Najstnik v boj med stare mačke s svojo taktiko

Slovenski motokrosist Tim Gajser danes premierno v MXGP.

Objavljeno
26. februar 2016 21.05
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – »Veliko spoštovanje gojim do novih tekmecev. To so najboljši motokrosisti, kar jih premore svet. Ko sem bil otrok, so bili že v elitnem razredu. Spremljal sem jih po televiziji, zdaj bom vozil ob njih,« je razmišljal svetovni prvak v razredu MX2 Tim Gajser. Danes bo na uvodni dirki za svetovno prvenstvo v Katarju debitiral v elitnem MXGP.

Letošnja sezona za svetovno prvenstvo v elitnem MXGP bo za slovenski šport zgodovinska, saj se bodo v njej dokazovali štirje motokrosisti. Edini, ki bo dirkal na vseh 18 preizkušnjah, bo Gajser, na evropskih prizoriščih pa se bodo konkurenci pridružili še Klemen Gerčar ter brata Jernej in Peter Irt. Prvič v polni postavi maja na dirki v Nemčiji.

Gajser je v minuli sezoni pustil pečat z naslovom svetovnega prvaka v MX2, letos ga čaka nova stopnica, za katero je 19-letnik – najmlajši v MXGP – dobro pripravljen. »Tekmeci v MXGP so stari mački, veliko bolj izkušeni od tistih v MX2. Komolčenja je bilo več v MX2, saj smo se tam dokazovali 18- in 19-letniki, na plan je prihajala naša mladost, včasih pač greš z glavo skozi zid – sprašuješ se, ali bo šlo, ali ne bo šlo, ali boš padel, ali ne boš, greš pač do konca. V MXGP so hitri vsi, a bolj premišljeni. So starejši, zato bolj zreli, in če vidijo, da se jim na progi v kakšni situaciji ne bo izšlo, zmanjšajo plin. Skratka, bolj dirkajo z glavo,« se Gajser veseli sprejema v novo druščino.

Priprav za sezono se je lotil intenzivno kot še nikoli prej. »Največja razlika v primerjavi s preteklostjo je ta, da nimam več opravka s šolskimi obveznostmi, kar se zelo pozna pri treningu. V prejšnjih letih vadba zaradi njih ni mogla biti tako aktivna, nisem se mogel 100-odstotno poglobiti vanjo. V pripravah za letošnjo sezono sem opravil dva do tri treninge na dan,« se je spomnil trdega dela, ki se je začelo novembra v telovadnici. Še eno novo poglavje je uspešno prestal – spoznaval se je z natrpanim urnikom medijskih obveznosti. »S tem izgubiš kakšen trening, malo zmoti zastavljeni načrt, a to pač pride zraven,« je razmišljal najstnik iz Pečk. Decembra je presedlal na 450-kubično hondo, na kateri redno trenira od leta 2013, ves januar pa testiral njene zmogljivosti na Sardiniji.

Z motociklom je zelo zadovoljen, nagajal je le na pripravljalnih dirkah v Italiji, kjer si je kljub težavam v ostri konkurenci izboril 4. mesto. A s težavami si ne beli glave, pred odhodom v Katar je dejal, da so v ekipi našli rešitve in da bo moral biti motocikel na prvi dirki sezone pripravljen »v nulo«.

»Letos bo veliko stvari zame drugačnih kot lani – tekmoval bom na novem motociklu, v novem razredu z novimi tekmeci. Moral se bom prilagoditi, učiti, nabirati izkušnje. Člani ekipe, s katero sodelujem, so isti, dobro me poznajo, zato ne bi smel imeti nobenih težav,« se je ozrl k delovnemu okolju.

Ponosen je na lovoriko kariere, ki jo je osvojil lani, ampak pravi, da ta ni zagotovilo za nove izzive. »Postali smo svetovni prvaki, ampak če bi to ves čas opeval, ne bi bil osredotočen na tisto, kar me čaka. En cilj smo uresničili, ga pustili ob strani, zdaj se bomo ukvarjali z novim poglavjem,« je razmišljal.

Za začetek sezone si ne bo nalagal bremena, niti ga ne čuti od Honde ali trenerja, svojega očeta. »Cilj je tekmovati, uživati in dirkati, kot znam. Verjamem, da bo v taki sestavljanki prišel tudi rezultat,« Gajser verjame vase. Tekmoval bo taktično: na treningu z glavo, bolj v ozadju, potipal bo, kam sodi, primerjal hitrost s tekmeci, ne bo šel prek svojih zmožnosti za vsako ceno. Na dirki pa bo skušal napredovati.

»Vso sezono bi rad tekmoval sproščeno. Za začetek bom meril med deset, potem pa po lestvici navzgor,« je povedal najstnik Tim Gajser, preden se bo danes začelo zares.