Moto gp: Marquez v bolnišnici, Iannone na čelu (VIDEO)

Na tretjem prostem treningu pred VN Avstrije v Spielbergu si je španski motociklist pri padcu poškodoval ramo.

Objavljeno
13. avgust 2016 17.57
AUSTRIA-MOTOGP-PRACTICE
J. P.
J. P.

Spielberg - Sezona svetovnega prvenstva v motociklističnem kraljevskem razredu moto gp se ta konec tedna nagiba v drugo polovico z deseto letošnjo preizkušnjo, veliko nagrado Avstrije na Red Bull Ring v Spielbergu, ki se je v elitni koledar vrnila po dve desetletji trajajoči odsotnosti. Edini, ki ima izkušnje z avstrijske dirke, je Yamahin italijanski »fosil« Valentino Rossi, ki je na progi A1-Ring, kot se je Red Bull Ring imenoval tedaj, nastopil v letih 1996 in 1997, ko je bil v najšibkejšem razredu do 125 ccm tretji in drugi.

Že prvi štirje treningi pred jutrišnjo dirko so nakazali, da bi utegnila »pot v neznano« nekoliko premešati štrene pri vrhu. Na prvem je bil namreč najhitrejši Suzukijev Španec Maverick Viñales, nato pa sta izstopala Ducatijeva Italijana: Andrea Dovizioso je namreč s tekmeci opravil dvakrat, Andrea Iannone pa enkrat in - kar je zanj najpomembneje - tudi v poznejših kvalifikacijah, v katerih je postavil najboljši čas kroga tega vikenda (1:23,142), s čimer si je zagotovil najboljše štartno izhodišče za dirko.

Tudi v kvalifikacijah je bil prepričljiv še Dovizioso, ki je zamudil 156 tisočink in zasedel tretje mesto, manj kot stotinko pa zaostal za Rossijem, ki je reševal čast favoritov. Razlike so bile sicer izjemno mizerne, prva sedmerica je bila zgnetena v manj kot pol sekunde, deseterica pa v sedem desetink. Šele za najhitrejšimi tremi Italijani sta se zvrstila najboljša voznika prve polovice sezone. Hondin Španec Marc Marquez je zasedel peto mesto, branilec šampionske lovorike, Yamahin as Jorge Lorenzo, ki skupno za rojakom zaostaja izdatnih 48 točk, pa je bil četrti.

Marquez je bil sicer osrednja figura jutranjega tretjega prostega treninga, pa ne zaradi rezultata, temveč zaradi hudega padca po skoraj pol ure treninga. Mladi Španec je namreč izgubil nadzor nad motociklom in se pred tretjim zavojem komajda izognil trčenju z moštvenim kolegom in rojakom Danijem Pedroso. Po grdem udarcu ob tla se je Marc stisnjenih zob prijel za desno ramo in se nato ni več vrnil na stezo, v boksih so mu brž nudili zdravniško pomoč in ga nato prepeljali v bolnišnico, vseeno pa je danes - kljub informacijam o izpahnjeni rami - solidno nastopil tudi v kvalifikacijah, zeleno luč za nastop na dirki pa naj bi mu moštveni šefi prižgali jutri.

IZIDI KVALIFIKACIJ

1. Andrea Iannone (Ita, ducati)
2. Valentino Rossi (Ita, yamaha)
3. Andrea Dovizioso (Ita, ducati)
4. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha)
5. Marc Marquez (Špa, honda)
6. Maverick Viñales (Špa, suzuki)
7. Cal Crutchlow (VB, honda)
8. Scott Redding (VB, ducati)
9. Aleix Espargaro (Špa, suzuki)
10. Hector Barbera (Špa, ducati)
11. Eugene Laverty (Irs, ducati)
12. Dani Pedrosa (Špa, honda)