Najmanj zapravljivi pri Mercedesu, najbolj pri McLarnu

V raziskavi o tem, koliko potrošijo moštva v SP formule 1 relativno, glede na številno osvojenih točk, vodi Mercedes.

Objavljeno
07. avgust 2015 18.57
ap*Brazil F1 GP Auto Racing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - V zanimivi raziskavi o tem, koliko potrošijo moštva v svetovnem prvenstvu formule ena relativno, glede na število osvojenih točk, so jo pričakovano najbolje odnesli pri konstruktorskem šampionu Mercedesu. Njegov proračun namreč znaša kar 310 milijonov, letos pa sta Lewis Hamilton in Nico Rosberg vpisala že kar 383 točk, kar pomeni 800 tisočakov za vsako osvojeno točko.

Prvi zasledovalec Williams, ki se lahko pohvali s 170-milijonskim budžetom, zapravi 1,13 milijona evrov na točko, medtem ko ima le rahlo slabši izplen (1,18 milijona evrov) Ferrari, ki je sicer konstruktor z največjim, kar 370-milijonskim proračunom. Red Bullu, ki ima v vreči 284 milijonov, gre precej slabše, saj za sleherno točko potroši skoraj tri milijone, kar pa je še vedno bolje kot pri Toro Rossu (4,5 milijona).

Z naskokom najbolj potratni pa so pri McLarnu, ki so v vrečo brez dna zmetali podobno visok znesek kot pri Red Bullu, iztržili pa zgolj 17 točk, kar pomeni, da je ena točka v svetovnem prvenstvu zanje vredna kar 16,7 milijona evrov.