Nico Rosberg želi podaljšati slavje v Nemčiji

Nemec Nico Rosberg bi z zgodovinsko zmago ubranil vodstvo v svetovnem prvenstvu formule ena.

Objavljeno
17. julij 2014 16.07
P. Z., šport
P. Z., šport

Hockenheim – Nicu Rosbergu gre kot po maslu. Še vedno je vodilni v svetovnem prvenstvu formule 1, konec junija je praznoval 29. rojstni dan, prejšnji teden se je poročil in v sredo podaljšal sodelovanje z Mercedesom. Zmaga na domači dirki bi bila češnja na torti in bi bila po porazu v Angliji nadvse blagodejna v boju za naslov.

Rosberg bo imel v nedeljo v Hockenheimu priložnost postati prvi nemški voznik v zgodovini F1 (od leta 1946), ki bi dobil VN Nemčije v nemškem avtomobilu. Mercedes na zmago na svojem dvorišču čaka že 60 let, odkar je bil leta 1954 najboljši Argentinec Juan Manuel Fangio. Potem ko je »elf« premagal Argentino v finalu nogometnega SP, bo želel Rosberg na dirki, ki bo označila skok v drugo polovico sezone, podaljšati nemško slavje.

Lahko bo sproščen, saj je podpisal dolgoletno pogodbo s »srebrnimi puščicami«. Čeprav ima moštvo sedež v Angliji (Brackley), bi bila zmaga v domovini nekaj posebnega. Podobno kot je bila pred dvema tednoma sladka zmaga Lewisa Hamiltona v Silverstonu. Tam je moral Rosberg zaradi tehničnih težav prvič odstopiti in razlika je v hipu skopnela na štiri točke. Tokrat bo storil vse, da ne bi prišlo do zamenjave na vrhu. Obeta se srdit boj za naslov, ki utegne biti odločen šele na zadnji dirki v Abu Dabiju, na kateri bodo točke štele dvojno.

»V Angliji sem izgubil ogromno točk, prvenstvo je spet povsem odprto, toda počutim se dobro. Hockenheim bo za vse nas ključen, je Mercedesova domača dirka in tudi moj drugi dom. Zato bom še posebej motiviran, da dosežem dober rezultat,« je odločen Rosberg, ki še ni dobil domače dirke, če ne štejemo tiste v Monte Carlu, kjer ima stalno prebivališče. To bo njegova prva dirka v zakonskem stanu, potem ko se je 11. t. m. poročil z ljubeznijo iz otroštva Vivian Sibold.

Preizkušnja v zvezni deželi Baden-Württemberg bo imela poseben pomen tudi za Hamiltona. Britanec je tam zmagal leta 2008, ko je osvojil edini naslov. Ponovitev zmage bi mu prinesla vodstvo v skupnem seštevku in mu pred VN Madžarske, na kateri bo branil lansko zmago, pognala veter v jadra. »Vedno je lepo premagati tekmece na njihovem terenu. Dirka v Nemčiji predstavlja prelomnico, nov začetek. V drugi polovici bo šlo na nož,« stopnjevanje napetosti pričakuje Hamilton, ki letos po številu zmag vodi pred Rosbergom s 5:3.

Oba tekmeca, ki se poznata že iz najstniških let, sta v Mercedesovih dolgoročnih načrtih. »Veselim se dolgega sodelovanja, od katerega si obetam čim več zmag in seveda naslovov,« je ambiciozen sin svetovnega prvaka Kekeja iz leta 1982, ki se je Mercedesu pridružil leta 2010 iz Williamsa. Odtlej je vpisal šest zmag in 17-krat stopil na zmagovalni oder. V moštvu so z njim nadvse zadovoljni. »Nico je del našega projekta od prvega dne. Njegova hitrost, odločenost in zbranost so za nas neprecenljive. Nova pogodba v moštvo vnaša stabilnost, ki jo potrebujemo na naši poti,« je bil po podpisu zadovoljen šef za motošport Toto Wolff.

»Kot Nemcu mi zapuščina Mercedesa pomeni nekaj posebnega, ponosen sem, da lahko to odlično znamko zastopam v svetu. Za mano je bila težka pot, toda vsi so verjeli vame in zdaj smo najboljši v F1,« pa je dejal Rosberg, ki je zaradi avtorskih pravic opustil idejo, da bi na dirki nosil posebno čelado, na kateri bi bil zlati kipec FIFA.

Zelo pomembne bodo jutrišnje kvalifikacije. Na Hockenheimu od prenove leta 2002 ni zmagal nihče zunaj vodilne trojice. Medtem ko se rivalstvo med Nicom in Lewisom stopnjuje, predsednik nadzornega sveta Niki Lauda zmanjšuje trenja in trdi, da bo Mercedes tekmecema dovolil povsem prosto dirkanje: »Ne bomo se vmešavali v razplet. Naj zmaga boljši. Glavno, da je na koncu prvi – Mercedes.