Moto gp: Marquez še petič zapored zmlel konkurenco

Čeprav je španski motociklist Marc Marquez v Le Mansu prvi krog končal šele na 10. mestu, je naposled vpisal novo zmago.

Objavljeno
18. maj 2014 11.47
Posodobljeno
18. maj 2014 13.00
MOTO-PRIX-FRA-GP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Le Mans - Kje so meje španskega čudežnega dečka Marca Marqueza, se že celo sezono svetovnega prvenstva v razredu moto gp sprašujejo motociklistični privrženci. Letos je namreč zmagal in za nameček vpisal tudi najboljše čase kvalifikacij na vseh petih preizkušnjah, tudi današnji za veliko nagrado Francije v Le Mansu (tudi pred očmi dveh zvezdnikov formule ena, Nica Rosberga in Romaina Grosjeana). Pa čeravno je prvi krog obetal drugačen razplet, saj ga je tedaj neprepričljivi branilec naslova svetovnega prvaka končal šele na desetem mestu. No, v nadaljnjih 27 krogih je manifestiral pravo učno uro dirkanja, kot za šalo švigal mimo tekmecev pred seboj in naposled v solo finišu vpisal novo zmago, s katero ostaja v lovu za dvema rekordoma: še vedno namreč lahko ujame slovitega Giacoma Agostinija, ki je v sezoni 1971 na kar prvih osmih dirkah pokoril konkurenco, prav tako ima na dosegu roke tudi rekord Micka Doohana iz leta 1997, ko se je zmage veselil na kar desetih preizkušnjah zapored.

»V prvem krogu sem se zapletel s Jorgejem Lorenzom, pristal daleč zadaj in bil primoran prehitevati. Užival sem na motorju, švigal mimo tekmecev, ko sem se znašel za Valentinom Rossijem, pa sem le prežal na prav priložnost. Izkoristil sem njegovo napako pri zaviranju. Vesel sem pete zaporedne zmage,« se je v cilju smejalo 25-letnemu Marquezu.

V Le Mansu, kjer se razglašena Dani Pedrosa (honda) in Jorge Lorenzo (yamaha) nikakor nista mogla vmešati v boj za najvišja mesta, je del dirke vodil Yamahin italijanski veteran Valentino Rossi, ki pa se je moral naposled zadovoljiti z drugim mestom. Tekmovalca za njim sta zrežirala prijetno presenečenje: tretjeuvrščeni Španec Alvaro Bautista (honda) je šele tretjič doslej med elito ujel stopničke, tik pod njimi pa je končal tudi lanski svetovni prvak v drugem kakovostnem razredu, njegov rojak Pol Espargaro (yamaha). Zdaj bodo imeli dirkači dva tedna odmora pred naslednjo preizkušnjo svetovnega prvenstva v italijanskem Mugellu.

POTEK DIRKE

Senzacionalni štart je obetal izjemno razburljivo preizkušnjo. Marc Marquez ni najbolje potegnil, tudi Jorgeja Lorenza ni optimalno izstrelilo na progo, kar so znali izkoristiti tekmeci na čelu z Andreo Doviziosom. Italijan je vodil po prvem krogu, tik za njegovim izpuhom je bil Stefan Bradl, od favoritov je ritem manj uveljavljenih dirkačev lovil zgolj italijanski doktor Valentino Rossi.

Potem ko je Lorenzo Marqueza spravil iz idealne linije, sta oba zdrsnila po lestvici precej navzdol, saj je Yamahin Španec v drugi krog štartal šele kot osmi, branilec svetovnega prvaka pa kot deseti, mednju se je prerinil še en njun rojak, drugi Hondin as Dani Pedrosa. Vsi trije so želeli čim prej v ospredje, da jim Rossi ne bi pretirano pobegnil.

Italijanski veteran se je v tretjem krogu dejansko znašel v dvoboju za vodstvo z rojakom Doviziosom, ki ga je po nekaj neuspešnih poskusih vendarle obšel. Mimo Ducatijevega asa, ki mu je hitro začela pojenjati sapa, sta švignila še mlajši iz bratske naveze Espargaro, Pol, in Nemec Bradl, za njimi pa je Marquez brez pretiranih težav v kozji rog ugnal Lorenza v obračunu za peto mesto. Najhitrejši iz kvalifikacij na začetku dirke ni bil prepričljiv, privoščil si je nekoliko več napak kot ponavadi.

