MotoGP: nova nesreča Marqueza, rekord steze Pedrose

Kvalifikacije za nedeljsko dirko VN Italije je dobil Dani Pedrosa, v središču pozornosti je bil (vnovič) Marc Marquez.

Objavljeno
01. junij 2013 16.50
MOTOR-RACING-PRIX/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Mugello - V elitnem motociklističnem razredu motoGP je bil tudi v Italiji v središču pozornosti mladi Marc Marquez (Honda), ki je še drugi dan zapored doživel nesrečo. Na razburljivih sobotnih kvalifikacijah je bil sicer najhitrejši Dani Pedrosa (Honda), ki bo s prvega štartnega mesta začel nedeljsko dirko za VN Italije.

Španec je v zadnjem krogu postavil rekord steze in ugnal rojaka Jorgeja Lorenza (Yamaha), ki bo prav tako štartal v prvi vrsti. »Nisem imel izbire. Pred zadnjim krogom sem imel šele šesti čas, zato sem tvegal veliko in so se stvari na koncu vendarle poklopile. Kljub današnjemu uspehu, upam, da bomo do jutri nekoliki prilagodili dirkalnik, v kolikor se želim boriti za zmago,« je dejal Pedrosa.

Vnovič je bil razočaran Valentino Rossi (Yamaha), ki je dosegel sedmi čas kvalifikacij, čeprav je sprva mislil, da je dovolj hiter za najboljšo štartno pozicijo. »Ko sem videl svoj zadnji čas, sem sklepal, da je dovolj dober za pole position. Toda nato je udaril Dani in si zasluženo pridirkal najboljšo pozicijo. Upam le, da bo vreme jutri zdržalo in bomo priča novi napeti dirki,« je napako priznal italijanski šampion.

Marqez je že na petkovem drugem prostem treningu na dirkališču v Mugello doživel grozljivo nesrečo. Pri hitrosti okoli 300 km/h je namreč izgubil nadzor nad svojim motociklom, a k sreči odreagiral izjemno spretno, saj je skočil z dirkalnika in dokaj varno končal v pesku. Tudi na sobotnem zadnjem prostem treningu je mladi Španec doživel nesrečo, a jo še enkrat več odnesel brez hujših poškodb, saj je utrpel le rahlo poškodbo brade.

Izidi kvalifikacij v razredu motoGP:

1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 1:47.157

2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) +0.069

3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) +0.471

4. Cal Crutchlow (VB/Tech 3 Yamaha) +0.475

5. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda) +0.580

6. Marc Marquez (Špa/Honda) +0.606

7. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) +0.715

8. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) +0.849

9. Alvaro Bautista (Špa/Gresini Honda) +1.198

10. Michele Pirro (Ita/Ducati Test Team) +1.407