Na vrhu se je odrekel 44 milijonom evrov

Formula 1: svetovni prvak Nico Rosberg je senzacionalno končal kariero. Posvetil se bo soprogi Vivian in hčerki Alaii.

Objavljeno
03. december 2016 00.47
in Vienna, Austria, Friday, Dec. 2, 2016. (AP Photo/Ronald Zak)
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Kot bomba je včeraj odjeknila vest, da je Nico Rosberg sklenil športno pot! Novica je spremljevalce formule 1 toliko bolj šokirala, ker se je 31-letni Nemec za ta korak odločil le pet dni po osvojitvi krstnega naslova svetovnega prvaka in ker z ničemer ni niti nakazal, da bi utegnil svojo čelado obesiti na klin.

Odločitev o koncu kariere je v njem zorela že nekaj časa, dozorela pa v ponedeljek zvečer. »Po zmagoslavju v Suzuki (9. oktobra) je bila usoda o lovoriki v mojih rokah, takrat sem začutil velikanski pritisk in sem prvič pomislil, da bi sklenil športno pot, če bi postal svetovni prvak. V ponedeljek zvečer sem se dokončno odločil za ta korak in moram priznati, da mi je zelo odleglo,« je Rosberg včeraj zgodaj popoldne sporočil svojim sledilcem na facebooku.

Da to ni (drugodecembrska) šala, je potrdil na novinarski konferenci na Dunaju, kjer je pozneje na slovesni prireditvi prejel šampionski pokal. »V nedeljo zjutraj sem v Abu Dabiju vedel, da bi lahko bila to moja zadnja dirka. Moje misli so bile takrat zelo bistre in želel sem si uživati v slehernem trenutku. In potem so se prižgale zelene luči in začela se je najbolj intenzivna preizkušnja v moji karieri,« se je nemški šampion spomnil nedeljske velike nagrade Združenih arabskih emiratov, na kateri je z drugim mestom v skupnem seštevku za SP »rešil« pet točk naskoka pred zmagovalcem Lewisom Hamiltonom.

Z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka, s katerim je ponovil podvig svojega (finskega) očeta Kekeja Rosberga iz sezone 1982, je uresničil otroške sanje in pripeljal na cilj svoje športne poti. »Po 25 letih dirkanja, trdega dela in bolečin mi je uspelo. Lovorika je bila tarča, na katero sem meril od nekdaj. Priplezal sem na mojo goro in zdaj sem na vrhu. Občutki, ki me prevevajo že vse od konca dirke v Abu Dabiju, so seveda čudoviti,« je Nico strnil vtise in dodal, da bo zagotovo šele v prihodnjih tednih povsem dojel, kaj mu je uspelo in na kakšen način.

»Zatem bom odprl novo poglavje v življenju in moram reči, da me že zelo zanima, kaj mi bo prineslo,« je radoveden Rosberg. Odločitev, da bo končal kariero v formuli 1, ki jo je začel leta 2006 z Williamsom (v enajstih sezonah je odpeljal 206 dirk ter zbral 23 zmag, 30 najboljših štartnih položajev in 20 najhitrejših krogov), je najprej zaupal soprogi Vivian, ki se ji je včeraj še enkrat javno zahvalil za podporo med izjemno zahtevno sezono. Da jo je – tako kot tudi hčerko Alaio – pogosto močno pogrešal, je sicer večkrat poudaril, ko ju ni bilo na prizoriščih. Zatem je z novico presenetil menedžerja Georga Nolteja in Tota Wolffa, vodjo moštva »srebrnih puščic«.

Zaradi slednjega mu je bilo še najtežje, ker je svojo dirkaško družino postavil v težek položaj. »Vendar pa me je Toto razumel, kar mi je olajšalo vse skupaj,« je še dejal nemški zvezdnik, ki si je sicer po več mesecih trdih pogajanj poleti z vodstvom Mercedesa »izposloval« novo dveletno pogodbo, ki bi mu v sezonah 2017 in 2018 navrgla po 22 milijonov evrov. Kdo ga bo nasledil v šampionski »srebrni puščici«, še ni znano. Kandidatov je seveda več, čeprav zaradi sprememb pravil, ki jih prinaša prihodnje leto, še zdaleč ni nujno, da bo Mercedes znova tako kraljeval na dirkališčih.

Med imeni, ki so jih včeraj omenjali kot možne naslednike Rosberga pri Mercedesu, so Nemec Pascal Wehrlein (letos Manor), Španec Fernando Alonso (McLaren-Honda) in Finec Valtteri Bottas (Williams). »Lewis in Nico sta najboljša dirkača v formuli 1. Mercedes je v zadnjih treh letih osvojil prav toliko lovorik. Bili bi navdušeni, če bi se tako nadaljevalo tudi z novim voznikom, ki ga moramo še poiskati,« si je zaželel Niki Lauda, predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu.

Hamiltonu je sicer vseeno, kdo bo njegov novi moštveni sotekmovalec. »Imamo dobre šefe, ki bodo sprejeli pravilno odločitev, bom pa seveda pogrešal rivalstvo z Rosbergom. Njegova odločitev me morda kot edinega ni presenetila. Poznam ga že dolgo, ima družino, verjetno načrtuje še nekaj otrok, formula 1 pa od dirkača zahteva zares ogromno ...«