Moto gp: v Le Mansu dvojna zmaga Yamahe, Lorenzo pred Rossijem

Na peti preizkušnji sezone svetovnega prvenstva v razredu moto gp v Franciji polom Honde, Marc Marquez šele četrti.

Objavljeno
16. maj 2015 23.53
Posodobljeno
17. maj 2015 13.00
MOTORCYCLING-FRANCE/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Le Mans - Po današnji peti preizkušnji motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu moto gp, veliki nagradi Francije v Le Mansu, si pri Yamahi lahko manejo roke. Tokrat so namreč vpisali dvojno zmago, Jorge Lorenzo je bil prehiter za Valentina Rossija in si je vso konkurenco pokoril še drugič zapored (po Jerezu), na francoskem prizorišču pa je zmagovalno pest zavihtel v zrak že četrtič. S tem se je tudi v skupnem seštevku zavihtel na drugo mesto, za vodilnim italijanskim doktorjem zaostaja še 15 točk.

In če so imeli pri Yamahi danes ogromno razlogov za zadovoljstvo, bodo skušali pri Hondi tokratno dirko čimprej pozabiti. Svetovni prvak in branilec lanske zmage Marc Marquez namreč ni izkoristil najboljšega štartnega položaja, že po dveh zavojih je zdrknil na četrto mesto in bil večino dirke šesti, šele v finišu je vendarle dodal plin in v enem zamahu pridobil dvoje mest. Resda se mu je Ducatijev Italijan Andrea Iannone kljub poškodbi odlično upiral, naposled pa je bil vendarle rahlo prepočasen za Španca, ki je moral premoč priznati tudi tokrat tretjeuvrščenemu še enemu Ducatijevemu Italijanu Andrei Doviziosu.

POTEK DIRKE

Lanski zmagovalec in branilec naslova, Hondin Španec Marc Marquez, ni dobro unovčil najboljšega štartnega položaja in je uvodoma zdrknil na četrto mesto. V vodstvo se je zavihtel njegov rojak Jorge Lorenzo, ki tudi ni najbolje potegnil s štartne linije, a je odlično izpeljal uvodno kombinacijo in se prebil povsem v ospredje. Najbolj sta mu za ovratnik dihala Italijana Andrea Dovizioso in Andrea Iannone, ki sta Marqueza mirno držala za izpuhoma svojih motociklov.

Povratnik na steze, Hondin Španec Dani Pedrosa, bi začetek preizkušnje tudi najraje kar najhitreje pozabil, že v uvodnem krogu je zdrsnil s proge, a so skušali njegov motocikel ponovno zagnati in vrniti na progo. Uspešno. Marquez nikakor ni našel prave linije, že ob prvem napadu je mimo njega švignil vodilni po prvih štirih dirkah sezone, italijanski doktor na yamahi Valentino Rossi, ki je nato nizal najhitrejše kroge in pokazal zobe tudi vodilni trojici.

Svetovni prvak je medtem zdrknil že na sedmo mesto, očitno je bilo, da je bil v precejšnjih težavah. Predčasno je moral svoj motocikel v garažo parkirati tudi Suzukijev Španec Aleix Espargaro, ki je na tretjem treningu grdo padel, a mu je zdravniška služba prižgala zeleno luč na dirki. Očitno pa so bile bolečine vendarle prehude ... Proga je v prvih sedmih krogih zahtevala svoj davek, med tistimi, ki jih je izpljunilo s steze, je bil tudi Cal Crutchlow.

Vrstni red povsem v ospredju se ni spreminjal, 18 krogov pred koncem pa se je Rossi z mojstrovino mirno prebil mimo dosti mlajšega rojaka Iannoneja, razlika med prvim in četrtim mestom pa je bila še vedno zgolj sekunda in pol. Pred Marquezom, ki je životaril na šestem mestu, je bil tudi Bradley Smith z yamaho. Tik preden se je dirka počasi prevesila v drugo polovico, pa je neuničljivi italijanski superveteran s še enim virtuoznim manevrom švignil še mimo drugega rojaka (Doviziosa) na drugo mesto.

