Na poti k rekordu kazal tudi sredinec

Lewis Hamilton z zmago na veliki nagradi Madžarske prvič letos prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku za SP.

Objavljeno
25. julij 2016 00.50
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Budimpešta – Zaostanek Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona je še sredi maja znašal zajetnih 43 točk za prvouvrščenim moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom. Toda angleški šampion je z izjemnim nizom – vštevši včerajšnjo veliko nagrado Madžarske je dobil pet od zadnjih šestih dirk – izničil razliko in se prvič v letošnji sezoni zavihtel celo na vrh skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli 1.

Kot že tolikokrat poprej je preizkušnjo na zavitem Hungaroringu znova odločil štart. Hamilton, ki mu je nemški ekipni kolega v zadnjih trenutkih razburljivih sobotnih kvalifikacij pred nosom speljal najboljše izhodišče (in to celo v obdobju rumene zastave, zaradi česar je moral zvečer na zaslišanje h komisarjem Mednarodne avtomobilistične zveze), je bolje štartal in v prvi ovinek, v katerega sta skorajda vštric z njim zavila še Rosberg in Red Bullov dirkač Daniel Ricciardo, pripeljal na notranji strani. Na ta način si je izbojeval vodstvo, ki ga do cilja – če odštejemo postanka v boksih – ni več izpustil iz rok.

»Kakšen dan! Bo že držalo, da sem preizkušnjo dobil na štartu, ki je tu ključen. V moštvu so mi spet pripravili odličen dirkalnik, s katerim sem lahko ves čas vozil na vso moč,« se 31-letni Anglež ni pozabil zahvaliti vsem zaslužnim v Mercedesovi ekipi, ki je na najboljši poti, da si pribori tretjo zaporedno konstruktorsko lovoriko. Hamilton je tako dosegel peto zmago v letošnjem prvenstvu, prav toliko pa jih je doslej slavil na Hungaroringu, s čimer je postal najuspešnejši dirkač velike nagrade Madžarske. Do včeraj si je namreč rekord s štirimi podvigi delil s slovitim Nemcem Michaelom Schumacherjem.

»Da se tu tako dobro počutim, gre zahvala tudi vam – gledalcem. Znova ste poskrbeli za odlično vzdušje ob progi,« se je branilec naslova svetovnega prvaka, ki je vknjižil že skupno 48. zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu, po slovesni razglasitvi obrnil k svojim navijačem. Na dirkališču pri Budimpešti sta ga tako minuli konec tedna zmotili le dve stvari – za krog počasnejšemu Estebanu Gutierrezu (Haas) je zaradi zadrževanja pokazal sredinec, vsaj v mislih pa ga je verjetno namenil tudi pristojnim komisarjem pri FIA, ki Rosbergu niso izbrisali najboljšega kvalifikacijskega časa, doseženega v obdobju rumene zastave.

»Nico je bil v devetem zavoju (kjer se je malo pred njim s svojo mclaren-hondo zavrtel Fernando Alonso) enako hiter kot jaz med mojim najhitrejšim poskusom. Če bi tam stal dirkalnik ali kdo od delavcev na progi, bi bilo zelo nevarno,« je Hamilton zmajeval z glavo na novinarski konferenci, na kateri (mu) je Rosberg odvrnil, da je v tisti ovinek pripeljal precej počasneje. »Zaviral sem 40 metrov prej in bil 20 km/h počasnejši kot običajno. 20 km/h! To je v formuli 1 popolnoma drug svet,« se je 31-letni Nemec branil pred obtožbami moštvenega tekmeca, ki se z omenjeno razlago ni sprijaznil. »Ko nam bodo naslednjič mahali z rumenimi zastavami, bom za delček sekunde umaknil nogo s stopalke za plin in nato vseeno odpeljal najboljši vmesni čas,« je s ciničnim odgovorom postregel Hamilton, ki naj bi celo sam poklical komisarje, da so Rosberga v soboto zvečer vendarle »povabili« na zaslišanje.

Kar zadeva dirko, je Nemec, ki že od otroštva živi v Monte Carlu, priznal, da jo je izgubil že na začetku, ko so se mu za trenutek kolesa zavrtela v prazno. »Na srečo sem se potem hitro prebil vsaj pred Daniela, medtem ko zaostanka za Lewisom nisem mogel več nadomestiti, čeprav sem pritiskal, kolikor sem lahko,« je omenil Rosberg, ki se je – zanimivo – včeraj sploh prvič na Hungaroringu povzpel na zmagovalni oder. Nanj je stopil tudi tretjeuvrščeni Ricciardo, ki je do cilja odbil vse (jalove) napade Ferrarijevega aduta Sebastiana Vettla. Tudi v sila razburljivem dvoboju za peto mesto med Maxom Verstappnom in Kimijem Räikkönenom, torej med najmlajšim in najstarejšim dirkačem v formuli 1, je bil uspešnejši dirkač Red Bulla.

Naslednja preizkušnja in obenem zadnja pred enomesečnim premorom bo že to nedeljo v Hockenheimu.