. hitrostni preizkušnji zagodla okvara menjalnika na njenem jeklenem konjičku. »Žal je tako, da so tudi tehnične okvare del tega športa. Zadovoljen pa sem, da sva dokazala, da lahko dosegava odmevne rezultate tudi v svetovnem prvenstvu in za nameček še na enem najzahtevnejših relijev,« je strnil vtise Turk.

IZIDI RELIJA MONTE CARLO

1. Ogier-Ingrassia (Fra, VW polo) 3;49:53,1
2. Mikkelsen-Jäger Synnevåg (Nor, VW polo) + 1:54,5
3. Neuville-Gilsoul (Bel, hyundai i20) 3:17,9
4. Østberg-Fløene (Nor, ford fiesta) 4:47,7
5. Lefebvre-Moreau (Fra, citroën DS3) 7:35,8
6. Sordo-Marti (Špa, hyundai i20) 10:35,5
7. Tänak-Molder (Est, ford fiesta) 11:39,9
8. Evans-Parry (VB, ford fiesta R5) 18:30,8
9. Lappi-Ferm (Fin, škoda fabia R5) 20:41,0
10. Kremer-Winklhofer (Nem, škoda fabia R5) 20:43,9
Turk-Ložnar (Slo, peugeot 208 R2) odstop