Že po desetih krogih je Marc Marquez opravil z vsemi tekmeci in se prebil že na drugo mesto, zaostanek za vodilnim Rossijem pa je hitro začel kopneti. Lorenzo in Pedrosa se nikakor nista mogla preriniti iz ozadja, saj sta obvisela na šestem in sedmem mestu. V dvanajstem krogu pa je prišlo do ključnega trenutka na preizkušnji: Marquez ni bil dolgo tik za Rossijevim hrbtom, a ga je vseeno hitro prisilil v napako in švignil mimo. Še pred prehodom v drugo polovico dirke je bil torej mladi Španec spet tam, kjer ga je bilo pričakovati že od štarta.

Prednost pred zasledovalci je počasi začela naraščati, Rossi pa je očitno presodil, da ga ne more ujeti več, zato je umiril ritem in preprečil vsakršno tveganje odstopa. V ozadju je v prestižnem obračunu za peto mesto drugi Hondin as Pedrosa ukanil drugega Yamahinega aduta Lorenza, ki je bil vnovič zelo neprepričljiv. Na tretje mesto se je prerinil Alvaro Bautista na hondi, ki je začel v zadnjih krogih loviti celo priljubljenega italijanskega »fosila«, ki ga je solo vožnja na drugem mestu očitno malce preveč uspavala.

Vseeno se v finišu razplet pri vrhu ni spremenil: Marquez je z rutinirano vožnjo vpisal peto zaporedno zmago v sezoni, Rossi je brez težav zadržal drugo mesto, tretjič v karieri pa je na zmagovalni oder stopil tudi Bautista, ki je bil dvakrat tretji že predlani. Španec je tako preprečil mlajšemu rojaku Polu Espargaru, lanskemu prvaku v razredu moto 2, prve stopničke v elitni konkurenci, vendar pa je s četrtim mestom vseeno vpisal svoj najboljši dosežek v sezoni. Še posebej pa ga lahko veseli dejstvo, da je odbil napad dveh favoritov, ki se tokrat nista znala prebiti iz ozadja: Pedrosa je končal kot peti, Lorenzo pa tik za njim.

Zdaj svetovno dirkaško elito že prvi junijski dan čaka italijanska preizkušnja v Mugellu, kjer bo Valentino Rossi zagotovo nabrušen še bolj.

V nižjih razredih Kallio in Miller

Druge zmage v sezoni se je v razredu moto 2 veselil Finec Mika Kallio, ki je bil hitrejši tudi od Italijana Simoneja Corsija in Španca Esteveja Rabata, ki ima kot vodilni v skupnem seštevku zdaj pred današnjim zmagovalcem le še sedem točk zaloge. V najšibkejšem razredu pa je s tekmeci vnovič, že tretjič letos, opravil Avstralec Jack Miller, ki je s tem le še oplemenitil prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku. Tokrat je odbil tudi napad Špancev Alexa Rinsa in Isaaca Viñalesa.

IZIDI VN FRANCIJE V LE MANSU

Moto gp

1. Marc Marquez (Špa, honda) 44:03,925
2. Valentino Rossi (Ita, yamaha) + 1,486
3. Alvaro Bautista (Špa, honda) 3,144
4. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 3,717
5. Dani Pedrosa (Špa, honda) 4,077
6. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 7,088
7. Stefan Bradl (Nem, honda) 11,527
8. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 22,103
9. Aleix Espargaro (Špa, yamaha) 22,626
10. Bradley Smith (VB, yamaha) 23,108

Moto 2

1. Mika Kallio (Fin, kalex) 42:41,696
2. Simone Corsi (Ita, kalex) 1,015
3. Esteve Rabat (Špa, kalex) 1,303
4. Maverick Viñales (Špa, kalex) 2,187
5. Luis Salom (Špa, kalex) 3,619

Moto 3

1. Jack Miller (Avst, KTM) 41:30,582
2. Alex Rins (Špa, honda) 0,095
3. Isaac Viñales (Špa, KTM) 0,230
4. Francesco Bagnaia (Ita, KTM) 0,487
5. Alex Marquez (Špa, honda) 0,931

SKUPNI VRSTNI RED (5)

Moto gp

1. Marc Marquez 125
2. Dani Pedrosa 83
3. Valentino Rossi 81
4. Andrea Dovizioso 53
5. Jorge Lorenzo 45
6. Stefan Bradl 39
7. Pol Espargaro 38
8. Aleix Espargaro 37
9. Bradley Smith 34
10. Alvaro Bautista 26

Moto 2

1. Esteve Rabat 99
2. Mika Kallio 92
3. Maverick Viñales 62
4. Dominique Ägerter (Švi, suter) 58
5. Simone Corsi 53

Moto 3

1. Jack Miller 104
2. Romano Fenati (Ita, KTM) 74
3. Efren Vazquez (Špa, honda) 72
4. Alex Rins 71
5. Alex Marquez 60