Na zatožno klop mora tudi Diack

Nekdanjemu predsedniku Mednarodne atletske zveze (IAAF) očitajo »pasivno korupcijo« in pranje denarja.

Objavljeno
04. november 2015 13.33
ATHLETICS-CORRUPTION/PROBE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Zaradi obtožb o korupciji v povezavi z dopinškimi testi zatožna klop čaka tudi nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF) Lamina Diacka. Ostareli 82-letnik, ki ga je avgusta letos na vročem stolčku zamenjal nekdanji britanski tekaški šampion Sebastian Coe, je krovno atletsko zvezo vodil od leta 1999.

Senegalcu očitajo, da je v času predsedovanja zamolčal številne primere krvnega dopinga, prve težke besede na njegov račun pa so začele padati že pred meseci, ko so mu očitali »pasivno korupcijo« in pranje denarja. Možje postave so v povezavi s preiskavo že aretirali enega od zdravnikov, ki naj bi dopinške preizkuse izvajal.

Ni pa Diack, ki se je s tem v zvezi popolnoma zavil v molk, edini visoki funkcionar, ki se je moral soočiti z obtožnico, podobna usoda je doletela tudi njegovega svetovalca, odvetnika Habiba Cisseja. Oba sta bila proti plačilu varščine že izpuščena na prostost. Preiskavo sicer vodijo francoske oblasti, ki so avgusta prejele prijavo s strani Svetovne protidopinške agencije (WADA).