MotoGP: Márquez hoče biti favorit, ne vajenec

Golobradi Španec bo drevišnjo dirko razreda MotoGP za VN Amerike začel z vodilnega položaja.

Objavljeno
21. april 2013 11.07
Austin GP Motorcycle Racing
T. V., šport
T. V., šport
Austin – Ljubitelji motociklizma so bili v zadnjih tednih v precepu med tem, ali se bo novinec Marc Márquez najprej odločil za vajeniški staž in nato udaril po vrhu kraljevskega razreda ali pa bo že takoj pisal novejšo zgodovino. Španec se je očitno odločil za slednje in bo današnjo VN Amerike začel z vodilnega položaja.

Veliko agrumentov je govorilo v njegov prid pred sinočnjim odločilnim preizkusom. Pri komaj 20 letih je namreč Katalonec že na odprtju sezone v Katarju prevladoval na prostih treningih, na dirki s 3. mestom opravil odličen krst, v zadnjih dneh dosegel najboljše čase na treh od štirih nastopov, predvsem pa mu je Austin, ki najboljše motocikliste gosti prvič v zgodovini svetovnega prvenstva, pisan na kožo. Pred dobrim mesecem je namreč golobradi Španec prav na tem prizorišču dobil eno od uradnih zimskih testiranj in konkurenci poslal ostro sporočilo, da ob prehodu v najvišjo kasto motociklističnega SP ne namerava vstopiti s spoštovanjem in pretirano ponižnostjo.

A saj tega pri Hondi tudi niso pričakovali, ko so mu kot svetovnemu prvaku v razredu moto 2 (še eno lovoriko je leta 2010 osvojil do 125 ccm) lani ponudili, da se preseli pod njihovo okrilje in zavzame položaj, ki je pred tem pripadel dvakratnemu svetovnemu prvaku Caseyju Stonerju.

Kvečjemu sporočila najbolje niso razumeli tekmeci, ki pa iz tedna v teden dobivajo potrditev, da so dobili izjemnega dirkača, ki bi znal obeležiti naslednje motociklistično obdobje. Zanimivo bo videti, kako se bodo danes zvečer odzvali njegovi zasledovalci. V Katarju namreč zmagovalca in branilca lovorike Jorgeja Lorenza po štartu nihče ni oviral in je brez težav že po polovici dirke prišel do izdatnega vodstva, zasledovalce pa je v tem času obremenjevala serija poskusov, da bi se odpeljali mimo Daniela Pedrose.

Lorenzo se bo v današnjo dirko podal kot tretji, za Márquezom in Pedroso, zato bo štart toliko pomembnejši, pri tem pa po tihem lahko računa vsaj na Márquezovo neizkušenost, ki povečuje možnost začetniške napake v gneči na ravnini. Včeraj mu vsekakor ni kazalo najbolje, saj je v bitki za štartne položaje dosegel več kot sekundo slabši čas od mladega tekmeca, že v petek pa potožil nad slabim oprijemom. »Že ob prihodu sem videl, da bo ta dirka velik zalogaj za Yamaho. Razlika do Honde je prevelika. Vedno verjamem, da je vse mogoče, a s tem motorjem in nastavitvami je za zdaj nemogoče,« je dejal svetovni prvak.

Zadnje dneve je sicer v Austinu potekalo pravo špansko prvenstvo v malem in tercet z Iberskega polotoka ima idealne možnosti za popolno prevlado tudi na današnjem zmagovalnem odru. V petih nastopih petka in sobote se je med Márqueza, Pedroso in Lorenza le enkrat vsilil »tujec«, in to Nemec Stefan Bradl na drugem prostem treningu, pa še on dirka za Hondino zasebno ekipo LCR, kar zgovorno govori o prevladi te motociklistične hiše na novi postaji svetovnega prvenstva, ki ima ta konec tedna vse možnosti, da jo Márquez zapiše v zgodovini. Če bi mu namreč uspelo (ne)mogoče in bi se že zavihtel na prvo mesto, bi postal najmlajši zmagovalec dirke v elitnem razredu, in to skoraj tri mesece prej, kot bi se mu iztekel rok za takšen podvig. Ob tem pa bi že kar škandalozno najavil tudi lov za lovoriko.