Kaotična dirka Rossiju, Marquez z odstopom izpadel iz boja za naslov

Na dvanajsti dirki svetovnega prvenstva v razredu moto gp v Silverstonu na stopničkah trije Italijani in nobene honde.

Objavljeno
29. avgust 2015 23.54
Posodobljeno
30. avgust 2015 13.00
Britain Motorcycle Grand Prix
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Silverstone - Pregovorni otoški dež, pa čeprav je večino dirke zgolj pršilo, je odločil dvanajsto dirko letošnjega motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu moto gp, veliko nagrado Velike Britanije v slovitem Silverstonu. Morda pa tudi celotno sezono! Vse se je razpletlo po najbolj optimističnih željah prekaljenega italijanskega lisjaka na yamahi Valentina Rossija, ki se je dokopal do četrte zmage v sezoni, njegov največji tekmec in moštveni kolega, Španec Jorge Lorenzo, s katerim je bil pred preizkušnjo celo poravnan v skupnem seštevku, je bil zgolj četrti, šampion minulih dveh sezon, Hondin Španec Marc Marquez, pa je šel brezkompromisno na vse ali nič - in dobil ni ničesar. Osem krogov pred koncem je namreč zdrsnil s proge in se verjetno tudi izločil iz boja za vnovični naslov prvaka.

Rossi je tako s seznama neosvojenih trdnjav, na katerem sta še Austin in Aragon, črtal še eno prizorišče, saj na Silverstonu do danes še ni zmagal. Tokrat sicer ni najbolje štartal, a je na spolzki stezi, zaradi katere se je kaotična preizkušnja začela s skoraj polurnim zamikom, s četrtega mesta hitro napredoval v vodstvo, ki ga potem ni več spustil iz rok. Po treh zaporednih tretjih mestih, s katerimi je Lorenzu dovolil, da ga je ujel v skupnem seštevku, je italijanski doktor torej vrnil udarec in predvsem do skrajnosti podžgal evforijo pred prihodnjo dirko, ki jo bo čez dva tedna gostilo ravno njegovo domače prizorišče - Misano. Obenem je tudi na dvanajsti letošnji preizkušnji stopil na zmagovalni oder: štirim zmagam je doslej dodal še dve drugi in šest tretjih mest.

»Ko sem videl, da je Marquez odstopil, sem mislil, da je že vse odločeno. A to je motoGP, nikoli ne smeš popustiti. Ostal pa sem zbran do konca in mi je uspelo. Vesel sem, tudi motor je deloval brezhibno,« je po pomembni zmagi dejal Italijan.

Jorge Lorenzo je začel najhitreje, potem pa ga je začelo zmanjkovati, s čimer je tekmecem dopustil, da so drug za drugim švigali mimo njega, zdrknil je celo na šesto mesto. Naposled se je vendarle prebil do četrtega, a izgubil skupno vodstvo, za nameček pa si verjetno niti po najbolj črnem scenariju ni predstavljal, da bosta pred njim dva Ducatijeva dirkača, ki sta poskrbela, da je bil zmagovalni oder v celoti italijanski. Še posebej je navdušil drugouvrščeni Danilo Petrucci, ki je - v nasprotju z Lorenzom, ki se že pregovorno v dežju ne znajde - odlično izkoristil specifične razmere na stezi in se prvič v karieri prebil v najboljšo trojico v razredu moto gp, pred tem ni bil, zanimivo, še nikdar boljši kot osmi! Tretji, Andrea Dovizioso, je vnovič pokazal obraz z začetka leta, ko je v prvih petih dirkah kar štirikrat končal na odru, odtlej pa popustil. Vse do danes ...

Največji osmoljenec dirke - še precej večji kot Lorenzo - pa je bil najhitrejši kvalifikant Marc Marquez. Do osmih krogov pred koncem je hladnokrvno držal drugo mesto, nato pa brez pravega razloga (še sam ni vedel, zakaj), zdrsnil s proge v pesek, kar je lahko pospremil zgolj z nejevernim skomigom, vedoč, da je s tem najverjetneje zapravil še zadnji kanček možnosti za tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka. Za vodilnima je namreč že pred Silverstonom zaostajal velikih 52 točk, zdaj je Rossi že 77 točk pred njim, Lorenzo pa 65. Za mladega Španca je bil to že četrti odstop v sezoni, dosti izkušenejša konkurenta sta vse letošnje dirke brezmadežno spravila pod streho. Še nekaj: prvič po majskem Mugellu se je zgodilo, da na zmagovalnem odru ni bilo Hondinih dirkačev.