A pred njim je bil še precej trši oreh, Jorge Lorenzo je letel na krilih zmage s prejšnje (domače) preizkušnje v Jerezu. V nekaterih sektorjih je bil hitrejši Španec, v drugih Italijan, razlika med njima pa se ni pretirano spreminjala (1,7 sekunde). Obetal se je popoln polom Honde, njen najboljši predstavnik Marquez se nikakor ni mogel otresti zgolj šestega mesta. Njegovi časi so bili tudi do sekundo slabši kot na jutranjem ogrevanju, kar je bil dokaz, da je šlo zanj tokrat nekaj narobe.

Šest krogov pred koncem je Marquez v enem zamahu pojedel oba tekmeca pred sabo, Iannoneja in Smitha, ki je hitro zaostal, medtem ko Italijan navkljub izpahnjeni rami nikakor ni želel kar tako predati dvoboja za četrto mesto. S svetovnim prvakom sta dva kroga prehitevala drug drugega, tri kroge pred koncem pa je Španec vendarle prevesil tehtnico na svojo stran in Iannoneju končno ušel. Hondinemu asu se je tako obetalo četrto mesto.

Dovizioso se je sprijaznil s končnim tretjim mestom, tudi Rossi si je obrisal pod nosom za zmago, saj je njegov zaostanek za vodilnim Špancem poskočil že na slabe tri sekunde. Pri Yamahi so si meli roke, vpisali dvojno zmago, Jorge Lorenzo pa je z drugim zaporednim uspehom dokazal, da se vrača v boj za naslov svetovnega prvaka. Zanj je bila to že četrta zmaga v Le Mansu, Španci so si konkurenco na tem prizorišču pokorili že četrtič zapored.

IZIDI VN FRANCIJE V LE MANSU

moto gp

1. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) 43:44,143
2. Valentino Rossi (Ita, yamaha) + 3,820
3. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 12,380
4. Marc Marquez (Špa, honda) 19,890
5. Andrea Iannone (Ita, ducati) 20,237
6. Bradley Smith (VB, yamaha) 21,145
7. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 35,493
8. Yonny Hernandez (Kol, ducati) 39,601
9. Maverick Viñales (Špa, suzuki) 41,571
10. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 42,789

moto 2

1. Thomas Lüthi (Švi, kalex) 42:27,011
2. Tito Rabat (Špa, kalex) 1,767
3. Johann Zarco (Fra, kalex) 3,760
4. Sam Lowes (VB, speed up) 4,076
5. Franco Morbidelli (Ita, kalex) 14,492

moto 3

1. Romano Fenati (Ita, KTM) 41:22,829
2. Enea Bastianini (Ita, honda) 0,122
3. Francesco Bagnaia (Ita, mahindra) 0,457
4. Danny Kent (VB, honda) 0,693
5. Niccolo Antonelli (Ita, honda) 2,244

SKUPNO (5/18)

moto gp

1. Valentino Rossi 102
2. Jorge Lorenzo 87
3. Andrea Dovizioso 83
4. Marc Marquez 69
5. Andrea Iannone 61
6. Cal Crutchlow (VB, honda) 47
7. Bradley Smith 46
8. Pol Espargaro 35
9. Aleix Espargaro (Špa, suzuki) 31
10. Maverick Viñales 27

moto 2

1. JohannZarco 89
2. Thomas Lüthi 68
3. Jonas Folger (Nem, kalex) 57
4. Sam Lowes 54
5. Franco Morbidelli 54

moto 3

1. Danny Kent 104
2. Enea Bastianini 67
3. Efren Vazquez (Špa, honda) 60
4. Fabio Quartararo (Fra, honda) 52
5. Romano Fenati 51