Nico Rosberg z novim uspehom prehitel očeta Kekeja

Formula 1: Hamilton z drugim mestom na VN Avstrije zaokrožil šesto letošnjo dvojno zmago Mercedesa.

Objavljeno
22. junij 2014 22.45
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Spielberg – Kar ni uspelo Kekeju Rosbergu, ki je leta 1982 na veliki nagradi Avstrije v formuli 1 za pičlih pet stotink sekunde (!) zaostal zgolj za Eliom de Angelisom, je včeraj njegovemu sinu Nicu. Nemški zvezdnik je v Spielbergu slavil tesno zmago, potem ko je imel v cilju le nekaj več naskoka, kot je imel njegov finski oče pred 32 leti zaostanka.

Čeprav se je moral Rosberg mlajši v sobotnih kvalifikacijah z mercedesom W05, letos najboljšim dirkalnikom v kraljevskem avtomobilističnem razredu, sprijazniti šele s tretjim mestom, potem ko sta ga na veliko začudenje mnogih ugnala oba Williamsova dirkača Felipe Massa in Valtteri Bottas, je pred štartom samozavestno napovedal boj za zmago. In potem res ni potreboval dolgo, da se je odpeljal mimo 33-letnega Brazilca in 24-letnega Finca, pri čemer je treba pripisati, da se je pred njiju prebil predvsem po zaslugi boljše strategije oziroma zgodnejših postankov v boksih.

Rosberg je menjavo gum opravil v 12. krogu, po katerem je s hitrimi krogi izničil zaostanek za Masso in Bottasom, ki sta se po nove pnevmatike odpravila tri oziroma štiri kroge pozneje. A nemški dirkač, ki bo v petek praznoval 29. rojstni dan, si s tem (še) ni zagotovil vodstva, kajti iz ozadja se je v ospredje prebil Sergio Perez (Force India), ki tedaj še ni bil v boksih. Z načetimi gumami je Rosberga za seboj zadrževal do 27. kroga, ko je mimo Mehičana smuknil tudi Bottas, ki je začel kmalu zatem napadati celo vodilnega Nemca.

Toda Rosberg je vse poskuse mladega Finca odbil in se spet malce oddaljil od njega, še nekaj dodatne prednosti pa je znova pridobil po postanku v boksih, za katerega so se pri Mercedesu spet odločili prej kot pri Williamsu. Komaj dobro pa se je 28-letni Nemec otresel Bottasa, mu je začel vse bolj za ovratnik dihati ekipni kolega Lewis Hamilton, ki je na drugo mesto napredoval s hitrejšo menjavo pnevmatik. Vendar pa Rosbergove zmage pred skoraj 100.000 gledalci le ni mogel resneje ogroziti. Zapravil jo je z grobima napakama v kvalifikacijah, v katerih se je moral zadovoljiti šele z devetim štartnim položajem.

Tako se je vnovič pokazalo, da je 29-letni Anglež morda res za drobec hitrejši od moštvenega sotekmovalca, ki pa je na drugi strani bolj stanoviten in manj zaletav, kar bi utegnilo v letošnjem dvoboju za naslov svetovnega prvaka jeziček na tehtnici prevesiti na stran Rosberga. Nemec ima namreč po osmih preizkušnjah v skupnem seštevku že 29 točk naskoka pred Hamiltonom, torej štiri več, kot dirkači v formuli 1 prejmejo za prvo mesto. Nič čudnega, da je bil včerajšnje zmage, tretje v tej sezoni in skupno šeste, s katero je – mimogrede – na večni lestvici prehitel slovitega očeta Kekeja (5), svetovnega prvaka iz leta 1982, toliko bolj vesel.

»Že v soboto sem slutil, da lahko po zaslugi zgodnejših postankov v boksih zmagam tudi s tretjega štartnega položaja, kar se je tudi uresničilo. Toda dirka še daleč ni bila lahka, imeli smo manjše težave z zavorami, za nameček sem moral paziti tudi na druge stvari,« je zaupal Rosberg in pristavil, da je iz »srebrne puščice« tokrat iztisnil pravzaprav vse, kar je bilo v njej.

Ob tem je popihal tudi na dušo prirediteljev. »Avstrija si zasluži to dirko, saj so navijači res neverjetni. Bili so tako glasni, da sem jih slišal celo med vožnjo,« je še dejal 28-letni Nemec in nato besedo prepustil Hamiltonu, ki je bil precej manj zgovoren: »Po težavah v kvalifikacijah več nisem mogel iztržiti, moštvo pa je zelo dobro opravilo svojo nalogo.«

Zato pa je bil po prvi uvrstitvi na zmagovalni oder presrečen Bottas. »Z besedami težko opišem, kako lepi občutki me zdaj prevevajo. Sem noro vesel in hvaležen, da so mi pri Williamsu dali tako dober dirkalnik. Potrebovali smo ravno takšno preizkušnjo, na kateri nam je vse teklo kot po maslu,« se 24-letni Finec nadeja, da se mu bo s tretjim mestom v Spielbergu dokončno odprlo.

Za pričakovanji so znova zaostali pri Ferrariju, v katerem so bili po petem mestu Fernanda Alonsa in desetem Kimija Räikkönena precej kislih obrazov, še slabše pa se je na domači preizkušnji godilo Red Bullu, saj je Daniel Ricciardo, zmagovalec prejšnje dirke v Montrealu, pristal šele na osmem mestu, Sebastian Vettel pa je že tretjič letos odstopil.

Naslednja preizkušnja bo 6. julija v Silverstonu.