POTEK DIRKE

Spolzka steza ni omogočala pravega oprijema, dirkači so drseli kot po ledu, dišalo je torej po štartu iz boksa. Fantje so po krogu za ogrevanje dejansko zapeljali proti garažam, a so prireditelji tik pred zdajci vendarle spremenili štartno proceduro in se naposled spet odločili za normalen štart na progi. Steza je bila resda spolzka, vendar pa se voda na njej ni zadrževala, zato se je vodstvo dirke kompromisno odločilo za zamik štarta za 25 minut. Vozniki so imeli v popolni zmedi v boksih deset minut časa, preden se je še enkrat začelo zares.

Sprva so organizatorji preizkušnjo razglasili za suho, pred ponovljeno štartno proceduro pa so jo prekvalificirali v mokro, saj je dež - povsem po otoško - še naprej pršil. Vozniki so zamenjali motocikle in se vrnili na progo na ogledni krog, jasno je bilo, da bodo uvodne minute dirke namenjene predvsem tipanju neugodnih razmer, v katerih se, kot je znano, predvsem do danes (so)vodilni v skupnem seštevku, Yamahin Španec Jorge Lorenzo, sicer že trikratni zmagovalec Silverstona, ne znajde najbolje.

V plesu kapljic je bilo kajpak odločilno, kdo od dirkačev bo tvegal ravno toliko, da bo na spolzki progi še varno obstal na motociklu. S štarta je najhitreje izstrelilo Jorgeja Lorenza, ki je že pred prvim zavojem švignil mimo kvalifikacijskega zmagovalca Marca Marqueza, povsem pa je zamočil drugi Hondin Španec Dani Pedrosa, ki je v hipu zdrsnil na šesto mesto, v ospredje se je prerinil tudi Yamahin Španec Pol Espargaro. Za njegovim hrbton je bil italijanski veteran Valentino Rossi, pred dirko povsem poravnan v vodstvu skupnega seštevka z Lorenzom.

Kaotično dogajanje na dirki, ki jo je spremljal vse močnejši dež, je domala v vsakem ovinku ponujalo razburljive boje za posamezna mesta. Tako je Yamahin Španec hitro izgubil vodilni položaj, mimo sta se prebila tako Marquez kot Rossi, ki je na čelo kolone zapeljal v tretjem krogu. S proge je najprej zdrsnil Ducatijev Kolumbijec Yonny Hernandez, nato je Avstralec Jack Miller spodnesel domačega asa Cala Crutchlowa (oba honda), zaradi česar sta oba povešenih glav obtičala v pesku.

Odlično predstavo je kazal Italijan Danilo Petrucci, ki je nedavno podaljšal pogodbo z moštvom Pramaca, zato je lahko nastopil sproščeno in hladnokrvno švignil mimo Pedrose na četrto mesto, tedaj je verjetno že zavohal prve stopničke v sezoni (in karieri). Rejting si je še povišal, ko je za seboj pustil tudi Lorenza, kar se je tik za njim posrečilo tudi Italijanu Andrei Doviziosu, prav tako z ducatijem. Jorge je bil, ne prvič, na spolzki progi povsem nebogljen, padel je že na peto mesto, predvsem vodilna dvojica je bila že daleč spredaj.

Mimo dvakratnega svetovnega prvaka se je prebil še njegov rojak Pedrosa, za vodilnim Rossijem je Lorenzo po polovici dirke zamujal že debelih sedem sekund. Ključni trenutek dirke - in morda tudi sezone - se je zgodil osem krogov pred koncev, ko je svetovnemu prvaku Marcu Marquezu za hipec popustila zbranost, kar se ni dobro končalo. Špančevo hondo je spodneslo, z njo vred je zdrsel v pesek in le skomignil ob tem, da si je verjetno zapečatil usodo letošnje sezone. V taboru Yamahe je bilo na obrazih zaznati zadržane nasmeške.

V ozadju je padel in končal tudi Pol Espargaro, v ospredju pa je italijanski doktor, ko je izvedel za Marquezov padec, nekoliko upočasnil, za njim sta bila oba ducatija, Petrucci pred rojakom Doviziosom, za njima pa že Lorenzo na četrtem mestu. Rossijev eksploziven začetek je bržkone pustil posledice na gumah njegove yamahe, kako si sicer drugače razlagati dejstvo, da je njegov naskok pred senzacionalnim rojakom Petruccijem vztrajno kopnel, pred zadnjimi tremi krogi je bila razlika le še sekundo in pol.

