Moto GP v Katarju: Zmaga Vinalesu

V spet deževni Dohi sta dve dirki že pod streho, tretjo v elitnem razredu moto GP je dobil Maverick Vinales.

Objavljeno
26. marec 2017 21.42
Qatar MotoGP
N. Gr.
N. Gr.

Doha - V Katarju bi se ob 20. uri morala začeti prva dirka letošnje sezone v razredu moto GP, a je štart zaradi dežja prestavljen. Sobotne kvalifikacije so organizatorji zaradi dežja, ki v Katarju pada le nekajkrat letno, morali odpovedati. Steza je bila prenevarna, saj nima kanalov za odvodnjavanje. Dirkači so se strinjali, da je bila odločitev organizatorjev pravilna. Maverick Vinales je zmagovalec velike nagrade Katarja v Dohi, uvodne preizkušnje motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu motoGP. Španec je do zmage prišel že na svoji prvi dirki na Yamahi, njegova zmaga pa ni presenečenje, saj je bil najboljši že na testiranjih in treningih, v soboto pa si je priboril tudi najboljši startni položaj.

Drugo mesto je na dirki, ki se je zaradi plohe začela z zamudo in na kateri je na vlažnem cestišču kar veliko vlogo igrala izbira gum, zasedel Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), tretji pa je bil veteran, Vinalesov moštveni kolega in Doviziosov rojak Valentino Rossi. Četrto mesto je zasedel aktualni svetovni prvak Marc Marquez (Honda), razočaral pa je Jorge Lorenzo, novi voznik Ducatija, ki je že na začetku storil napako, na koncu pa se moral zadovoljiti le z 11. mestom.

Vinales, ki je bil po treningih v Dohi prvi favorit dirke, sicer ni izkoristil najboljšega startnega položaja, na začetku se je v vodstvu znašel Andrea Iannone s Suzukijem. A Italijan je moral presenetljivo hitro prepustiti najboljši položaj Francozu Johannu Zarcu (Monster Yamaha), ki je z mehkejšo zadnjo gumo povečeval prednost, marsikdo se je že začel spraševati, ali lahko pride do presenečenja. Novinec v elitnem razredu je za odgovor poskrbel kmalu, saj je očitno nekoliko pretiraval, posledica tega je bil padec. V vodstvu ga je za kratek čas zamenjal Marquez, drugi je bil Iannone, ki pa je prav tako končal v pesku.

Kazalo je da bo zmagovalca odločil troboj med Marquezom, Doviziosom in Vinalesom, ki je po začetnem petem mestu začel izboljševati svoj položaj. A v ta boj je presenetljivo, če se upoštevajo dosežki na testiranjih in treningih, vmešal še Rossi. Marquez se je izkazal za nekonkurenčnega, tudi Rossi ni mogel ogroziti Vinalesa in Doviziosa. Slednja sta se menjavala v vodstvu, Doviziosov Ducati je bil hitrejši na ravnini, na preostalih delih pa se je bolj izkazala Yamaha, ki se je po večjem številu medsebojnih prehitevanj tudi veselila zmage.

»Fantastično. Naredili smo odlično delo, ne samo danes, ampak v celem vikendu. Srečen in zadovoljen sem, da lahko vozim tak motor, da sem v taki ekipi, ki mi omogoča zmage. Danes so bile razmere težke, zato je bilo treba voziti tudi z glavo. Nisem želel biti nestrpen, nisem hotel tvegati, zato sem se na začetku držal bolj zadaj, imel sem veliko rezerve. Ko pa so vsi pospešili ritem, sem ga tudi jaz. Naredil sem sicer nekaj manjših napak, a na srečo niso bile usodne. Zdaj grem lahko optimistično v nadaljevanje sezone, verjamem, da bom še kdaj zmagal,« se je smejalo Vinalesu.

Z drugim mestom je bil zadovoljen tudi Dovizioso.» Izbrali smo mehkejšo zadnjo gumo in tvegali. Zaradi nje nisem mogel voziti na polno, a moram reči, da se je dobro držala. V nekaterih delih sem bil hitrejši od Vinalesa, v nekaterih je bil hitrejši on. Na koncu je zasluženo zmagal, tudi sam pa sem zelo zadovoljen, «je dejal Dovizioso.

Rossi pa ni bil samo zadovoljen, ampak celo vzhičen. »Uspelo nam je nekaj velikega. Še zjutraj nam ni šlo, spremenili smo nekaj nastavitev, a nase denarja zagotovo ne bi stavil. Toda prišel sem do tretjega mesta, kar je zame super uspeh in velika vzpodbuda za naprej. Moram reči, da sem užival, dirko pa odpeljal odlično.«

Zgodaj popoldne je bilo vreme v Katarju bolj naklonjeno motociklizmu, prvi dve dirki letošnje sezone sta že pod streho. V razredu moto 2 je bil najboljši Italijan Franco Morbidelli. Dvaindvajsetletni voznik Kalexa je na veliki nagradi v Dohi, kjer je bil najboljši že v kvalifikacijah, za svojo prvo zmago v karieri premagal izkušenejša, Švicarja Thomasa Lüthija in Japonca Takaakija Nakogamija, prav tako voznika Kalexa.

Španec Joan Mir je bil najboljši v razredu moto3 v Dohi. Za 19-letnim Špancem, ki je dosegel svojo drugo zmago na dirkah za svetovno prvenstvo, sta se uvrstila Britanec John McPhee in Španec Jorge Martin (vsi Honda).

IZIDI

Moto GP:
1. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 38:59,999
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) + 0,461
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 1,928
4. Marc Marquez (Špa/Honda) 6,745
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 7,128
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia) 7,661
7. Scott Redding (Ducati Pramac) 9,782
8. Jack Miller (Avs/Honda Marc VDS) 14,486
9. Alex Rins (Špa/Suzuki) 14,788
10. Jonas Folger (Nem/Yamaha Tech3) 15,069
11. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 20,516

Moto 2:
1. Franco Morbidelli (Ita/Kalex) 40:18,840
2. Thomas Lüthi (Švi/Kalex) + 2,681
3. Takaaki Nakagami (Jap/Kalex) 3,304
4. Miguel Oliveira (Por/KTM) 3,584
5. Alex Marquez (Špa/Kalex) 11,226
6. Luca Marini (Ita/Kalex) 13,747
7. Fabio Quartararo (Fra/Kalex) 13,988
8. Lorenzo Baldassari (Ita/Kalex) 17,465

Moto3:
1. Joan Mir (Špa/Honda) 38:27,364
2. John McPhee (VBR/Honda) + 0,135
3. Jorge Martin (Špa/Honda) 0,218
4. Aron Canet (Špa/Honda) 0,252
5. Romano Fenati (Ita/Honda) 0,453
6. Andrea Migno (Ita/KTM) 0,579
7. Niccolo Antonelli (Ita/KTM) 0,661
8. Fabio Di Giannantonio (Ita/Honda) 0,878