Zadnje kroge je vodilna četverica opravila s podobnimi časi, razlike se niso pretirano spreminjale, Petrucci je raje skušal zadržati dosežek kariere in drugo mesto, kot da bi rinil z glavo v zid in tvegal odstop. Se je pa Lorenzo pričakovano vključil v boj za tretje mesto, dva kroga pred koncem se je že povsem približal zadku Doviziosovega ducatija, za kaj več pa mu je zmanjkalo časa. V zadnji krog je Valentino Rossi vstopil s slabimi tremi sekundami prednosti, brez ene same napake je italijanski mojster vpisal novo, četrto zmago v sezoni, družbo pa sta mu na stopničkah delala rojaka z ducatijema.

Nadaljuje se prevlada Zarca in Kenta

V razredu moto 2 se je suverene zmage veselil Francoz Johann Zarco, ki je že petič v tej sezoni opravil s konkurenco, na zmagovalnem odru pa je stal na vseh letošnjih preizkušnjah z izjemo uvodne v Katarju, s čimer je kajpak tudi premočno vodilni v skupnem seštevku. Najbolj sta mu za ovratnik dihala Španca Alex Rins in Tito Rabat, najhitrejši v kvalifikacijah, Britanec Sam Lowes, pa se je moral zadovoljiti z zgolj šestim mestom.

V najšibkejšem razredu moto3 je zmago pričakovano vpisal domačin Danny Kent (Honda) pred Čehom Jakubom Kornfeilom (KTM) in Italijanom Niccolom Antonellijem (Honda). Kent se je z zmago še utrdil na čelu razvrstitve svetovnega prvenstva: na vrhu ima 224 točk, drugi je Italijan Enea Bastianini s 154, tretji pa njegov rojak Romano Fenati s 126 točkami.

IZIDI VN VELIKE BRITANIJE V SILVERSTONU

Moto gp

1. Valentino Rossi (Ita, yamaha) 46:15,617
2. Danilo Petrucci (Ita, ducati) + 3,010
3. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 4,117
4. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 5,726
5. Dani Pedrosa (Špa, honda) 11,132
6. Scott Redding (VB, honda) 25,467
7. Bradley Smith (VB, yamaha) 26,717
8. Andrea Iannone (Ita, ducati) 29,393
9. Aleix Espargaro (Špa, suzuki) 38,815
10. Alvaro Bautista (Špa, aprilia) 41,712

Skupno (12/18)

1. Valentino Rossi 236
2. Jorge Lorenzo 224
3. Marc Marquez (Špa, honda) 159
4. Andrea Iannone 150
5. Andrea Dovizioso 120
6. Bradley Smith 115
7. Dani Pedrosa 102
8. Danilo Petrucci 83
9. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 81
10. Cal Crutchlow (VB, honda) 74

Moto 2

1. Johann Zarco (Fra, kalex) 42:53,674
2. Alex Rins (Špa, kalex) 3,360
3. Tito Rabat (Špa, kalex) 5,527
4. Alex Marquez (Špa, kalex) 6,489
5. Jonas Folger (Nem, kalex) 8,228
6. Sam Lowes (VB, speed up) 28,261

Skupno (12/18)

1. Johann Zarco 249
2. Alex Rins 164
3. Tito Rabat 161
4. Sam Lowes 128
5. Thomas Lüthi (Švi, kalex) 125
6. Jonas Folger 102

Moto 3

1. Danny Kent (VBr/Honda) 44:13,623
2. Jakub Kornfeil (Češ/KTM) + 8,492
3. Niccolo Antonelli (Ita/Honda) 13,189
4. Fabio Quartararo (Fra/Honda) 50,018
5. Livio Loi (Bel/Honda) 51,755
6. John McPhee (VBr/Honda) 53,726
7. Juanfran Guevara (Špa/Mahindra) 1:01,086
8. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Husqvarna)1:06,158
9. Efren Vazquez (Špa/Honda) 1:08,634
10. Tatsuki Suzuki (Jap/Mahindra) 1:13,589

Skupno (12/18):

1. Danny Kent (VBr/Honda) 224
2. Enea Bastianini (Ita/Honda) 154
3. Romano Fenati (Ita/KTM) 126
4. Efren Vazquez (Špa/Honda) 116
5. Miguel Oliveira (Por/KTM) 114
6. Niccolo Antonelli (Ita/Honda) 110
7. Brad Binder (JAR/KTM) 99
8. Fabio Quartararo (Fra/Honda) 92
9. Isaac Vinales (Špa/Husqvarna) 75
10. Jorge Navarro (Špa/Honda) 72